Συνεντεύξεις 

Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο εν όψει των Αυτοδιοικητικών εκλογών. Με βάση τη θητεία σας ως Δημοτικός Σύμβουλος στον Δήμο της Αθήνας και γνωρίζοντας καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος αυτός, ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα κυριότερα προβλήματά στα οποία θα πρέπει να επικεντρωθεί ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων;

«Ο επόμενος Δήμαρχος Αθηναίων θα πρέπει να είναι διατεθειμένος να τα αλλάξει όλα. Και μάλιστα, με πολύ λιγότερους πόρους σε σχέση με σήμερα. Η Αθήνα, το ιστορικό κέντρο της, ο κόσμος της, αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Οικονομικά, ψυχολογικά, προβλήματα διαβίωσης. Θεωρώ ότι κεντρική προτεραιότητα θα πρέπει να είναι ένα δίκτυο κοινωνικής προστασίας μεταξύ του Δήμου, της Αρχιεπισκοπής, της Εκκλησίας της Ελλάδας καθώς και ανεξάρτητων εθελοντικών ομάδων και φορέων, προκειμένου να στηριχτεί όλος ο κόσμος που δεν έχει και δεν μπορεί.

Το άλλο κομμάτι έχει να κάνει με το πόσο άφθαρτος, αποφασισμένος να συγκρουστεί με συμφέροντα και δυναμικός μπορεί να είναι ο πρώτος δημότης της πόλης, έτσι ώστε να γίνουν όσα δεν έγιναν μέχρι σήμερα, πολλές φορές και επειδή δεν υπήρξε η σχετική βούληση.

Σίγουρα, ιδιαίτερο χρώμα θα έχει η μάχη απέναντι στον ψευτο-εθνικισμό και το ξεκάθαρα ναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής, που εκμεταλλεύεται τον πόνο του κόσμου από την οικονομική κρίση, και επενδύει στην ανέχεια και τα συναισθήματα μίσους.

Πιστεύω, όπως πίστευα πάντα, ότι η αγάπη και το ενδιαφέρον για τον συμπολίτη, υπερτερούν του μίσους».

Με αφορμή το γεγονός ότι προέρχεστε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και γνωρίζεται καλά τα προβλήματα που υπάρχουν, αλλά και ως επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Αττικής αν σας πρότειναν να κατέβετε υποψήφιος για το Δήμο της Αθήνας ή για κάποιο άλλο Δήμο, τι θα απαντούσατε;

«Στη ζωή μου έμαθα να είμαι αγωνιστής και να πιστεύω ότι ο καθένας κρατάει στα χέρια του την τύχη του.
Είμαι βουλευτής στην Α’ Περιφέρεια Αθηνών, και δίνω καθημερινά τη μάχη για τη δική μου αλήθεια. Στο λεξιλόγιό μου, δεν υπάρχει η πολυτέλεια του «εάν».

Μπροστά μας όμως έχουμε και τις Ευρωεκλογές και με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται κατά περίπου μια μονάδα. Εκτιμάται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις Ευρωεκλογές και τι αντίκτυπο θα έχει κάτι τέτοιο στο εσωτερικό της χώρας;

«Εκτιμώ ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα είναι συνάρτηση των χειροπιαστών αποτελεσμάτων που θα επιτύχει αυτή η κυβέρνηση εθνικής ανάγκης, με την ευκαιρία και της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με ανταποδοτικότητα για τους πολίτες. Αν καταφέρουμε σημαντικό μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος να δοθεί για την ανακούφιση των συμπολιτών μας, κόμματα διαμαρτυρίας όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, η Χρυσή Αυγή και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα αδειάσουν από επιχειρήματα».

Είναι γεγονός πως η υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα έχει διχάσει τον πολιτικό κόσμο. Εσείς εκτιμάται ότι ο Αλέξης Τσίπρας, ενδεχομένως, ως πρόεδρος της Ε.Ε μπορεί να συμβάλει θετικά στα ελληνικά ζητήματα ή το αντίθετο;

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Χαιρετίζω την υποψηφιότητα του κ. Τσίπρα για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ελπίζω απλά να αντιλαμβάνεται ο ίδιος, και να το αντιλαμβάνονται και τα στελέχη του, ότι θα πρέπει να πείσει πως η Ευρώπη, εκτός από δικαιώματα και διεκδικήσεις, συνοδεύεται και από υποχρεώσεις.

