Συνεντεύξεις 

Οι Έλληνες της διασποράς είναι δύο φορές Έλληνες

Η αντιπολίτευση σάς κατηγορεί ότι η προκαταρκτική για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, είναι κίνηση αποπροσανατολισμού. Θεωρείτε ότι υπήρξε σκευωρία; Και θα διερευνηθεί κάποτε η εμπλοκή των γιατρών στο σκάνδαλο, πέρα από αυτήν των πολιτικών;

Η Επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης θα διερευνήσει αν ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλος πίεζε εισαγγελικούς λειτουργούς να ασκήσουν διώξεις - χωρίς στοιχεία - σε πολιτικούς αντιπάλους του. Αν επιβεβαιωθούν οι μαρτυρίες των εισαγγελικών λειτουργών και συγκεκριμένα της κας Ραΐκου και του κ. Αγγελή, τότε θα μιλάμε για ποινικές ευθύνες του κ. Παπαγγελόπουλου, όπως κατάχρηση εξουσίας, πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος, παράβαση καθήκοντος και ψευδής κατάθεση.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δια του συγκεκριμένου Υπουργού, κρέμασε στα μανταλάκια 2 πρώην Πρωθυπουργούς και 8 Υπουργούς. Τους διαπόμπευσε προκαλώντας τους ανείπωτη ηθική βλάβη, μόνο και μόνο για να τεθούν στο αρχείο οι υποθέσεις τους και τελικά να δικαιωθούν.

Αν δεν είναι αυτό πολιτική σκευωρία, τότε τι είναι; Πιστεύω ακράδαντα στη διάκριση των εξουσιών – νομοθετικής εκτελεστικής και δικαστικής – και άρα η περαιτέρω διερεύνηση αφορά αποκλειστικά τη Δικαιοσύνη.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως δεν δέχεται να προσμετρούνται οι ψήφοι των αποδήμων στο εκλογικό αποτέλεσμα. Τι λέτε;

Οι Έλληνες της διασποράς είναι δύο φορές Έλληνες. Προφανώς έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν. Η Νέα Δημοκρατία θα τηρήσει την προεκλογική της υπόσχεση, δίνοντάς τους δικαίωμα ψήφου. Το θέμα είναι εθνικό και πατριωτικό, όχι κομματικό. Ας υπερβούν οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ τη μικροπολιτική και ας σκεφτούν τι σημαίνει «ελληνική διασπορά» για την ίδια τη χώρα μας.

 

Η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ. Τι επιδιώκει ο Ταγίπ Ερντογάν; Σας ανησυχούν αυτές οι κινήσεις;

Η συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο είναι προκλητική. Οι ενέργειές της στην ΑΟΖ της Κύπρου είναι έκνομες, παραβιάζουν τα κυριαρχικά της δικαιώματα και αντιβαίνουν στο Δίκαιο της Θάλασσας. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει εμφατικά τα ζητήματα αυτά, σε επίπεδο περιφερειακό, ευρωπαϊκό, αλλά και συμμαχικό.

Το έκανε άλλωστε και στον ίδιο τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Μάικ Πομπέο, στην πρόσφατη συνάντησή τους. Η Ελλάδα είναι πόλος σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή. Δεν ανησυχούμε, αλλά επαγρυπνούμε.

 

Είπατε ότι η αστυνομία θα έχει το βασικό ρόλο στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Πώς θα συμπεριφέρεται όμως στους καπνιστές-παραβάτες;

Όλοι οι Έλληνες πολίτες, μετά και την σχετική ψήφιση των διατάξεων στη Βουλή, θα γνωρίζουν τα δικαιώματά τους, αλλά και τις υποχρεώσεις τους με βάση τον αντικαπνιστικό νόμο. Η κοινωνία είναι πλέον ώριμη και ο νόμος θα εφαρμοστεί. Σε αυτό συμφωνούν καπνιστές και μη καπνιστές στη συντριπτική τους πλειοψηφία. Θα σεβαστούμε τα δικαιώματα των καπνιστών, αλλά προφανώς θα προασπίσουμε και τα δικαιώματα των μη καπνιστών. Και βεβαίως, κύριε Σιαδήμα, θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη ζωή των παθητικών καπνιστών και ειδικά των παιδιών. Είναι θέμα υγείας,  είναι θέμα πολιτισμού. Η ελληνική αστυνομία, η δημοτική και η λιμενική αστυνομία θα κάνουν τη δουλειά τους, κάτι τοποίο συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Γαλλία, τη Δανία και την Κύπρο.

