Συνεντεύξεις

"Ο κ. Τσίπρας εμπαίζει τους Έλληνες."

Η ΝΔ ασκεί οξεία κριτική στη σημερινή κυβέρνηση για την υπόθεση των δύο κρατούμενων Ελλήνων αξιωματικών, επιλέγοντας να κρατά γενικότερα υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους αναφορικά με τα εθνικά θέματα. Τι θα έκανε διαφορετικά εάν ήταν κυβέρνηση;

Η κυβέρνηση αγνόησε τα μηνύματα που έστελνε η Τουρκία και έδειξε αφόρητο ερασιτεχνισμό. Ακόμη και την επομένη της σύλληψης των δύο στρατιωτικών μας, ενώ ήδη είχαν μεταφερθεί σε φυλακές υψίστης ασφαλείας - πράγμα που συνέβαινε για πρώτη φορά σε παρόμοια γεγονότα - ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωνε ότι «οι νομικές τυπικές διαδικασίες στην Τουρκία θα κινηθούν άμεσα», προεξοφλούσε  «σύντομη επιστροφή των δύο Ελλήνων» και πρόσθετε ότι «συνωμοσιολογικά, κατασκοπευτικά σενάρια δεν είναι άξια σχολιασμού». Όποιοι προειδοποιούσαμε για την κρισιμότητα της κατάστασης, χλευαζόμασταν από το Μαξίμου. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση επέδειξε ηττοπάθεια και αδικαιολόγητη φοβικότητα. Το ότι οι άνθρωποί μας παραμένουν ακόμα φυλακισμένοι, είναι απόδειξη αναποτελεσματικότητας.

Εκείνο που έχω τονίσει επανειλημμένως, είναι ότι στις διεθνείς σχέσεις προέχει η στρατηγική πρόληψης και αποτροπής.

Θα έπρεπε να οργανωθεί άμεση νομική και διπλωματική παρέμβαση υπέρ των στρατιωτικών μας από την πρώτη ώρα. Εμφατικά!

Από τη στιγμή που χάθηκε η συγκυρία, είναι αναπόφευκτη η κωλυσιεργία.

Αν τελικά εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις που θέτει η ελληνική πλευρά για το ζήτημα του αλυτρωτισμού και της αλλαγής του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, η ΝΔ τελικά θα συναινέσει σε μια σύνθετη ονομασία;

Το ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς». Και οι Έλληνες, σε ποσοστό που ξεπερνά το 70%, δεν θέλουμε τη χρήση του όρου «Μακεδονία» στο όνομα του γειτονικού κράτους. Είναι λάθος της κυβέρνησης που επανέλαβε τις διαπραγματεύσεις χωρίς να έχει εξασφαλίσει την εγκατάλειψη του αλυτρωτισμού, την παραδοχή εκ μέρους των Σκοπίων ότι δεν υπάρχει «μακεδονικό έθνος» και τις αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές.  Η ιστορία της Μακεδονίας είναι συνυφασμένη με την Ελλάδα. Αδιαπραγμάτευτα.

Προ ημερών ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παρείχε στήριξη στη θέση της κυβέρνησης για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε, επαναλαμβάνοντας τη δική του θέση ότι δεν θα υπάρξει καθαρή έξοδος και ζήτησε εκλογές. Αν τελικά επιβεβαιωθεί η εκτίμηση του κ. Γιούνκερ, η ΝΔ έχει Plan B;

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επανέλαβε αυτά που είχε δηλώσει ο κ. Τσακαλώτος.

Τι είπε ο κ. Γιούνκερ; Ότι τέλος τα δάνεια των εταίρων μας προς την Ελλάδα. Αλλά και ότι η χώρα μας πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα εργασίας που έχει υιοθετηθεί. Όχι μόνο να εφαρμόσει το τρίτο μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ, με όλα τα μέτρα που απομένουν, αλλά και να πάρει και άλλα επιπλέον. Ο κ. Τσιπρας έχει υπογράψει νέο κόψιμο συντάξεων και νέα μείωση του αφορολόγητου και πανηγυρίζει επειδή έχει υπερφορολογήσει τους πάντες και επειδή 650.000 εργαζόμενοι «ζουν» με 380 ευρώ το μήνα.