Πως ερμηνεύεται το γεγονός, ότι το κόμμα της Χρυσής Αυγής, παρά τις συλλήψεις των ηγετικών στελεχών του και τα όσα παρακολουθούμε τα τελευταία εικοσιτετράωρα από τις εισαγγελικές έρευνες, δημοσκοπικά αυξάνει τα ποσοστά του;

«Θέλω να επαναλάβω ότι οι 500.000 συμπολίτες μας που ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή, το έκαναν ως αντίδραση σε ένα πολιτικό σύστημα που δεν θέλει να ματώσει και να αυτοκαθαρθεί. Αντί να βάζουν τρικλοποδιά στον εαυτό τους και τη Δημοκρατία, στηρίζοντας ένα ναζιστικό κόμμα, που τους υφαρπάζει την ψήφο για άλλους σκοπούς, ας ψηφίσουν θετικά, τιμωρώντας πρόσωπα και διαδρομές, και επιβραβεύοντας από την άλλη πρόσωπα και διαδρομές».

Με την ειδικότητα σας, ως χειρούργος ορθοπεδικός, έρχεστε καθημερινά σε επαφή με τα προβλήματα του κλάδου της Υγείας. Πως κρίνεται το αδιέξοδο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον ΕΟΠΥΥ και τις κινήσεις του αρμόδιου υπουργού για το φλέγων αυτό θέμα;

«Είμαι μάχιμος γιατρός, και αντιλαμβάνομαι πλήρως τα προβλήματα γιατρών, νοσηλευτών και διοικητικών υπαλλήλων στον χώρο του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθώς και την ανάγκη μεγάλων μεταρρυθμίσεων, που άργησαν πολλά χρόνια να γίνουν. Είναι επιβεβλημένο να βάλουμε πάνω από όλα και όλους τους ασθενείς.

Η πρόταση που έχω κάνει στο υπουργείο Υγείας είναι να υπάρξει έλεγχος, ακόμη και από ιδιωτικές εταιρείες, αν δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά από τον ΕΟΠΥΥ, των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, των φαρμακευτικών εταιρειών, των διαγνωστικών κέντρων και των γιατρών, έτσι ώστε να να τιμωρηθούν όσοι έχουν παρανομήσει, αλλά και από την άλλη να επιβραβευτούν εκείνοι που τίμησαν τον όρκο του Ιπποκράτη, και έχουν καθαρή συνείδηση. Δεν γίνεται να μπαίνουν όλοι στο ίδιο σακί.

Η μεταρρύθμιση στον χώρο της Υγείας είναι επιβεβλημένη, και όχι επειδή μας το λέει η τρόικα. Καλώς λοιπόν την προωθεί το υπουργείο. Θα πρέπει ωστόσο να πέσουν οι τόνοι από όλους».

Πολύ συχνά ο υπουργός Οικονομικών έχει γίνει αποδέκτης αρνητικών σχολίων από βουλευτές της ΝΔ οι οποίοι μάλιστα έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκεια τους για τη σκληρή γραμμή που ακολουθεί, στον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Πιστεύεται ότι τεχνοκρατική λογική του κ. Στουρνάρα μπορεί να δημιουργήσει απρόβλεπτα προβλήματα στο εσωτερικό της ΝΔ;

«Κάθε Υπουργός Οικονομικών έχει κατά κανόνα πολύ δύσκολο έργο. Πόσο μάλλον ο συγκεκριμένος, που μετά από πολλά χρόνια καλείται να παρουσιάσει προϋπολογισμούς που θα στηρίζονται σε αυτά που παράγει η χώρα, και όχι σε δανεικά.

Δεν είμαι εδώ για να τον υπερασπιστώ, δεν μπορώ όμως από την άλλη να βάλω στην ίδια κατηγορία όλους εκείνους που του ασκούν κριτική. Η κριτική αρκετών οδηγεί σε ουσιαστικά αποτελέσματα και βελτιώσεις. Κάποιοι άλλοι, θα έπρεπε να είναι περισσότερο προσεκτικοί».

Και ένα σχόλιο για την υπόθεση Λιάπη, που κυριάρχησε τις προηγούμενες μέρες στην επικαιρότητα;

«Δυστυχώς, όπως αποδείχτηκε η κοινωνία ξεπέρασε στο συγκεκριμένο θέμα το πολιτικό σύστημα, με τα σχόλια που έγιναν στα socialmedia, κυρίως στο Twitter.  Οι σχολιασμοί για αυτή την απαράδεκτη ενέργεια είναι από το σύνολο του κόσμου. Προσωπικά αισθάνομαι ότι δεν μπορώ να έχω καμία σχέση με τέτοιες νοοτροπίες και πρακτικές, που συνιστούν προσβολή για όλους μας».