Βουλή των Ελλήνων 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς:  Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής αλληλεγγύης

 

Θέμα: Πρωτοφανής μείωση προσδιορισμού ποσοστού αναπηρίας για παιδιά με αυτισμό.

 

 

Κυρία Υπουργέ,

Είναι πρωτοφανής η απόφαση της Κυβέρνησης να μειώσει σε ορισμένες περιπτώσεις το ποσοστό αναπηρίας ατόμων με αυτισμό ακόμα και στο 50% από 67% που ήταν μέχρι σήμερα, δημιουργώντας προβλήματα για ισότιμη και αξιοπρεπή διαβίωση.

 

Τα νέα ποσοστά έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση γονέων παιδιών με αναπηρίες του αυτιστικού φάσματος. Ένας μεγάλος όγκος των παιδιών αυτών θα χαρακτηρίζεται με μικρότερα ποσοστά αναπηρίας (65%, 60%, 55%, 50%) και έτσι δεν θα δικαιούνται το αντίστοιχο επίδομα.

 

Η αυστηρότητα της οικονομικής κυβερνητικής πολιτικής εκτονώνεται με αναλγησία στην ευαίσθητη ομάδα των ατόμων με αυτισμό. Μετά τις πρόσφατες περικοπές του οικογενειακού και ατομικού εισοδήματος, με τις ελάχιστες έως ανύπαρκτες υπηρεσίες υποστήριξης, το επίδομα αποτελεί μοναδικό μέσο επιβίωσης ενός μεγάλου αριθμού παιδιών που με την κατάργησή του οδηγούνται στην εξόντωση.

 

Ερωτάται η κα Υπουργός:

 

- Η νέα απόφαση της Κυβέρνησης για το προσδιορισμό αναπηρίας ατόμων με αυτισμό αφορά μόνο τις νέες διαγνώσεις ή έχει και πιο διευρυμένη ισχύ και σε άλλες ομάδες;

 

- Σε ποιες ενέργειες-αντίβαρο προτίθεται να προβεί το Υπουργείο προκειμένου να βοηθήσει έμπρακτα τον αριθμό των παιδιών και τις οικογένειές τους που θα χάσουν το επίδομα αναπηρίας τους; 

 

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

 

Βασίλειος Κικίλιας, Βουλευτής Α’ Αθηνών