 

Πριν λίγα 24ωρα συνάνθρωπος μας έχασε τη ζωή του λόγω της μη διακομιδής σε νοσοκομείο κοντά στο περιστατικό αλλά σε άλλο πολύ πιο μακριά. Γιατί; Τι θα αλλάξετε;

Είναι πράγματι αδιανόητο μια ολόκληρη περιοχή να στερείται καρδιοχειρουργικής κλινικής για τα επείγοντα περιστατικά.

Ο κ. Ξανθός και ο κ. Πολάκης έκλεισαν την καρδιοχειρουργική κλινική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου του Ρίου, το 2017 και δυστυχώς, έχουν το θράσος να κάνουν τώρα μικροπολιτική πάνω σε ένα τόσο τραγικό συμβάν.

Από την πλευρά μου θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να βρω αγγειοχειρουργούς, θωρακοχειρουργούς και καρδιοχειρουργούς, καθώς και τα αναγκαία μηχανήματα έτσι ώστε να ανοίξουμε την καρδιοχειρουργική, για την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών. Έχω ήδη επικοινωνήσει με όλους τους άμεσα εμπλεκόμενους, για να βρούμε σύντομα μια βιώσιμη λύση πάνω στο θέμα αυτό. Η καρδιοχειρουργική στο Ρίο θα ανοίξει ξανά.

Η πλήρης λειτουργία των εξοπλισμένων, αλλά και κλειστών κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Ε.Σ.Υ. της χώρας μας, μέσω της πρόσληψης νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και η παραμονή των επικουρικών γιατρών στο σύστημα, αποτελεί βασική προτεραιότητα για εμάς.

Στο νομοσχέδιο που φέρνουμε στην ολομέλεια αυτήν την εβδομάδα, ενισχύουμε τόσο την προνοσοκομειακή, όσο και την επείγουσα νοσοκομειακή φροντίδα υγείας, μέσα από τον 24ωρο συντονισμό λειτουργίας όλων των μονάδων εντατικής θεραπείας, όσο και με την αναβάθμιση του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας. Εργαζόμαστε μεθοδικά για μια ολοκληρωμένη ψηφιοποίηση του Ε.Σ.Υ., για την διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών, το συντονισμό των δράσεων και τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του συστήματος.

Η ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών θα διευκολύνει ασθενείς, γιατρούς, εργαζόμενους, Διοικήσεις των νοσοκομείων. Στόχος μας είναι να κάνουμε το Υπουργείο Υγείας από Υπουργείο απελπισίας σε Υπουργείο της ελπίδας.

 

Από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ ακούσαμε για την απόφαση της Pfizer να επενδύσει στη Θεσσαλονίκη. Άλλες επενδύσεις στη φαρμακοβιομηχανία περιμένετε;  Και τι κάνετε για να τις προσελκύσετε;

Το νομοσχέδιο που έχουμε καταθέσει αποτελεί τομή στη φαρμακευτική πολιτική της χώρας. Θεσμοθετούμε το «επενδυτικό clawback», δίνοντας κίνητρα στις εταιρείες να επενδύσουν σε παραγωγικής επενδύσεις και κλινικές δοκιμές, να «ρίξουν» χρήματα, με άλλα λόγια, σε έρευνα και ανάπτυξη και τα ποσά αυτά να συμψηφίζονται με το clawback.

Με τον τρόπο αυτό, έχουμε τη δυνατότητα να μετατρέψουμε το clawback, από στρεβλό και αντιαναπτυξιακό μέτρο, σε μηχανισμό προσέλκυσης επενδύσεων, άρα και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας τόσο από ελληνικές, όσο και από φαρμακοβιομηχανίες του εξωτερικού.