Βουλή των ΕλλήνωνΗ παντελής έλλειψη ενδιαφέροντος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τα ελληνικά πανεπιστήμια που συστηματικά απαξιώνονται από την ανοχή που επιδεικνύει σε κάθε είδους έκτροπα και παρανομία εντός του πανεπιστημιακού χώρου, αποτυπώθηκε και στις φοιτητικές εκλογές. Με μεγάλη λύπη και ακόμα μεγαλύτερη απογοήτευση γίναμε μάρτυρες θλιβερών επεισοδίων, κατά την διεξαγωγή των εκλογών, από ομάδες ροπαλοφόρων, μασκοφόρων και κουκουλοφόρων που λυμαίνονται τους ακαδημαϊκούς χώρους ατιμωρητί.

Την ίδια στιγμή που Υπουργοί της κυβέρνησης, με επικεφαλής τον αρμόδιο επί της Παιδείας, «διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους» για τον -κατ’επίφαση, όπως αποδεικνύεται – εκδημοκρατισμό των πανεπιστημίων, δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο όχι μόνον για την απρόσκοπτη εκλογική διαδικασία, αλλά ούτε και για τη σωματική ακεραιότητα και ασφάλεια των φοιτητών.

Παρά το γεγονός ότι είχαν προηγηθεί δύο επιστολές του Προέδρου της ΟΝΝΕΔ, κ. Σάκη Ιωαννίδη, προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννη Πανούση, την 11η και 13η Μαΐου, δεν ελήφθη καμμία μέριμνα για την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών. Ο απολογισμός, που βαραίνει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, περιλαμβάνει φοιτητές στο νοσοκομείο, κάλπες κλεμμένες και καταρράκωση της πιο δημοκρατικής ἐκφρασης εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας.

-        Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κουκουλοφόροι έκλεψαν τις κάλπες και τις έκαψαν στο προαύλιο.

-        Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ομάδα κουκουλοφόρων μπήκε στο Ίδρυμα, προκάλεσε υλικές ζημιές και χτύπησε φοιτητές, δύο από τους οποίους διακομίσθηκαν στο ΑΧΕΠΑ, με ελαφρά τραύματα στο κεφάλι.

-        Στο Χημείο κουκουλοφόροι προσπάθησαν να σπάσουν τις πόρτες του κτιρίου, ενώ μέσα βρίσκονταν φοιτητές και ψήφιζαν.

-        Στη Νομική Σχολή Αθηνών κλειστές παρέμειναν οι περισσότερες πόρτες προς αποφυγή επεισοδίων.

-        Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο κουκουλοφόροι μπήκαν στον προαύλιο χώρο και τρομοκράτησαν τους φοιτητές που ψήφιζαν, έχοντας προπηλακίσει προηγουμένως τον φρουρό του κτιρίου.

Και όλα αυτά παρουσία 100.000 φοιτητών που συμμετείχαν πανελλαδικά στην κορυφαία πολιτική έκφραση της φοιτητικής κοινότητας, την εκλογή των αντιπροσώπων τους.

 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Για ποιό λόγο αγνοήθηκαν οι επιστολές του Προέδρου της ΟΝΝΕΔ προς την ΕΛ.ΑΣ.;
  2. Προτίθεται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να πράξει τα αυτονόητα για την προστασία των πολιτών ή θα αφήνει τους κουκουλοφόρους να βανδαλίζουν τα ΑΕΙ και να επιτίθενται κατά φοιτητών που εκλαμβάνουν ως ιδεολογικούς εχθρούς ;
  3. Ως πότε το Υπουργείο θα ανέχεται τον φασισμό των μειοψηφιών; Θα τελειώσει η ανοχή στη βία από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη;
  4. Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη, ηθική και πολιτική, για τα έκτροπα εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων καθώς από την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχουν εξελιχθεί σε καθημερινά με αυξανόμενη βιαιότητα;
  5. Πώς μπορεί να δηλώνει ο αρμόδιος υπουργός -και δη ακαδημαϊκός δάσκαλος -ότι δεν έχει κανέναν λόγο να ασχολείται η αστυνομία με τα πανεπιστήμια, όταν κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα διδασκόντων και διδασκομένων;