Συνεντεύξεις



"Ο Σύριζα έχει αναγάγει σε πολιτική πράξη την ισοπέδωση"

 

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣΚύριε Κικίλια, η Τουρκία εισέρχεται σε κάθε περίπτωση σε φάση αναταραχής. Εκτιμάτε πως μπορεί να υπάρξει αντίκτυπος στη συμφωνία για το προσφυγικό;

 

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ:Πάντα μας απασχολεί η πολιτική κατάσταση στις γειτονικές μας χώρες. Όταν ο γείτονας είναι ήρεμος, είναι και η γειτονιά. Ελπίζω ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί σύντομα.

Στη συμφωνία για το προσφυγικό, πρώτα πρέπει να θωρακίσουμε ότι στο δικό μας σκέλος υπάρχει συνέπεια λόγων και έργων και κατόπιν να προασπίσουμε τη συμφωνία στα διεθνή φόρα.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣΈχετε αναπτύξει δίαυλο επαφών και με ξένους αξιωματούχους. Οι ροές έχουν μειωθεί μεν, αλλά παραμένουν δομικά προβλήματα, όπως η διαδικασία για το άσυλο και το readmission. Βλέπετε με κάποιο τρόπο πρόοδο σε αυτά τα θέματα;

 

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ:  Η πρόοδος θα επιτευχθεί αν η κυβέρνηση αποφασίσει να δράσει και να εγκαταλείψει τη θεωρητική συζήτηση επί του θέματος.

Ως γιατρός ξέρετε έχω μάθει πως η επίλυση ενός προβλήματος έρχεται με την καλή και ταχεία διάγνωση (συνειδητοποίηση του προβλήματος), την αποτελεσματική θεραπεία (πολιτική δράση) και την πρόληψη να μην ξανασυμβεί στο μέλλον.

Όσον αφορά την πρωτοφανή κωλυσιεργία στις διαδικασίες ασύλου, οι ευθύνες  αναλογούν σχεδόν αποκλειστικά στην κυβέρνηση. Έχω προσωπικά έρθει σε επαφή, όπως σωστά αναφέρατε, με ξένους αξιωματούχους και συνειδητοποίησα πόσα βήματα έχουμε να κάνουμε εμείς ως Ελλάδα, αλλά κυρίως πόσο ανειδίκευτη και απροετοίμαστη είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Θέλω όμως να επισημάνω ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι ζήτημα που αφορά συνολικά την Ενωμένη Ευρώπη και πρέπει να αντιμετωπιστεί ενιαία.

Η εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας δεν είναι διμερές θέμα των χωρών μας. Είναι βασικά ευθύνη της Ε.Ε., την οποία κάποια στιγμή πρέπει να αναλάβει ενεργά. Και με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί την τελευταία εβδομάδα στην Τουρκία, ανησυχώ ακόμη περισσότερο.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναφορικά με τον εκλογικό νόμο, ο κ. Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά και πάλι θα χρειαστεί 200 ψήφους για άμεση αλλαγή. Δεν μπαίνουμε έτσι σε ένα σπιράλ ακυβερνησίας;

 

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Την ακυβερνησία την επιδιώκει η κυβέρνηση με την τακτική της και μάλιστα το κάνει σε δύο διαστάσεις. Συζητώντας για τον εκλογικό νόμο, λησμονά να κυβερνήσει. Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα που σημάδεψε την σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας με τις επιλογές της και έτσι θα κάνει ξανά. Θα προασπίσει τη Δημοκρατία και θα εξασφαλίσει συνθήκες κυβερνησιμότητας στη χώρα.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣΑπό την προσπάθεια διαμόρφωσης πλειοψηφιών, το Μαξίμου ήθελε να δημιουργήσει και πολιτικούς συμμάχους για την επόμενη μέρα. Με δεδομένη την καταψήφιση από ΠΑΣΟΚ/Ποτάμι, βλέπετε γόνιμο έδαφος για μετεκλογικές συνεργασίες, αν η ΝΔ είναι κυβέρνηση;

 

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Η Ν.Δ. είναι υπεύθυνη πολιτική δύναμη και αυτό το ορίζει και η Ιστορία της. Για μας, οι πολιτικές συγκλίσεις δεν είναι alacarte. Δική μας επιδίωξη είναι να πάει μπροστά ο τόπος.

