Δελτία ΤύπουΒ. Κικίλιας: «Έχουν γίνει σημαντικά βήματα από την Ελλάδα, για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, της παράνομης μετανάστευσης, των σύγχρονων προβλημάτων ασφαλείας στον 21ο αιώνα»

«Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε περισσότερα βήματα στον τομέα της ασφάλειας. Όπως λέμε στην Ελλάδα: «Μόνος σου πας πιο γρήγορα, μαζί θα πάμε πιο μακριά»

Πραγματοποιήθηκε χθες η ομιλία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Βασίλη Κικίλια στην εκδήλωση, που διοργάνωσε το Fletcher School of Law and Diplomacy του Πανεπιστημίου Tufts σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ως κεντρικός ομιλητής ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ανέπτυξε το θέμα: «Η αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων ασφάλειας» και ειδικότερα πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει τις σύγχρονες εκφάνσεις, τις νέες αναδυόμενες απειλές στον 21ο αιώνα.

Ο κ. Κικίλιας, ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την τιμητική πρόσκληση να παραστεί ως  κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση,  ενώ κατά την έναρξη της ομιλίας του αναφέρθηκε στο πως βίωσε η ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον πρώην Πρωθυπουργό κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή, το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Ειδικότερα, ο κ. Κικίλιας ανέφερε τα εξής:

«Κυρίες και Κύριοι,

Σε αυτό το Πανεπιστήμιο υπάρχει η περίφημη έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», που κλείνει ακριβώς 13 χρόνια.

Και θα σας πω μια μικρή ιστορία.

Ήταν Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2001, όταν η ιστορική σχολή διεθνών σχέσεων Fletcher School του Πανεπιστημίου Tufts εγκαινίασε την έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής». Μετά τη λαμπρή τελετή με πλήθος αποφοίτων και κόσμου, η ελληνική αποστολή, μεταξύ των οποίων και ο απόφοιτος του Tufts και τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μετέπειτα Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ετοιμάστηκε γρήγορα για το ταξίδι της επιστροφής το μεσημέρι της επομένης ημέρας.

Όμως, από τις 08.45 ώρα ΗΠΑ την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2001 οι εικόνες που εξέπεμπαν τα ΜΜΕ πάγωναν την υφήλιο. Τρομοκράτες χτύπησαν τους Δίδυμους Πύργους και το Πεντάγωνο. Η ελληνική αποστολή εγκλωβίστηκε για μέρες στην αμερικανική ήπειρο, καθώς είχαν καθηλωθεί στο έδαφος όλα τα αεροπλάνα.

Τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου  άλλαξαν τον κόσμο. και επιβεβαίωναν την αλληλεξάρτηση των χωρών του σύγχρονου κόσμου και την ανάγκη για την καλύτερη κατανόησή τους.

Αυτόν τον σκοπό, την ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής και της ευρωαμερικανικής συνεργασίας σε ακαδημαϊκό επίπεδο και τη μελέτη της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής της, έθεσε ως στόχο η έδρα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής».

Κυρίες και Κύριοι,

Τα σύγχρονα ζητήματα Ασφάλειας που η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει είναι απόρροια όσων σας ανέφερα προηγουμένως.

Και βρίσκονται στον πυρήνα αυτού που ονομάζουμε «Ανθρώπινη Ασφάλεια».

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι μπορούν να ασκούν τις καθημερινές τους δραστηριότητες με σχετική ασφάλεια. Συγχρόνως, η ασφάλεια των κοινωνιών μας δέχεται όλο και πιο σοβαρές απειλές όσον αφορά τόσο την κλίμακα όσο και τον βαθμό εξειδίκευσής τους. Πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα στον τομέα της ασφάλειας έχουν διασυνοριακό και διατομεακό χαρακτήρα.

Κανένα κράτος μέλος δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μόνο του αυτές τις απειλές οι οποίες ανησυχούν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας. Και εδώ εδράζεται η αξία της συνεργασίας  των Θεσμικών Οργάνων.

Τέσσερις στους πέντε Ευρωπαίους επιθυμούν να γίνουν περισσότερα σε επίπεδο EE για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

Για αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταρτίσει την «Στρατηγική της Εσωτερικής Ασφάλειας στην Πράξη», προκειμένου να κωδικοποιήσει πολιτικές για την ασφάλεια στη βάση κοινών αξιών και κυρίως, συγκεκριμένων λύσεων.

Η «Στρατηγική εσωτερικής ασφάλειας στην πράξη», καθώς και τα εργαλεία και οι δράσεις για την εφαρμογή της, πρέπει να βασίζονται σε κοινές αξίες, όπως το κράτος δικαίου και ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως ορίζονται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της EE .

