Συνεντεύξεις 

"Η ελληνική κοινωνία διέπεται από πατριωτισμό."

Πως πρέπει η Ελλάδα να απαντήσει στην αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα σε στεριά, θάλασσα και αέρα; 

 

Πιστεύω ότι μία σοβαρή, υπεύθυνη και αποφασισμένη ηγεσία πρέπει να προλαμβάνει τις κρίσεις, στη συνέχεια να τις αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και τέλος να απαντά εκεί που χρειάζεται. Η Ελλάδα έχει διπλωματικές, συμμαχικές, διμερείς δυνατότητες τις οποίες οφείλει να αξιοποιήσει, όπως επίσης και υψηλού επιπέδου έμψυχο υλικό στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η ελληνική κοινωνία διέπεται από πατριωτισμό και ιδανικά. 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μέχρι σήμερα, όχι μόνο δεν έχει καταφέρει να αξιοποιήσει τα παραπάνω πλεονεκτήματα της χώρας, αλλά αντιθέτως, παρατηρούμε ανακολουθία δηλώσεων των αρμόδιων υπουργών, άστοχες επιλογές και εσφαλμένες εκτιμήσεις. 

Σε κάθε περίπτωση, σας διαβεβαιώ ότι η Νέα Δημοκρατία   στηρίζει, με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και πίστη την εθνική θέση. 

 

Υπάρχει κίνδυνος θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο; 

 

Κύριε Παπαχλιμίτζο, θερμό επεισόδιο έχει ήδη γίνει στο Αιγαίο, όταν η τουρκική ακταιωρός προσπάθησε να εμβολίσει το σκάφος της ακτοφυλακής μας, στα Ίμια. Δύο στρατιωτικοί μας είναι έγκλειστοι στις φυλακές της Αδριανούπολης οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, Τούρκοι αξιωματούχοι αμφισβητούν  συνεχώς την εθνική μας κυριαρχία. Οφείλουμε να ελπίζουμε και να αγωνιζόμαστε για το καλύτερο, αλλά παράλληλα, να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο. 

 

Πρόσφατα είχατε επαφές υψηλού επιπέδου στο Τελ Αβίβ. Ποιες είναι οι προοπτικές της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ στην άμυνα, την ενέργεια και αλλού; 

 

Οι επαφές μου στο Ισραήλ, μεταξύ άλλων και με τον Υπουργό Άμυνας κ. Λίμπερμαν,  είναι άλλη μία απόδειξη,  ότι η Νέα Δημοκρατία κάνει τα μέγιστα για να ενισχύσει την εθνική θέση. Οι σχέσεις Ελλάδας- Ισραήλ έχουν στρατηγικό βάθος και επεκτείνονται στην άμυνα και την ασφάλεια αλλά επίσης και στην υψηλή τεχνολογία, την ενέργεια και τον τουρισμό.

 

Έχετε διατελέσει Υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην κυβέρνηση Σαμαρά. Πως κρίνετε την αύξηση της εγκληματικότητας στην Αττική - την οποία ωστόσο διαψεύδει ο κ. Τόσκας; 

 

Είχα την τιμή να είμαι υπουργός Προστασίας του Πολίτη το 2014, στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, όπου τα αποτελέσματα στον τομέα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, της εγκληματικότητας, του προσφυγικού/μεταναστευτικού, της ασφάλειας του πολίτη, ήταν εμφανή και μετρήσιμα. Και αυτό βασιζόταν κυρίως στην ικανότητα και το σθένος των ανδρών και γυναικών της Ελληνικής Αστυνομίας. Δυστυχώς, η κατάσταση έχει χειροτερεύσει ραγδαία από τότε, με αποτέλεσμα στις γειτονιές της Αθήνας και της Αττικής, οι πολίτες να ζουν υπό το κράτος του φόβου. Ο πρώτος νόμος Τσίπρα, ήταν να ανοίξει τις φυλακές, αφήνοντας ελεύθερους ποινικούς και τρομοκράτες. Η Ελληνική Αστυνομία δεν αφήνεται να κάνει τη δουλειά της. Αντιθέτως, εμποδίζεται απροκάλυπτα, όπως στις περιπτώσεις του Ρουβίκωνα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δυσανεξία στην τάξη και την ασφάλεια και το δείχνει σε κάθε ευκαιρία. Είναι δέσμευσή μας, από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησης, να μαζέψουμε το μπάχαλο που επικρατεί. Άλλωστε, επενδύσεις και άρα ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, δε μπορούν να γίνουν, χωρίς ασφάλεια και σταθερότητα. 

 

Ποιες προϋποθέσεις βάζει η ΝΔ για να ψηφίσει στη Βουλή τυχόν συμφωνία που θα φέρει η κυβέρνηση για το Σκοπιανό; 

 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άνοιξε, ως μη όφειλε, όλα τα εθνικά θέματα. Ιδιαίτερα στο Σκοπιανό βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με την συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Αποτέλεσμα: Αντί για σοβαρή εξωτερική πολιτική με στρατηγική και στόχους προς όφελος της χώρας, μυστική διπλωματία και λεκτικοί βερμπαλισμοί, που οδηγούν σε πενιχρά αποτελέσματα. Από την άλλη, το γειτονικό κράτος ούτε το Σύνταγμά του δέχεται να αλλάξει, ούτε τον αλυτρωτισμό να άρει, ούτε ουσιαστικά βήματα προς την κατεύθυνση της επίλυσης να κάνει. Και βεβαίως συνεχίζει να ομιλεί για Μακεδονικό Έθνος! Υπό αυτές τις συνθήκες, όχι μόνο καμία συμφωνία δε μπορεί να υπάρξει, αλλά ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι υπόλογοι στον ελληνικό λαό. 

 

Τι μπορεί να υποσχεθεί η Νέα Δημοκρατία στα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων, που έχουν δει την τελευταία οκταετία μισθούς και επιδόματα να κόβονται άγρια;

 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ υποσχέθηκε, κορόιδεψε, είπε ψέματα και σε αυτό το ζήτημα. 

Αντίθετα, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει δεσμευτεί ότι θα επιστρέψει το 50% των αναδρομικών της απόφασης του ΣτΕ στα εν ενέργεια και εν αποστρατεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Παράλληλα, έχει θέση ως πρώτη προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, την κατάθεση ενός νέου μισθολογίου που θα λαμβάνει υπόψιν τα ειδικά χαρακτηριστικά των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και θα διασφαλίζει αξιοπρεπείς αποδοχές. Δεν είμαι απλώς και μόνο θέμα οικονομικό. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι απαιτείται η απόδοση της οφειλόμενης τιμής από την πολιτεία σ΄ αυτούς που έχει αναθέσει την προάσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.