Συνεντεύξεις



Αλλαγές δε γίνονται χωρίς πρωτοβουλίες. Και χωρίς πολιτική βούληση. Δυο νέοι πολιτικοί – και προσφάτως δυο καλοί φίλοι – ο Βασίλης Κικίλιας και ο Γιώργος Αμυράς, ενώνουν τις δυνάμεις τους και υλοποιούν μια δράση που στόχο έχει να αναδείξει έναν χώρο πολύτιμο για τον αστικό ιστό και τους πολίτες. Το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Μιλήσαμε με τον Βασίλη Κικίλια, Βουλευτή Α’ Αθηνών της ΝΔ και καλό φίλο του ΜΒΙΚΕ για την κοινή δράση και τους στόχους τους.

Επιλέγουμε Ελληνικό. Πώς προέκυψε η συνεργασία και ποιοί είναι οι στόχοι της;


«Με τον Γιώργο Αμυρά “συναντηθήκαμε” στην κοινή αγωνία να δρομολογήσουμε μια διαφορετική δράση, που να σέβεται το περιβάλλον, και να δίνει στους πολίτες την ευκαιρία και το ερέθισμα να εμπλεκούν ενεργά. Και το Ελληνικό ήταν ο ιδανικός χώρος για να το πραγματοποιήσουμε.

Είμαι σταθερά υπέρ των συνεργασιών. Πέρασα πολλά χρόνια στα παρκέ του μπάσκετ, ένα άθλημα ομαδικό. Κι εγώ ομαδικός παίκτης είμαι.

Χαιρόμαστε μάλιστα ιδιαίτερα που η εκδήλωση μπήκε υπό την ομπρέλα του «Φάρου Τυφλών Ελλάδας», ενός φορέα που σεβόμαστε και οφείλουμε όλοι να βοηθήσουμε».

Πώς θα θέλατε να δείτε να διαμορφώνεται ο χώρος του Ελληνικού;


«Να περάσουμε από τα λόγια και τα σχέδια, στις πράξεις. Έτσι ώστε να τον αξιοποιήσουμε και να τον εκμεταλλευτούμε έξυπνα και με σύγχρονους τρόπους. Να διαμορφωθούν μεικτές ζώνες παρέμβασης και χρήσης. Και η νέα εικόνα του, να συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων του Λεκανοπεδίου, που θα έχουν τη δυνατότητα να τον χρησιμοποιούν».

Γιατί πιστεύετε πως καθυστερεί τόσο πολύ η αξιοποίηση του χώρου;


«Σε 20 μέρες ανοίγουν οι δεσμευτικές προσφορές για τον διαγωνισμό. Δεν θα ήθελα να πω κάτι παραπάνω, που θα μπορούσε να δημιουργήσει το οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζημιά σε αυτή την προσπάθεια.

Μια γενική διαπίστωση μονάχα: Οι διαδικασίες των ιδιωτικοποιήσεων προχωρούν με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Μάλλον λοιπόν τα σχετικά ερωτήματα θα πρέπει να απευθυνθούν αλλού».

Τι πιστεύετε πώς λείπει σήμερα από την πολιτική σκηνή και πώς αυτό εκφράζεται μέσα από την αντιμετώπιση του χώρου του Ελληνικού;

“Δυστυχώς ζούμε μια κρίση η οποία προέκυψε ως κορύφωση όλων των κακώς κειμένων και των στρεβλώσεων της περιόδου της Μεταπολίτευσης. Η πολιτική σήμερα δεν βρίσκεται σε ευθεία γραμμή με την κοινωνία, τις ανάγκες, τους προβληματισμούς και τις αγωνίες της.

Το πολιτικό σύστημα πρέπει να ματώσει. Για να πείσει και να ξανακερδίσει τη χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών. Τόσο εγώ όσο και πολλοί άλλοι από τα υπόλοιπα κόμματα, είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε τη μάχη στην κατεύθυνση αυτή. Κάποιοι άλλοι, δεν είναι.

Θα έλεγα πάντως ότι, πέρα από κόμματα ο Έλληνας πολίτης θα έπρεπε να ψηφίζει και πρόσωπα».

Η πρωτοβουλία σας και η συνεργασία δυο νέων πολιτικών με ευαισθησίες θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την ενεργή και ουσιαστική εμπλοκή της νέας γενιάς πολιτικών στην κοινωνική ζωή του τόπου. Προγραμματίζετε και άλλες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση;

«Ως γνωστόν, η αρχή είναι πάντα το δύσκολο κομμάτι. Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια, ενώσαμε δυνάμεις, και ευελπιστούμε ότι το συγκεκριμένο event θα έχει επιτυχία.

Ο Γιώργος έγινε πάνω από όλα φίλος μου. Θα έλεγα λοιπόν ότι η νέα κουλτούρα για την αντιμετώπιση των πολιτικών καταστάσεων και των προβλημάτων που συναντάμε μπροστά μας, θα πρέπει να είναι το να μπορούμε να διαφωνούμε σε αρκετά, να βρίσκουμε ωστόσο και κοινά σημεία συνάντησης».

Ποιά θα είναι η συνέχεια της δράσης "Επιλέγουμε Ελληνικό";

«Κάτι πρωτοποριακό, εντός αστικού ιστού. Κατά προτίμηση στο κέντρο της Αθήνας, που είναι παραδοσιακά επιβαρυμένο, δυσχεραίνοντας την καθημερινότητα όλων μας».