Βουλή των Ελλήνων 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ (ΑΚΕ)

 

Προς τους:

  1. Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή
  2.  Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο 
  3.  Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη  

 

Υπ’ όψιν:

  1.  Αν. Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Μουζάλα
  2.  Αν. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαο Τόσκα

 

Θέμα: Διαγωνισμοί για ανάδειξη αναδόχων και συμβάσεις παροχής σίτισης και φιλοξενίας σε πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε δομές φιλοξενίας

 

 Σε συνέχεια των σοβαρών καταγγελιών της Βουλευτή Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αφροδίτης Σταμπουλή αναφορικά με την υπόθεση του διαγωνισμού σίτισης των προσφύγων που φιλοξενούνται στην περιοχή των Σερρών, έχει δημιουργηθεί σημαντικό ζήτημα αναφορικά με τη διαδικασία των διαγωνισμών και των συμβάσεων για τη σίτιση των προσφύγων.    

 

Σύμφωνα με την ως άνω καταγγελία, κομματικό στέλεχος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Σερρών, το οποίο τυπικά μόλις χθες παραιτήθηκε, ανέλαβε μαζί με την κόρη του το έργο της σίτισης των προσφύγων που φιλοξενούνται στην περιοχή ύψους 750.000 ευρώ. Η κ. Σταμπουλή καταγγέλει ότι «… τώρα άκουσα κάποιες λεπτομέρειες για τα τυπικά του διαγωνισμού αν έγινε έγκαιρα, πόσοι έλαβαν μέρος, εγώ τώρα τα έμαθα. Αυτό που ξέρω είναι ένα άλλο ηθικό θέμα, η συντονίστρια του χώρου η κ. Χρύσα Τάπα είναι κόρη του κ. Τάπα, δηλαδή η κ. Τάπα που θα παραλαμβάνει τα τρόφιμα από τον πατέρα της και θα τα ελέγχει και υποτίθεται ότι θα πάρει και κάποια μέτρα εάν αυτά δεν είναι όπως πρέπει, είναι κόρη του προμηθευτή, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα, αυτό είναι το ηθικά ασυμβίβαστο πέρα από την ιδιότητα του ως αναπληρωτής συντονιστής υπεύθυνος για το προσφυγικό, δεύτερο ηθικά ασυμβίβαστο, δεν γίνεται να συμβαίνουν αυτά …. Θεωρώ πως υπάρχει τεράστιο ηθικό θέμα …».

 

Ανάλογες συζητήσεις και καταγγελίες με σοβαρές υπόνοιες για ατασθαλίες έχουν υπάρξει το τελευταίο διάστημα αναφορικά με τους διαγωνισμούς για την κάλυψη των αναγκών σίτισης σε κέντρα φιλοξενίας, αλλά και των αναγκών φιλοξενίας.

 
Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό αφού αφορά στη διαχείριση τόσο κρατικών κονδυλίων όσο και ευρωπαϊκών πόρων για τη σίτιση προσφύγων και μεταναστών στα κέντρα φιλοξενίας. Η διαχείριση και η αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης απαιτεί την χάραξη εθνικής πολιτικής, καθώς και την ανάπτυξη μιας σοβαρής, προσεκτικής και υπεύθυνης στάσης. Οι διαγωνισμοί και οι συμβάσεις για τη σίτιση των προσφύγων και μεταναστών σε κέντρα φιλοξενίας αποτελεί μέρος αυτής της πολιτικής. Δυστυχώς, όμως, και σε αυτό το θέμα η στάση της κυβέρνησης δημιουργεί ερωτηματικά. 

 

Κατόπιν τούτων,

 

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

 

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει ανακύψει με την ανάθεση σίτισης και φιλοξενίας των προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή των Σερρών;  
  2. Παρακαλούμε όπως καταθέσετε όλες τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί για τη σίτιση και τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών σε κέντρα φιλοξενίας στην επικράτεια για τα έτη 2015 και 2016, καθώς και τις εταιρείες και τα μετοχολόγια αυτών που έχουν αναλάβει τη σίτιση και φιλοξενία.
  3. Ποιος ο προγραμματισμός της Κυβέρνησης για τη διενέργεια δημόσιων διαγωνισμών προκειμένου να διασφαλισθεί η καλύτερη χρήση των πόρων (εθνικών και ευρωπαϊκών) και η τήρηση των αρχών της διαφάνειας και της αξιοκρατίας;     

      

Οι ερωτώντες Βουλευτές

  1. Λευτέρης Αυγενάκης, Βουλευτής Ηρακλείου, Γραμματέας ΠΕ ΝΔ
  2. Βασίλης Κικίλιας, Βουλευτής Α’ Αθηνών, Συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής ΝΔ