Δελτία ΤύπουΓιώργος Αυτιάς: Σας καλημερίζουμε. Καλωσορίζουμε και λέμε μια όμορφη καλημέρα στον νέο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον Βασίλη τον Κικίλια. Καλημέρα κύριε Υπουργέ.

Μάγδα Τσέγκου: Κύριε Υπουργέ καλή σας ημέρα.

Υπουργός ΔΤ&ΠτΠ Β. Κικίλιας: Καλημέρα κύριε Αυτιά, καλημέρα κυρία Τσέγκου, καλημέρα και σε όλους τους τηλεθεατές σας.

Γιώργος Αυτιάς: Θα το συνηθίσουμε σιγά σιγά. Συγχαρητήρια.

Μάγδα Τσέγκου: Συγχαρητήρια κατ’ αρχήν.

Υπουργός ΔΤ&ΠτΠ Β. Κικίλιας: Ευχαριστώ πολύ.

Γιώργος Αυτιάς: Και σιδεροκέφαλος. Και βέβαια Βασίλης Κικίλιας, βουλευτής της Α’ Περιφέρειας Αθήνας, Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ξεκινώ από αυτό το οποίο αρχίσατε εδώ και μέρες. Όπου κάνετε «έφοδο» πάτε χωρίς κάμερες και επιτόπου κάνετε ο ίδιος ενός είδους «ρεπορτάζ», και καταγράφετε αυτά τα οποία έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Και αυτό έχει καταγραφεί κύριε Κικίλια στα «συν» των πρώτων  ημερών.

Μάγδα Τσέγκου: Τελευταίοι το μαθαίνουμε εμείς οι δημοσιογράφοι, έτσι; Τελευταίοι το μαθαίνουμε. Είναι η πρώτη φορά που το βλέπουμε αυτό από Υπουργό και μάλιστα από ένα νέο Υπουργό.

Γιώργος Αυτιάς: Μπράβο, είναι καλό δείγμα αυτό.

Υπουργός ΔΤ&ΠτΠ Β. Κικίλιας: Να σας πω κύριε Αυτιά, κυρία Τσέγκου ότι δεν πρόκειται περί «εφόδων». Εγώ θα ήθελα να έχω προσωπική ενημέρωση σε όλα τα επίπεδα γι’ αυτά τα οποία συμβαίνουν και στην Ελληνική Αστυνομία και στην Ελληνική Πυροσβεστική. Που σημαίνει ότι έχω πολύ μεγάλο σεβασμό στην ιεραρχία, και στους Αξιωματικούς και στους Στρατηγούς με τους οποίους υπάρχει ήδη από τις πρώτες μέρες μια ροή πληροφοριών και συνεργασία. Θέλω όμως να ξέρω και από τον απλό αστυνομικό τα προβλήματα, τα θέματα και την καθημερινότητα.  Εξ ου και οι επισκέψεις, οι οποίες θα συνεχιστούν.

Μάγδα Τσέγκου: Τι είναι αυτό που σας λένε;

Γιώργος Αυτιάς: Είναι μεγάλο το στοιχείο αυτό το οποίο μας λέτε. Προφανώς στα πολύ μεγάλα θέματα, όπως λέει η Καθημερινή σήμερα – ασφαλώς θα είδατε εφημερίδες, γιατί πάντα παρακολουθείτε εφημερίδες και ως βουλευτής και ως υποψήφιος περιφερειάρχης και λοιπά – λέει λοιπόν η Καθημερινή στο πρώτο θέμα...

Μάγδα Τσέγκου: ...«μη επανδρωμένα αεροσκάφη για παρακολουθήσεις από ΕΛ.ΑΣ», κύριε Υπουργέ.

Γιώργος Αυτιάς: Από την Ελληνική Αστυνομία για έγκλημα και τρομοκρατία. Γιατί σήμερα είχαμε και ένα τόνο επίσης, 900 κιλά ναρκωτικών και λοιπά και λοιπά.

Μάγδα Τσέγκου: Μια πολύ μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Με ένα τόνο ηρωίνης που έχουν ακόμα βρει οι Αρχές και ένα μεγάλο μπράβο.

Γιώργος Αυτιάς: Λοιπόν, πάμε πρώτα στο δημοσίευμα της Καθημερινής. 

Υπουργός ΔΤ&ΠτΠ Β. Κικίλιας: Εγώ το είδα ότι το παρουσιάσατε το κεντρικό δημοσίευμα της Καθημερινής το πρωί και είναι ακριβές. Κοιτάξτε, εμείς θα πρέπει να επενδύσουμε στις νέες τεχνολογίες.