Η αρχή της αλληλεγγύης πρέπει να διαπνέει την προσέγγισή μας στη διαχείριση κρίσεων. Οι πολιτικές μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας πρέπει να είναι ανάλογες προς την κλίμακα των προκλήσεων και να εστιάζονται στην πρόληψη ενδεχόμενων επιθέσεων στο μέλλον. Στις περιπτώσεις που η αποτελεσματική επιβολή της νομοθεσίας στην EE διευκολύνεται μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών, οφείλουμε επίσης να προστατεύσουμε τον ιδιωτικό βίο των πολιτών και το θεμελιώδες δικαίωμά τους στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Στόχος είναι η επίτευξη της Εσωτερικής Ασφάλειας με παγκόσμια προοπτική.

Και επιτρέψτε μου να το υπογραμμίσω αυτό.

Η εσωτερική ασφάλεια δεν μπορεί να επιτευχθεί σε συνθήκες απομόνωσης από τον υπόλοιπο κόσμο, γεγονός που καθιστά αναγκαία την εξασφάλιση συνοχής και συμπληρωματικότητας μεταξύ των εσωτερικών και εξωτερικών πτυχών της ασφάλειας της EE.

Οι αξίες και οι προτεραιότητες της στρατηγικής εσωτερικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της προσήλωσής μας στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας, της ειρήνης και της σταθερότητας στη γειτονιά μας και σε ολόκληρο τον πλανήτη, αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της προσέγγισης που θεσπίζεται στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική Ασφάλειας.

Όπως αναγνωρίζει αυτή η στρατηγική, οι σχέσεις με τους εταίρους μας, ιδίως με τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι θεμελιώδους σημασίας για την καταπολέμηση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

Η απειλή της τρομοκρατίας παραμένει σημαντική και εξελίσσεται διαρκώς.

Οι τρομοκρατικές οργανώσεις προσαρμόζονται και υιοθετούν νέες μεθόδους, όπως έδειξαν τα σχέδια επιθέσεων εναντίον αρκετών κρατών μελών που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα. Οι απειλές προέρχονται πλέον από οργανωμένους τρομοκράτες και από τους επονομαζόμενους «μοναχικούς λύκους» (lone wolves), οι οποίοι ενδέχεται να έχουν αναπτύξει τα ριζοσπαστικά πιστεύω τους υπό την επίδραση της προπαγάνδας εξτρεμιστών και βρίσκουν υλικό κατάρτισης στο Διαδίκτυο.

Οι προσπάθειές μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας πρέπει να εξελίσσονται ώστε να προπορευόμαστε από τους τρομοκράτες μέσω μιας συνεκτικής ευρωπαϊκής προσέγγισης η οποία θα συμπεριλαμβάνει προληπτική δράση .

Και εδώ είναι σαφές πως η συνεργασία και κυρίως η παροχή τεχνογνωσίας από τις ΗΠΑ είναι απαραίτητη.

Θα κάνω μια μικρή παρένθεση.

Έχω αναλάβει την τιμητική θέση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, την ευθύνη της Δημοσίας Τάξης, εδώ και 4 μήνες.

Μέσα σε 4 μήνες, μέσα από συντονισμένες κινήσεις, συστηματική συνεργασία και κυρίως μέσα από σχέδιο, έχουμε καταφέρει να συλλάβουμε το Νο1 επικίνδυνο τρομοκράτη και να αποσοβήσουμε μια πολύ σοβαρή τρομοκρατική επίθεση.

Και δεν σταματάμε εδώ. Η αντιμετώπιση του φαινομένου της τρομοκρατίας δε θέλει καμία επανάπαυση.

Κυρίες και κύριοι,

Η χώρα μας κατά την τελευταία δεκαετία είναι αποδέκτης έντονων παράνομων μεταναστευτικών ροών (εντοπισμοί και συλλήψεις που υπερβαίνουν το 1 εκ. άτομα), φαινόμενο ιστορικά πρωτοφανές παγκοσμίως, που ξεπερνά τις δυνατότητες διαχείρισης του από τις υφιστάμενες εθνικές δομές και υπηρεσίες παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται και τις συνεχείς βελτιώσεις που εισάγονται.

Τα προαναφερόμενα στοιχεία από κοινού με τις προβλέψεις του FRONTEX, σύμφωνα με τις οποίες, τα ανατολικά μας θαλάσσια σύνορα θα παραμείνουν στο άμεσο μέλλον τα πλέον ευάλωτα εξωτερικά σύνορα της Ε. Ένωσης, καταδεικνύουν τις διαστάσεις του προβλήματος, το οποίο καλείται η χώρα μας να αντιμετωπίσει και να διαχειρισθεί υπερασπιζόμενη τα συμφέροντα του συνόλου των κρατών μελών.

