Βουλή των Ελλήνων 

Ερώτηση

 

Προς: Τους Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Υγείας και Εθνικής Άμυνας

Κοιν:  Προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

 

Θέμα: Η πραγματική εικόνα στο « Σχιστό»

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαμορφούμενη κατάσταση στο Σχιστό επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά πως τα κέντρα φιλοξενίας αδυνατούν να δημιουργήσουν συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης για τους πρόσφυγες.

 Καθημερινές ιατρικές υπηρεσίες και τα απαιτούμενα φάρμακα παρέχει η Πολεμική Αεροπορία, με έναν ανειδίκευτο ιατρό και ένα νοσοκόμο. Το προσωπικό αυτό δεν επαρκεί για τις καθημερινές ανάγκες που δημιουργούνται.

Νοσήματα που καθημερινά καταγράφονται ως ρουτίνα είναι ιώσεις-κρυολογήματα, ψώρα και δερματολογικά προβλήματα. Επιπλέον πολλά άτομα από το Αφγανιστάν χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας, καθώς υποφέρουν από διαβήτη τύπου Α, λόγω της αμυλώδους διατροφής και της έλλειψης στη χώρα τους φαρμάκων, παρουσιάζοντας σε νεαρές ηλικίες στεφανιαία νόσο. Το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίστηκαν εμφράγματα που διακομίστηκαν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ.

Άλλη μια δύσκολη εικόνα καταγράφεται από πρόσφυγες που είναι εθισμένοι σε ναρκωτικές ουσίες και παρουσιάζουν σύνδρομο στέρησης. Αυτό τους κάνει εριστικούς και δημιουργεί προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του κέντρου φιλοξενίας.

Απαραίτητη κρίνεται επίσης και η παρουσία γυναικολόγου και μαίας στο κέντρο, καθώς φιλοξενεί αρκετές γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης και οι γενικότερες συνθήκες κρύβουν κινδύνους για τη ζωή των ιδίων και των εμβρύων.

Στρατιώτες και λιγοστοί αστυνομικοί περιφρουρούν το κέντρο φιλοξενίας και είναι υπεύθυνοι να διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία του. Αν αναλογιστεί όμως

 

κάποιος τον αριθμό των φιλοξενούμενων προσφύγων - γύρω στους 1850- αμέσως θα αντιληφθεί πως η ισχύουσα δύναμη δεν  επαρκεί.

Ερωτώνται οι υπουργοί:

-  Σε τι ενέργειες έχουν προβεί οι αρμόδιες αρχές προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ιατρικά προβλήματα που προκύπτουν καθημερινά; Θα υπάρξει ενίσχυση ιατρικού προσωπικού;

- Υπάρχει πρόβλεψη για ενίσχυση των ήδη υπαρχουσών δυνάμεων αστυνομίας και στρατού προκειμένου να αποφευχθούν παραβατικές συμπεριφορές; Θα συνεχίσει ο στρατός μακροπρόθεσμα να έχει την ευθύνη της φύλαξης των κέντρων φιλοξενίας;

- Με τι πόρους καλύπτονται οι καθημερινές οικονομικές ανάγκες του κέντρου φιλοξενίας;

 

  

Ο ερωτών βουλευτής

 

Βασίλειος Κικίλιας