Γιώργος Αυτιάς: Μάλιστα.

Υπουργός ΔΤ&ΠτΠ Β. Κικίλιας: Η επιστήμη τρέχει, οι νέες μέθοδοι είναι εδώ, στη διάθεσή μας, δεν μπορεί το παγκόσμιο έγκλημα να προσπαθεί να ανακαλύπτει διαφόρους τρόπους έτσι ώστε να επιβάλλεται, να ξεφεύγει, και η Ελληνική Αστυνομία να μένει πίσω σε άλλες εποχές.

Γιώργος Αυτιάς: Ακριβώς.

Υπουργός ΔΤ&ΠτΠ Β. Κικίλιας:  Είναι πεποίθησή μας ότι πρέπει να θωρακίσουμε την Ελληνική Αστυνομία και την Ελληνική Πολιτεία με αυτά τα – σε εισαγωγικά αν θέλετε – «όπλα» ή εργαλεία, έτσι ώστε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί. Και αυτό θα γίνει στους επόμενους μήνες. 

Γιώργος Αυτιάς: Και διαβάζω ότι αυτά τα επανδρωμένα αεροπλάνα και ελικόπτερα και εν πάση περιπτώσει όλο αυτό...

Υπουργός ΔΤ&ΠτΠ Β. Κικίλιας:  Τα μη επανδρωμένα...

Γιώργος Αυτιάς: τα μη επανδρωμένα, ναι, αεροσκάφη, θα μπορούν να μεταφέρουν εικόνα, ήχο και άλλα δεδομένα, δηλαδή και εντοπισμό στίγματος κινητών. Δηλαδή κάποια στιγμή θα δούμε στον ουρανό να κυκλοφορούν αυτά και να κάνουν τη δουλειά τους, κύριε Υπουργέ, έτσι; 

Υπουργός ΔΤ&ΠτΠ Β. Κικίλιας: Κοιτάξτε, όπως σας είπα, καταλαβαίνετε ότι περαιτέρω πληροφορίες δεν μπορούμε να δώσουμε, αυτά είναι θέματα της Υπηρεσίας.

Γιώργος Αυτιάς: Ναι, σωστό.

Υπουργός ΔΤ&ΠτΠ Β. Κικίλιας: Σε κάθε περίπτωση όμως, θέλω να επαναλάβω ποιες είναι οι υποχρεώσεις μας και το καθήκον μας. Είναι η προστασία των πολιτών. 

Μάγδα Τσέγκου: Ακριβώς.

Υπουργός ΔΤ&ΠτΠ Β. Κικίλιας: Και των δικαιωμάτων τους, αλλά και της ασφάλειάς τους.

Μάγδα Τσέγκου: Η ασφάλεια, η καθημερινότητα. 

Υπουργός ΔΤ&ΠτΠ Β. Κικίλιας: Θέλουμε να μας αισθάνεται ο πολίτης δίπλα του. Άρα λοιπόν, αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν προκειμένου ο πολίτης να αισθάνεται ασφαλής, θα τα κάνουμε και θα προσπαθήσουμε έτσι ώστε να θωρακίσουμε, αν θέλετε, τη χώρα απέναντι σε αυτούς οι οποίοι έχουν άλλα σχέδια από αυτά της έννομης τάξης, της Δημοκρατίας και της σωστής λειτουργίας του πολιτεύματός μας. 

Μάγδα Τσέγκου:  Κύριε Υπουργέ, σας μίλησα για τον 1 τόνο ηρωίνης που βρήκαν στην αποθήκη στο Κορωπί αλλά και σε ένα πλοίο στην Ελευσίνα. Αυτό το κάνουνε παιδιά που δουλεύουνε με 700, 800, 900 ευρώ στην τσέπη...Είδαμε εικόνες από εσάς που πήγατε στο Αστυνομικό Τμήμα, νύχτα. Θέλω να μου πείτε τι σας είπαν οι αστυνομικοί, τι σας είπαν οι υπάλληλοι, τι είναι αυτό που σας ζητάνε, αν σας λένε τα προβλήματά τους και τι μπορείτε να κάνετε; Γιατί χωρίς χρήματα στα ταμεία του Κράτους, δεν ξέρω αν είναι εύκολο να γίνουνε πράξη όλα όσα θέλουμε και θέλετε κι εσείς – γιατί σίγουρα έχετε κάποιους στόχους.