Ουσιαστικά, ο κ. Γιούνκερ είπε αυτά για τα οποία κατηγορούμε την κυβέρνηση.

Όμως, ο κ. Τσίπρας με τα λεγόμενά του δείχνει ότι δεν κατανοεί την πραγματικότητα και εμπαίζει τους Έλληνες. Κανένα από τα δυο δεν με εκπλήσσει, αφού έχουν επαναληφθεί.

Τα στελέχη που φέρονται να εμπλέκονται σε υποθέσεις που διερευνά η Δικαιοσύνη θα πρέπει να παραιτούνται από κομματικά αξιώματα ή όχι;

Η Ν.Δ. είναι θεματοφύλακας της αστικής δημοκρατίας. Θεμελιώδης αρχή του κράτους δικαίου είναι η διάκριση των εξουσιών σε εκτελεστική, δικαστική και νομοθετική.

Η Δικαιοσύνη είναι υποχρεωμένη να διερευνά κάθε καταγγελία. Μέχρι να καταλήξει, ωστόσο, κανένας δεν είναι και δεν επιτρέπεται να θεωρείται ένοχος. Είναι ανεπίτρεπτο, αλλά και επικίνδυνο για το δημόσιο βίο να αξιώνουμε παραιτήσεις, ενώ η Δικαιοσύνη δεν έχει αποφανθεί. Δεν θα αφήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να καταργήσει το τεκμήριο της αθωότητας για κανέναν συμπολίτη μας.

Παλιότερα, επί κυβέρνησης Καραμανλή, η ΝΔ μιλούσε για «νταβατζήδες» στον χώρο των ΜΜΕ. Σήμερα, η κυβέρνηση κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για εκλεκτικές σχέσεις με τον Β. Μαρινάκη. Πώς κρίνετε τη στάση του κ. Μαρινάκη, αναφορικά με το τηλεφώνημά του στον κυβερνητικό εκπρόσωπο; Η ΝΔ την αποδοκιμάζει ως πρακτική;

Ο ίδιος ο κ. Μαρινάκης δήλωσε ότι βοήθησε την κυβέρνηση και όχι τη Νέα Δημοκρατία. Έδωσε ο ίδιος απαντήσεις για το τηλεφώνημά του στον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Δεν έχει σημασία αν ένας πολίτης είναι επώνυμος ή ανώνυμος. Αν μας ήταν αρεστός πριν από ένα χρόνο και δε μας είναι αρεστός σήμερα. Αν μίλαγε ή βρισκόταν μαζί μας πριν από 18 μήνες και τώρα θεωρούμε ότι είναι απέναντί μας.

Για όλους τους πολίτες, αυτό είναι το κράτος δικαίου. Ένας πολίτης, επώνυμος ή ανώνυμος, θα κριθεί από την ελληνική Δικαιοσύνη. Και κανένας εκτελεστικός παράγοντας δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει.

Η κυβέρνηση κατηγορεί τη ΝΔ ότι δεν έχει απαντήσει σχετικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento, σύμφωνα με το οποίο offshore εταιρεία φέρεται να χρηματοδοτεί τόσο τις εταιρείες της Μαρέβα Γκραμπόφσκι, όσο και την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». Πώς το σχολιάζετε;

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει εδώ και καιρό στοχοποιήσει την κυρία Μαρέβα Γκραμπόφσκι, με μοναδικό σκοπό να πλήξει τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Έτσι αποδεικνύει ότι θεωρεί τις γυναίκες παρακολούθημα της δημόσιας παρουσίας του συζύγου τους. Η κυρία Γκραμπόφσκι είναι πετυχημένη επιχειρηματίας, ανεξάρτητη και αυτόνομη προσωπικότητα. Δεν θα περίμενα ποτέ από το Μέγαρο Μαξίμου να εργαλειοποιήσει το σεξισμό.