Συνεντεύξεις 

"Η αβάσταχτη ελαφρότητα των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιζήμια στα Εθνικά Θέματα."

Οι χειρισμοί της κυβέρνησης και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας πλήττουν ή όχι το κύρος της χώρας;

Η αβάσταχτη ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας το σύνολο των εθνικών θεμάτων, είναι παροιμιώδης. Τελευταίο παράδειγμα είναι το ζήτημα των δύο γαλλικών φρεγατών, όπου υπάρχουν τρεις διαφορετικές γραμμές: O κ. Κουβέλης ανακοίνωσε πως παίρνουμε με leasing δύο φρεγάτες FREMM. Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε πως γίνονται διερευνήσεις για διάφορα projects και τέλος ο κ. Καμμένος υπογράμμισε ότι συζητάμε μόνο για ναυπήγηση φρεγατών.

Την κρίσιμη αυτή στιγμή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπου οι γείτονές μας αυξάνουν την προκλητικότητά τους και διακυβεύονται πολλά, η ανεπάρκεια των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εκθέτει διεθνώς τη χώρα και τραυματίζει την υπερηφάνεια των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και το αίσθημα ασφάλειας των Ελλήνων. Τους καλούμε, έστω αυτή την ύστατη ώρα, να επιδείξουν στοιχειώδη σοβαρότητα τουλάχιστον στα εθνικά θέματα.

Εκτιμάτε ότι υπάρχουν πράγματι διαφορετικές γραμμές ή πρόκειται για ένα ακόμη παιχνίδι με μοιρασμένους ρόλους;

Για να μοιραστούν ρόλοι, πρώτα από όλα πρέπει να υπάρχει σενάριο. Όμως η κυβέρνηση έχει δείξει μέχρι τώρα ότι δεν έχει ούτε στρατηγική, ούτε σχέδιο. Πόσο μάλλον σενάριο αντιμετώπισης κρίσεων.

Έχει βέβαια αποδείξει ότι όσο διαφορετικές και αν είναι οι γραμμές στο εσωτερικό της, αυτές παραμερίζονται προς χάριν της παραμονής της στην εξουσία.

Τα όσα γίνονται δημοσίως μεταξύ του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και του αναπληρωτή του Φώτη Κουβέλη, πώς θεωρείται ότι εκλαμβάνονται από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων;

Η εικόνα μιας διχασμένης πολιτικής ηγεσίας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που ενώ διαχειρίζεται μείζονα εθνικά ζητήματα διαφωνεί ανοιχτά και δε μπορεί να συνεργαστεί, είναι τραγική και εθνικά επιζήμια.

Στο ΥΠΕΘΑ πρέπει να υπάρχει μία καθετοποιημένη εντολή. Κάθε τι άλλο, πλήττει το ηθικό, την ψυχολογία και το αξιόμαχο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δύο Έλληνες στρατιωτικοί παραμένουν στις φυλακές της Αδριανούπολης σχεδόν δύο μήνες. Προχθές κυκλοφόρησαν video από την Τουρκία, να τους μεταφέρουν χωρίς κάλυψη των προσώπων τους και με χειροπέδες. Έχει κάνει η κυβέρνηση τις απαραίτητες ενέργειες; Υπήρξε στην περίπτωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ορθή αντιμετώπιση από την κυβέρνηση; Και αν όχι, τι φταίει;

Έχω πει, ότι το σημαντικότερο μέρος της διαχείρισης μιας διαφαινόμενης κρίσης στα Εθνικά Θέματα, είναι οι προληπτικές ενέργειες, απόρροια στρατηγικής. Προφανώς, αποτελεσματική εξωτερική πολιτική, με όλα τα θέματα ανοικτά και με ανερμάτιστη στρατηγική δε γίνεται. Η άμεση αντίδραση, η οποία και προφανώς δεν υπήρξε, θα έφερνε και καλύτερα αποτελέσματα. Τώρα συρόμαστε σε μια διαδικασία όπου κανείς δε ξέρει πόσο θα διαρκέσει και τι συνέπειες θα έχει, την ίδια στιγμή που οι δύο στρατιωτικοί μας παραμένουν κλεισμένοι σε τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας. Και επειδή στην πολιτική όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος, η κυβέρνηση μέχρι τώρα απέτυχε και οφείλει να κάνει το παν για να γυρίσουν πίσω τα δύο παιδιά μας.