Υπουργός ΔΤ&ΠτΠ Β. Κικίλιας: Πρώτα απ’ όλα να σας ευχαριστήσω που προβάλλετε μια επιτυχία που πιστώνεται υπηρεσιακά από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας μέχρι τον τελευταίο αστυνομικό.

Μάγδα Τσέγκου: Το λέμε και μπράβο, βεβαίως.

Υπουργός ΔΤ&ΠτΠ Β. Κικίλιας: Ξέρετε καθημερινά ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας ανακοινώνει τα αποτελέσματα από μια πολύ μεγάλη προσπάθεια απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα.

Μάγδα Τσέγκου: Ο κύριος Παρθένης.

Υπουργός ΔΤ&ΠτΠ Β. Κικίλιας: Θα θελα να πω ότι, εγώ Υπουργός της εθνικής οικονομίας δεν είμαι. Αλλά σε κάθε περίπτωση όμως θα προσπαθήσω να στηρίξω ηθικά, ουσιαστικά και να είμαι δίπλα στον έλληνα αστυνομικό. Και δεν θα θελα να παραγνωρίσει κανείς ότι ζούμε σε πολύ δύσκολους καιρούς και εποχές, οι ελληνίδες και έλληνες αστυνομικοί έχουν επίγνωση των οικονομικών δυσκολιών, δεν ζουν σε έναν άλλο κόσμο, όμως ο Πρωθυπουργός είπε και δήλωσε ότι πάντα στο μυαλό του είναι οι ένστολοι και σε πρώτη ευκαιρία οι όποιες αδικίες έχουν υπάρξει, θα διορθωθούν και θα στηριχθούν αυτά τα παιδιά. Όμως κοιτάξτε, κάνουν τη δουλειά τους. Κάνουν τη δουλειά τους με αυταπάρνηση και με πολύ μεγάλη προσπάθεια και αυτό θα ήθελα να ζητήσω ο κόσμος να το εκτιμήσει. Είναι υποχρέωση μας, ιερή υποχρέωση να μικρύνουμε, να αμβλύνουμε το κενό, αν υπάρχει, μεταξύ της ελληνικής κοινωνίας και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Γιώργος Αυτιάς: Μάλιστα, Κύριε Υπουργέ, τι ενημέρωση έχετε για την  νέα επιτυχία των Ελληνικών Αρχών, Αστυνομία, Λιμενικό, Υπηρεσίες της χώρας, για τα ναρκωτικά, τα οποία βρέθηκαν πέρα του ενός τόνου τις πρώτες πρωινές ώρες.

Μάγδα Τσέγκου: Σε πλοίο, σε ένα πλοίο στην Ελευσίνα.

Υπουργός ΔΤ&ΠτΠ Β. Κικίλιας: Είναι συνεργασία με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, γιατί όπως ξέρετε το Λιμενικό πλέον ανήκει εκεί, και την Ελληνική Αστυνομία. Κοιτάξτε είναι αυτό το οποίο σας είπα νωρίτερα. Οφείλουμε να συνεργαζόμαστε με όλους. Και να ρέουν οι πληροφορίες και να αναδύονται σε όλο το σύστημα, να αξιολογούνται σωστά έτσι ώστε να υπάρχουν και αποτελέσματα. Εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε κάτι ως δικό μας κομμάτι, δικό μας «μαγαζί» ή του απέναντι. Είναι συλλογική η προσπάθεια, είναι ομαδική η προσπάθεια και τα αποτελέσματα είναι πάντα υπέρ της χώρας. Έτσι θέλω να αισθάνονται και να λειτουργούνε όλοι αυτοί οι οποίοι υπηρετούν το Υπουργείο μας, το Υπουργείο Προστασίας Του Πολίτη. 

Μάγδα Τσέγκου: Κ. Υπουργέ είναι αλήθεια ότι ακούσαμε χθες τον κ. Σκουρλέτη να λέει ότι παρακολουθούν τα τηλέφωνα…

Γιώργος Αυτιάς: Όχι όταν μιλάει με τον κ. Τσίπρα κόβεται η τηλεφωνική γραμμή και λοιπά...

Μάγδα Τσέγκου: …αφήνοντας να εννοηθεί…

Γιώργος Αυτιάς: «Σύντροφοί που μιλάτε στα κινητά προσέχετε», το λέμε και μεταξύ μας

Μάγδα Τσέγκου: …αφήνοντας, λοιπόν, να εννοηθεί ο κ. Σκουρλέτης ότι παρακολουθούνται τα τηλέφωνα των στελεχών, των πρωτοκλασάτων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και γιατί όχι ίσως και του κ. Τσίπρα. Ένα σχόλιο για αυτό.