Όπως μπορεί να γίνει κατανοητό, η παράνομη μετανάστευση εμφανίζεται ως ένας σημαντικός παράγοντας κοινωνικής αποσταθεροποίησης και παρέκκλισης από τον κεντρικό εθνικό στόχο, της οικονομικής ανάπτυξης, στο βαθμό που συντελεί στη δημιουργία περιοχών φτώχειας και παρανομίας, και επιβαρύνει το δημοσιονομικό της προϋπολογισμό λόγω των απαιτήσεων ελέγχου των εξωτερικών συνόρων.

Τέλος συντελεί στην διόγκωση της παραοικονομίας με αδυναμία: ελέγχου της οικονομικής ανάπτυξης, δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και αύξηση των δημοσίων εσόδων, τόσο στη χώρα υποδοχής όσο και  στη χώρα προέλευσης των μεταναστών.

Η κατάσταση ασφάλειας στη Βόρειο Αφρική, τη Συρία και το Ιράκ αναζωπυρώνει τον κίνδυνο «γεωπολιτικών δονήσεων»  στην ευρύτερη περιφέρεια της Μεσογείου. Συνεπώς, βία, ταραχές, οικονομική καταστροφή, και πολιτική ανασφάλεια προκαλούν νέα κύματα προσφύγων – θυμάτων και αναδεικνύουν νέα πεδία προώθησης παράνομων δραστηριοτήτων όπως και επέκτασης των ροών παράνομης μετανάστευσης. 

Επειδή ακριβώς, η εντατικοποίηση της παράνομης μετανάστευσης συμπίπτει με μια από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις που γνώρισε ποτέ η χώρα, η Ελλάδα αντιμετωπίζει, από τη μια πλευρά την παράνομη μετανάστευση με σοβαρότητα, αποφασιστικότητα και σχεδιασμό ενώ, από την άλλη, δίνει έμφαση στην ενίσχυση των πλεονεκτημάτων που μπορούν να προκύψουν από την αναπτυξιακή δυναμική της νόμιμης μετανάστευσης.

Ας επιστρέψουμε όμως στην παράνομη μετανάστευση.

Οι γεωπολιτικές ταραχές που περιέγραψα στην αρχή του λόγου μου και ο νέος νομαδισμός που δημιουργούν, ενδεχομένως να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα.

Το κοκτέιλ γίνεται πιο εκρηκτικό όταν μπαίνουν μέσα πολλές και ισχυρές δόσεις ενός τυφλού θρησκευτικού φονταμενταλισμού, με μίσος προς καθετί αλλόθρησκο.

Είναι σαφές πως πρέπει να ενισχύσουμε την ασφάλεια των συνόρων μας. Των συνόρων της Ευρώπης.

Γιατί η γεωγραφική θέση της Ελλάδας είναι στρατηγικής σημασίας. Η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και ουσιαστικά τα σύνορά της, είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ανησυχία μας είναι έκδηλη και οφείλεται, μεταξύ άλλων, στις ενδεχόμενες διασυνδέσεις της παράνομης μετανάστευσης με διάφορες μορφές του οργανωμένου εγκλήματος (π.χ. εμπορία ανθρώπων, διακίνηση πλαστών εγγράφων, κεφαλαίων, όπλων), καθώς και στη χρήση των δικτύων παράνομης διακίνησης μεταναστών από εξτρεμιστικά στοιχεία ή μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων, στην προσπάθειά τους να διεισδύσουν στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Αρχές Ασφαλείας αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες τόσο στον εντοπισμό ατόμων που θέλουν να μεταβούν σε ζώνες διένεξης όσο και ατόμων που επιστρέφουν από αυτές. Πρόκειται για το φαινόμενο των ξένων μαχητών και δεν φαίνεται να υπάρχουν κατάλληλα νομικά εργαλεία για την αντιμετώπιση του ζητήματος, ώστε να αποτραπεί η μετακίνηση ατόμων που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στη συριακή διένεξη. Η ελεύθερη μετακίνηση των προσώπων συνιστά θεμελιώδες δικαίωμα για τους Ευρωπαίους πολίτες. Τα σύνορα μεταξύ των Κρατών Μελών της ΕΕ είναι «ανοιχτά», προς διευκόλυνση των μετακινήσεων των πολιτών και των αγαθών, πλην όμως θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η τρέχουσα κατάσταση, δηλ. το γεγονός ότι ένα θεμελιώδες δικαίωμα μπορεί να γίνει εύκολα εκμεταλλεύσιμο από τα παράνομα δίκτυα διακίνησης ανθρώπων.

