Κύριοι Υπουργοί,
Από τον Μάρτιο 2018, σάς υποβάλλαμε ερώτηση αναφορικά με τα αναδρομικά που η Κυβέρνηση της Ν.Δ., με το νόμο 4307/14, θεσμοθέτησε την επιστροφή τους. Μεταξύ των δικαιούχων, σύμφωνα και με τη σχετική ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε με το ΦΕΚ 3093/Β’/18-11-2014, ήταν και τα μέλη των οικογενειών στα οποία μεταβιβάστηκε η σύνταξη των αποβιωσάντων συνταξιούχων–στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας.
Η ως άνω διάταξη εφαρμόστηκε επιλεκτικά μόνο για τα εν ζωή εν αποστρατεία στελέχη-συνταξιούχους και αγνόησε προκλητικά όσα εξ’ αυτών είχαν αποβιώσει και η σύνταξη τους μεταβιβάστηκε, νομίμως, στους δικαιούχους κληρονόμους τους (χήρες, ορφανικά τέκνα, συγγενικά πρόσωπα κλπ).
Στην ως άνω ερώτηση απάντησαν οι Υπουργοί Άμυνας και Εργασίας, δηλώνοντας αναρμοδιότητα επί του θέματος. Δεν απάντησε ο Υπουργός Οικονομικών.
Η εν λόγω κατηγορία των δικαιούχων, δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα τα εν λόγω δικαιούμενα αναδρομικά, παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις των συναρμοδίων Υπουργών.
Επίσης, με το άρθρο 12 του ν.4387/2016 θεσπίστηκαν διατάξεις για τους δικαιούχους συντάξεων θανάτου και χηρείας, οι οποίες έχουν δυσμενείς επιπτώσεις και έχουν προκαλέσει δραματικές αλλαγές στις ζωές των μελών των ορφανικών οικογενειών, όχι μόνον των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά του συνόλου των δικαιούχων, ανεξαρτήτως επαγγελματικής, κοινωνικής και οικογενειακής τους κατάστασης.
Ειδικότερα:
- Μειώνει το ποσοστό της δικαιούμενης σύνταξης του εκλιπόντος–θανόντος, από το ποσοστό του 70% σε 50%, με αποτέλεσμα στις περισσότερες περιπτώσεις η σύνταξη να καταντήσει ως επιδοματική παροχή.
- Επιβάλει ηλικιακά κριτήρια για τον/ην επιζώντα/ούσα σύζυγο, ως εξής: Για ηλικία μέχρι 52 ετών, χορήγηση μόνον για τρία χρόνια και μετά κατάργηση. Για ηλικία από 52 έως 55 ετών, χορήγηση για τρία χρόνια, διακοπή και επαναχορήγηση σε ηλικία 67 ετών και τέλος για ηλικία πάνω από 55 ετών, η μειωμένη αυτή σύνταξη δίνεται εφ’ όρου ζωής.
- Αυξάνει την υποχρέωση έγγαμου βίου από 3 σε 5 έτη.
- Επαναϋπολογίζει τη σύνταξη του εκλιπόντος–θανόντος, ακόμη και σε αυτούς που ήταν ήδη συνταξιούχοι όταν απεβίωσαν.
Επειδή ο σεβασμός στους αποβιώσαντες συνταξιούχους και στους νομίμους κληρονόμους–δικαιούχους, από μεταβίβαση, των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων είναι αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας,
Ερωτάσθε κοι Υπουργοί:
- Θα προβείτε και πότε, επ’ ωφελεία των ορφανικών οικογενειών, στην κατάργηση ή τη ριζική διόρθωση των θεσπισθέντων με το άρθρο 12 του ν.4387/2016 διατάξεων, για τις συντάξεις χηρείας; Εάν ναι, σε ποιες από αυτές;
- Θα καταργήσετετα ηλικιακά κριτήρια χορήγησης σύνταξης χηρείας;
- Θα επαναφέρετετο παλαιό καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο ο επιζών σύζυγος λαμβάνει το 70% της σύνταξης του θανόντος αντί του 50%, όπως θεσπίστηκε με το νόμο Κατρούγκαλου;
- Θα λάβετε μέριμνα, ώστε να μην γίνεται ο επαναϋπολογισμός στις συντάξεις χηρείας;
Οι ερωτώντες βουλευτές,
Βασίλειος Κικίλιας, Βουλευτής Α΄ Αθηνών
Αναστάσιος Δημοσχάκης, Βουλευτής Ν. Έβρου