Υπουργός ΔΤ&ΠτΠ Β. Κικίλιας: Κοιτάξτε είναι αδιανόητο στη Δημοκρατία μας να λειτουργούν παράλληλα ή παράπλευρα συστήματα. Κοινώς θυμάστε πολλά πολλά χρόνια πριν κάποιοι μίλαγαν για παρακράτος. Δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου κάτι τέτοιο, αυτές τις εφτά οχτώ μέρες που βρίσκομαι εδώ πέρα, όμως θα καλέσω τον κ. Σκουρλέτη, εγώ θεωρώ ότι είναι ένας σοβαρός άνθρωπος και πολιτικός, είχα άλλωστε κι ως βουλευτής μία άριστη σχέση και συνεργασία στα επίπεδα του κοινοβουλευτισμού. Θα τον καλέσω...

Γιώργος Αυτιάς: …αν έχει κάτι να σας το παραδώσει.

Υπουργός ΔΤ&ΠτΠ Β. Κικίλιας: …αν έχει κάποια στοιχεία, αν έχει κάτι που πρέπει να γνωρίζουμε. Κοιτάξτε η συνεργασία θα είναι και πρέπει να είναι με όλους. Αυτό το Υπουργείο δεν ανήκει ούτε σε εμένα ούτε στην Κυβέρνηση, ανήκει στον ελληνικό λαό. Άρα λοιπόν πρέπει να υπάρξει σύμπνοια και πρέπει να υπάρχει συνεργασία. Με όλους.

Γιώργος Αυτιάς: Κύριε Υπουργέ, βάζετε το χέρι στη φωτιά ότι όταν μιλάμε στο κινητό ακούγεται ο ένας με τον άλλον και ότι δεν παρεμβαίνει κάποιος. Το «έχετε» αυτό ως νέος Υπουργός ή θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα; Διότι υπάρχει η υποψία ότι όταν μιλάει στο κινητό ενδεχομένως να ακούει και κάποιος άλλος. Είναι ισχυρό αυτό που λέτε στη Δημοκρατία ότι θα καλέσετε τον κ. Σκουρλέτη αν έχει κάτι υπόψιν του να το καταθέσει στις Υπηρεσίες του κράτους.

Υπουργός ΔΤ&ΠτΠ Β. Κικίλιας: Ναι, σας είπα ότι η Δημοκρατία μας και η ελευθερία θωρακίζονται όταν λειτουργούν στα πλαίσια του νόμου και των θεσμών εγώ, εμείς μάλλον έχουμε αποφασίσει ότι έτσι πρέπει να λειτουργούμε και αυτό οφείλουμε να το υπερασπιστούμε μέχρι τελευταίας, αν θέλετε προσπάθειας, που μπορεί να γίνει. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο ό,τι προβλέπεται από τον Νόμο θα γίνει. Δεν μπορώ να πω ότι «συμβαίνει, δεν συμβαίνει», δεν θέλω να λέω μεγάλα λόγια. 

Γιώργος Αυτιάς: Σωστό. Ακριβώς.  Είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα. Είχε πει ένας Υπουργός Δημοσίας Τάξεως παλιά «θέλω οι Έλληνες να κοιμούνται με ανοιχτά τα παράθυρα, να μη φοβούνται τίποτα».

Μάγδα Τσέγκου: Ναι αλλά τώρα κλείνουμε και τα πατζούρια όμως.

Γιώργος Αυτιάς: Ήμουνα νεαρός ρεπόρτερ και εσείς είστε προσεχτικός, είπατε με ενδιαφέρει η δημόσια τάξη και η ασφάλεια των πολιτών παντού, όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στο τελευταίο χωριό. Μάγδα.

Μάγδα Τσέγκου: Κύριε Υπουργέ έχω δεχτεί πολλά μηνύματα από τον κόσμο. Αυτό που τους ενδιαφέρει πιο πολύ, εγώ θέλω να σας το μεταφέρω, είναι αυτό που έχει να κάνει με την ασφάλεια. Δηλαδή βλέπουμε πάρα πολλά περιστατικά δυστυχώς, οι αστυνομικοί κάνουν ό,τι μπορούν μην γελιόμαστε τώρα, το ξέρουμε όλοι κυκλοφορούμε όλοι, ο αστυνομικός παίρνει τα χρήματα που παίρνει, οι ελλείψεις είναι πολλές, έχουμε καταγγελίες στο παρελθόν από αστυνομικούς που δεν έχουνε ούτε τα βασικά στα αστυνομικά τμήματα, κόλλες Α4, ξέρω εγώ  βενζίνη για το περιπολικό, αυτά νομίζω ότι πρέπει να δείτε κύριε Υπουργέ, δεν ξέρω αν διαφωνείτε μαζί μας, αλλά εγώ θέλω να σας μεταφέρω αυτά που μου λένε οι πολίτες, έχουμε χρέος ως εκπομπή να το κάνουμε.