Οι ανησυχίες μας δεν περιορίζονται όμως στις μετακινήσεις Ευρωπαίων πολιτών από και προς τη Συρία. Μία ακόμη σημαντική πτυχή του προβλήματος φαίνεται να αφορά τους υπηκόους τρίτων χωρών που βρίσκονται ήδη στη Συρία και άλλες ζώνες διένεξης.

Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο υπήκοοι άλλων χωρών (π.χ. από τη Βόρειο Αφρική, τα Βαλκάνια), οι οποίοι δεν μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες τους, να μεταβούν στην Ευρώπη με σκοπό την παράνομη είσοδο σε αυτή. Το ενδεχόμενο εισόδου μέσω όμορων με τα Κράτη Μέλη χωρών, όπου ο συνοριακός έλεγχος είναι ανεπαρκής, σε συνδυασμό με την απροθυμία ή την αδυναμία των τρίτων και δη γειτονικών χωρών να συνεργαστούν, μεγιστοποιούν την ενδεχόμενη απειλή. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς τους μαχητές θα προσπαθήσουν να εξαφανίσουν τα ίχνη τους και την ταυτότητά τους φθάνοντας στο Ευρωπαϊκό έδαφος, αλλά θα διατηρήσουν την ιδεολογία και το σκοπό για τον οποίο μετακινήθηκαν στις ζώνες διένεξης.

Ποια είναι όμως τα Μέσα διαχείρισης της πρόκλησης;

- Η ΕΕ πρέπει να εξετάσει όλα τα διαθέσιμα μέσα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις απειλές που εγείρει η τρομοκρατία για την ασφάλεια των συνόρων. Προς αυτήν την κατεύθυνση, πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα υφιστάμενα ευρωπαϊκά νομικά εργαλεία  και να προωθηθούν τα υπό συζήτηση νομοθετήματα με απώτερο στόχο τόσο το ευρωπαϊκό όσο και το επιμέρους συμφέρον των Κρατών Μελών.

- Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η νομοθετική πρόταση που συζητείται στο πλαίσιο της Ομάδας Εργασίας «FRONTIERS» του Συμβουλίου, το επονομαζόμενο πακέτο των «ευφυών συνόρων», το οποίο περιλαμβάνει ένα σύστημα καταχώρησης εισόδου-εξόδου των υπηκόων τρίτων χωρών που διέρχονται τα (εξωτερικά) σύνορα της Ένωσης.

- Πέραν αυτού, εκτιμάται ότι η διερεύνηση της δυνατότητας βελτίωσης τόσο του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS II) και της βάσης δεδομένων Eurodac θα μπορούσε να συμβάλει στην έγκαιρη αντίδραση σε περίπτωση ενδεχόμενης τρομοκρατικής δραστηριότητας.

- Η αποτελεσματική εφαρμογή και δημιουργία συνεργιών με τρίτες χώρες καταγωγής και διέλευσης μεικτών μεταναστευτικών ροών θα μπορούσε να βοηθήσει την Ένωση στην αντιμετώπιση ενδεχόμενων τρομοκρατικών απειλών σε πρώιμο στάδιο τόσο εντός όσο και εκτός Ένωσης.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε ότι πρέπει:

  • αφενός να αυξήσουμε ή/και να εμβαθύνουμε τις Εταιρικές Συμπράξεις Κινητικότητας της ΕΕ με τρίτες χώρες, που να περιλαμβάνουν διατάξεις σχετικές τόσο με τη σωστή διαχείριση συνόρων στις τρίτες χώρες όσο και με την πρόληψη της τρομοκρατίας (μέσω της αμοιβαίας ανταλλαγής πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών) και
  • να ενισχυθεί η συνεργασία με χώρες διέλευσης, ιδίως όσον αφορά το θέμα της ανταλλαγής επιχειρησιακών πληροφοριών και της βελτίωσης των συνοριακών ελέγχων.

Στον αγώνα της χώρας μας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων απειλών ασφάλειας σημαντικότατο σύμμαχο αποτελούν οι Η.Π.Α. που μετά τα γεγονότα της 9/11 έχουν αναπτύξει γνώση και εργαλεία που μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό.

…Είμαστε αισιόδοξοι.

Σε κάθε περίπτωση έχουν γίνει σημαντικά βήματα από την Ελλάδα. Και προφανώς μπορούν να γίνουν ακόμη περισσότερα.

Για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, της παράνομης μετανάστευσης, των σύγχρονων προβλημάτων ασφαλείας στον 21ο αιώνα.

Για να κάνουμε ακόμη περισσότερα βήματα, πρέπει να τα κάνουμε μαζί.

Όπως λέμε στην Ελλάδα «Μόνος σου πας πιο γρήγορα, μαζί θα πάμε πιο μακριά».

Ευχαριστώ πολύ»

Η ομιλία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλη Κικίλια