Βουλή των Ελλήνων 

Ερώτηση

 

Προς: Τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

 

Κοιν: Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

 

Θέμα: Χαοτική η κατάσταση στη Σάμο

 

 

Μετά από την πρόσφατη επίσκεψή μου στη Σάμο διαπίστωσα πως για άλλη μια φορά οι κυβερνητικές εξαγγελίες και οι προγραμματισμοί για το προσφυγικό ζήτημα απέχουν κατά πολύ από την πραγματικότητα. Αυτό το αποδεικνύουν, εγείροντας ερωτηματικά, και τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στο hotspot του νησιού. Άγριες συμπλοκές μεταξύ μεταναστών, ξυλοδαρμοί, πυρκαγιά εντός των εγκαταστάσεων τετοια που για να εισέλθει η Πυροσβεστική χρειάστηκε η επέμβαση της Αστυνομίας.

 

Τα hotspots στα νησιά υπό τις υπάρχουσες δομές τους μπορούν να ανταποκριθούν σε φιλοξενία προσφύγων λίγων ημερών για τις ανάγκες ταυτοποίησης και καταγραφής και όχι για μακροπρόθεσμη φιλοξενία. Στη Σάμο διαμένουν γύρω στα 900 άτομα και καθημερινά συνεχίζουν να φτάνουν δεκάδες άνθρωποι από τα τουρκικά παράλια, η πλειοψηφία των οποίων ενώ δεν είναι Σύροι, υποβάλλουν παρά ταύτα σχετικά αιτήματα για άσυλο. Το παράδοξο όμως στο νησί είναι ότι τα αιτήματα αυτά τα επεξεργάζεται ένας μόνο υπάλληλος.

 

Έτσι, η καθυστέρηση στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου και οι καθημερινές νέες αφίξεις συντείνουν ώστε στο hotspot να επικρατεί κυριολεκτικά το αδιαχώρητο.

 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Τι προτίθεται να κάνει η ηγεσία του Υπουργείου προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα εξεγέρσεων στα hotspot;

- Σε τι ενέργειες έχει προβεί το Υπουργείο ώστε να στελεχωθούν άμεσα και ικανοποιητικά οι εν λόγω υπηρεσίες για εξέταση ασύλου στα νησιά;

- Πόσα αιτήματα ασύλου έχουν έως τώρα εξεταστεί στη Σάμο;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

 

Βασίλειος Κικίλιας