Όσον αφορά στις μετεκλογικές συνεργασίες, αυτές θα τις καθορίσει ο ελληνικός λαός διά της ψήφου του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως Πρωθυπουργός, θα στηριχθεί και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο από τις δυνάμεις εκείνες που ονειρεύονται την Ελλάδα της προόδου και της ανάπτυξης, διότι έχει κατά νου το καλό του τόπου και οραματίζεται την Ελλάδα της ανάκαμψης.

Την Ελλάδα των αξιών και των αρχών. Όπου θέση στον ήλιο θα έχουν οι καλοί και οι άξιοι και όχι οι «ημέτεροι». Οι άνθρωποι του μόχθου που δίνουν καθημερινό αγώνα, σε μία χώρα που τους πληγώνει. Που ακυρώνει την προσπάθειά τους και που λησμονά την ευγενή άμιλλα στη μέγγενη της ισοπέδωσης και του «όλοι ίδιοι είναι» που προωθεί η κυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει ένα μεγάλο κακό στον τόπο, που θα κοστίσει ακριβά στο μέλλον. Έχει αναγάγει σε πολιτική πράξη την ισοπέδωση. Επιδιώκει μια κοινωνία όπου κανείς δε θα αντιδρά, σε ένα ισοπεδωμένο σκηνικό όπου η δημιουργικότητα και η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο δεν έχουν θέση.  

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣΗ κυβέρνηση κάνει προσπάθεια να εγγράψει στο Μεσοπρόθεσμο, για μετά το 2018, μικρότερα πλεονάσματα. Αρχικά, βλέπετε να έχει πιθανότητες το κυβερνητικό αίτημα και επίσης ποια θα είναι η πορεία των μεταρρυθμίσεων που θα μπορούσαν να δοθούν ως "αντάλλαγμα" για περισσότερο δημοσιονομικό χώρο;

 

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Η κυβέρνηση προσπαθεί να εφαρμόσει το «περήφανο Μνημόνιο» που έφερε μονοσήμαντα, επιβάλλοντας φόρους και επιβαρύνοντας τα συνήθη υποζύγια, τη μεσαία τάξη. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.

Εμείς θα κυβερνήσουμε μεταρρυθμίζοντας τη χώρα. Το κόστος των μεταρρυθμίσεων είναι άλλωστε πολιτικό και θέλει κότσια για να το υποστείς. Το κόστος των φόρων είναι οικονομικό και μπορείς να ρίξεις το ουσιαστικό του βάρος στους πολίτες και το θεωρητικό στον καπιταλισμό και την παγκόσμια οικονομία, συνεχίζοντας το φαύλο κύκλο της θεωρητικολογίας και της αδράνειας, που η Αριστερά ξέρει πολύ καλά. 

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣΑνοίγει αυτό το διάστημα και η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Ποια ζητήματα θεωρείτε πως πρέπει να είναι στο προσκήνιο και ποια είναι η θέση σας για την εκλογή και τις αρμοδιότητες του ΠτΔ;

 

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Το πολίτευμα της χώρας είναι Προεδρευομένη Δημοκρατία και αυτό ορίζεται από το Σύνταγμα. Ο ΠτΔ εκλέγεται από τη Βουλή και ο βασικός του ρόλος ως αρχηγού του κράτους είναι η προάσπιση του πολιτεύματος.

Ξεκαθαρίζω όμως, πως οποιαδήποτε συζήτηση επί του θέματος γίνεται σοβαρά και υπεύθυνα μόνο εντός θεσμικών οργάνων και όχι υπό το πρίσμα σκοπιμοτήτων και υπό το βάρος μιας επερχόμενης πολιτικής ήττας των κυβερνώντων.