Υπουργός ΔΤ&ΠτΠ Β. Κικίλιας: Να μου επιτρέψετε να σημειώσω, καταρχάς ότι το 74% της εγκληματικότητας βρίσκεται εδώ μέσα στο λεκανοπέδιο της Αττικής, άρα λοιπόν η πρώτη στόχευση είναι αυτή. Και είναι αδιανόητο. Καμία πρωτεύουσα, καμίας πολιτισμένης χώρας στον κόσμο, δεν μπορεί να λειτουργεί υπό το κράτος γκέτο στο κέντρο της Αθήνας ή συνοικιών ή γειτονιών που είναι σε εισαγωγικά «άβατο». Άρα λοιπόν εμείς θα επέμβουμε έχουμε στόχευση οι 20.000.000 τουρίστες που θα έρθουν φέτος στη χώρα να είναι ευχαριστημένοι, να αφήσουν το συνάλλαγμά τους, να αυξηθεί ο τουρισμός μας  και ποιοτικά. Μην ξεχνάτε ότι η πολιτική και άρα η οικονομική, αν θέλετε,  ευημερία της χώρας είναι σε ευθεία γραμμή. Θα προστατέψουμε και τις τουριστικές περιοχές, έχουμε ήδη καταρτίσει τα πλάνα μας, έχουνε ήδη αποσταλεί εκεί πέρα οι έλληνες αστυνομικοί που πρέπει. Σε ό,τι έχει να κάνει με τις ελλείψεις, ακούστε, εγώ δεν θέλω να κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου. Η ελληνική κοινωνία βιώνει και βίωσε μια κρίση οικονομική, από αυτή έχει επηρεαστεί και η Ελληνική Αστυνομία και η Ελληνική Πυροσβεστική, από εκεί και πέρα όμως εμείς θα κάνουμε την προσπάθειά μας, έχω πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στην Υπηρεσία, στους ανθρώπους, στις γυναίκες και τους άνδρες των Σωμάτων και επίσης θα προσπαθήσουμε και το λέω τώρα εδώ πέρα και το δηλώνω από την εκπομπή σας, να βρούμε τρόπο να στηριχτούν αυτά τα παιδιά από τη μια από το Ελληνικό Κράτος και από την άλλη όμως, κάνω μια έκκληση σε αυτούς οι οποίοι  έχουν τις δυνάμεις και την δυνατότητα και είναι Έλληνες πατριώτες και έχουν την οικονομική άνεση να στηρίξουν με τον τρόπο τους όπως έχουν κάνει και στο παρελθόν την Ελληνική Αστυνομίασε value & kind. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορώ να πω πολύ περισσότερα πράγματα, πάντως σε κάθε περίπτωση αυτά τα παιδιά δεν θα τα αφήσουμε έτσι.

Γιώργος Αυτιάς: Σας ευχαριστούμε θερμά, ξέρουμε ότι έχετε υποχρεώσεις πολλές, σιδεροκέφαλος και ό,τι το καλύτερο…

Υπουργός ΔΤ&ΠτΠ Β. Κικίλιας: Μία τελευταία κουβέντα, κύριε Αυτιά, θα ήθελα να πω. Έχει ήδη ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος, έχουμε πλούτο σε αυτή την χώρα, τα δάση μας, τα νησιά μας, τις ομορφιές μας, οφείλουμε όλα να τα προστατέψουμε. Η Υπηρεσία και το Υπουργείο θα κάνουν τα δέοντα και οι εθελοντές μας το ίδιο. Θα ήθελα να ζητήσω από τον κάθε Έλληνα και Ελληνίδα αν υπάρχει κάτι να ενημερώσει, να προσέχουμε τις φωτιές, να προσέχουμε τα σπίτια μας, να προσέχουμε τον πλούτο μας, αυτή η χώρα μας είναι πολύ όμορφη και οφείλουμε όλοι μαζί να την προστατέψουμε.

Γιώργος Αυτιάς: Σας ευχαριστούμε θερμά.

 

Μάγδα Τσέγκου: Κύριε Υπουργέ, καλή συνέχεια στο δύσκολο έργο σας.