Δελτία ΤύπουΤα θέματα της διαχείρισης των παράνομων μεταναστευτικών ροών αναπτύχθηκαν στη συνάντηση που πραγματοποίησε σήμερα, 7 Νοεμβρίου 2014, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Βασίλης Κικίλιας με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ε.Ε. κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και αποτέλεσε την πρώτη επίσημη αποστολή του κ. Αβραμόπουλου με την ιδιότητα του Επιτρόπου σε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα της αρμοδιότητάς του.

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι η Ελλάδα τηρεί και θα συνεχίσει να τηρεί το σύνολο των ευρωπαϊκών της δεσμεύσεων αναφορικά με τα θέματα της παράνομης μετανάστευσης. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλο το οικονομικό βάρος που προκαλεί η Συμφωνία του Δουβλίνο ΙΙΙ, τονίζοντας ότι η παράνομη μετανάστευση συνδέεται και με τα μεγάλα προβλήματα, που σχετίζονται με το εμπόριο όπλων, ναρκωτικών, trafficking, αλλά και τις σύγχρονες μορφές εγκλήματος που ανακύπτουν από τις εξτρεμιστικές και θρησκευτικές οργανώσεις.

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ζήτησε την κατανόηση  της ελληνικής πραγματικότητας και όχι τη μεροληπτική στάση του Επιτρόπου υπέρ των αιτημάτων μας , και κυρίως  την επανεξέταση της συμφωνίας Δουβλίνο ΙΙΙ  και το θέμα της δίκαιης κατανομής των βαρών με βάση την αρχή της αλληλεγγύης.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κικίλιας δήλωσε: «Θέλω να ξέρετε ότι οι μεγάλες μεταναστευτικές ροές , απόρροια της αποσταθεροποίησης της περιοχής των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής λεκάνης της Μεσογείου κρύβουν πίσω τους ανθρώπινο πόνο και αυτό οφείλουμε να μην το ξεχνάμε. Όμως παράλληλα ενδεχομένως εμπόριο όπλων, ναρκωτικών, trafficking, αλλά και σύγχρονες μορφές εγκλήματος που δυστυχώς ανακύπτουν, γιατί το παγκόσμιο έγκλημα εξελίσσεται και μιλάω για τις εξτρεμιστικές, θρησκευτικές ομάδες και τους ενδεχόμενους κινδύνους για την χώρα, για την Ευρώπη.

Εμείς αυτό το οποίο έχουμε να ζητήσουμε από σας είναι να βοηθήσετε, έτσι ώστε να αντέξει η Ελληνική Κοινωνία τις προκλήσεις, οι οποίες παρουσιάζονται, να μην διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός, να μπορέσει αυτή η χώρα, τα σύνορα της όποιας είναι Ευρωπαϊκά σύνορα, να σταθεί και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συνεχίσει να αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, όπως όλοι πλέον, μετά από μία πολύ μεγάλη μάχη δυόμιση χρόνων, αναγνωρίζουν.»

Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο Υπουργό και την Πολιτική και τη Φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας για την εγκαρδιότητα, με την οποία πραγματοποιήθηκε  η σημερινή  μας συνάντηση.

Είναι πράγματι η πρώτη μου αποστολή σε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για  θέματα της αρμοδιότητάς μου. Πρώτη διμερής, γιατί προηγήθηκε όπως γνωρίζετε η συμμετοχή μου στους G-6 που έγινε στο Παρίσι.

Η σημερινή μας συνάντηση ήταν πολύ ουσιαστική.

Είχαμε μία ευρύτατη ανταλλαγή απόψεων και θέσεων σε θέματα που αφορούν τη μετανάστευση. Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι το ζήτημα αυτό απασχολεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια την Ευρώπη. Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο τοπίο. Η μετανάστευση μαζί με την οικονομία είναι τα σοβαρότερα ζητήματα, που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και η Ευρώπη γενικότερα.

Στον τομέα αυτό, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα και οι προβλέψεις για το μέλλον σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα θετικές,  εφόσον ολοκληρωθούν δε και κάποιες προϋποθέσεις το 2015, που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη. Αναφέρομαι στο άσυλο και στο μηχανισμό Schengen και σε ειδικότερα θέματα που αφορούν στη διαβίωση των μεταναστών στην Ελλάδα, θέματα που συζητήσαμε με τον φίλο κύριο Υπουργό. Η επόμενη χρονιά θα βρει μία Ελλάδα διαφορετική και σε αυτό τον τομέα.

Θέλω επίσης να τονίσω, ότι στον τομέα της μετανάστευσης, του ασύλου και των εσωτερικών υποθέσεων που χειρίζομαι ως αρμόδιος Επίτροπος, η Ελλάδα, όπως και κάθε άλλη χώρα που αντιμετωπίζει αντίστοιχα προβλήματα, δεν θα πρέπει να αισθάνεται μόνη. Κοινός μας στόχος είναι η επόμενη χρονιά, να βρει μια Ελλάδα διαφορετική και σε αυτό τον τομέα.

Θέλω να υπογραμμίσω ότι το νέο Κολλέγιο των Επιτρόπων ακολουθεί μια συναινετική προσέγγιση στα κρίσιμα θέματα που απασχολούν τις ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς συγκρουσιακές τάσεις που δεν ωφελούν τη γενικότερη προσπάθεια για την πρόοδο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη και τον κόσμο γενικότερα.

Τελειώνοντας, θέλω να εκφράσω δημόσια την ικανοποίησή μου για την δημόσια τοποθέτηση και δέσμευση του κ. Υπουργού, για θέματα που αφορούν στο άσυλο. Είναι πάρα πολύ σημαντικό και αποδεικνύει ότι η Ελλάδα σέβεται τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις και τις αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται η κοινή μεταναστευτική πολιτική, την οποία πρέπει να θυμίσω ότι συνδιαμορφώσαμε.

Ευχαριστώ πάλι τον κ. Υπουργό για την φιλοξενία και για την συζήτηση που είχαμε και βέβαια θα είμαστε σε ανοιχτή γραμμή, έτσι ώστε να μπορέσω και εγώ από την σκοπιά μου να συμβάλλω στην προσπάθεια που καταβάλλεται αυτόν τον καιρό στην Ελλάδα, μία χώρα η οποία γέννησε την Δημοκρατία και όπου τα βασικά θεμελιώδη δικαιώματα είναι σεβαστά.

Ευχαριστώ πολύ».