ΣυνεντεύξειςΕπέκταση του "Kόφτη" σημαίνει Επέκταση του Μνημονίου.

 

 

Κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι με την επέκταση του «κόφτη» δεσμεύεται για μέτρα 3,5 δις ευρώ το χρόνο και πέραν του 2018. Αν γίνουν εκλογές και τις κερδίσει η ΝΔ, δεν μένει στον αέρα η Συμφωνία Αλήθειας του Κυριάκου Μητσοτάκη; Πώς θα μειώσετε τους φόρους;

 

Η κυβέρνηση έχει αποτύχει να διαπραγματευτεί προς όφελος της χώρας. Τα απόνερα αυτής της παταγώδους αποτυχίας τα πληρώνει πολύ ακριβά η ελληνική οικογένεια. Δυστυχώς, όπως και οι ίδιοι παραδέχονται, δένουν χειροπόδαρα τη χώρα, ακόμη και μετά το Μνημόνιο-Τσίπρα το 2018. Επέκταση του κόφτη σημαίνει επέκταση του Μνημονίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε από τη Δ.Ε.Θ. μια καινοτόμο πρόταση που στηρίζεται σε διαφορετικά αξιακά, πολιτικά και οικονομικά δεδομένα.

Αξιακά, γιατί είναι μια έντιμη συμφωνία που βασίζεται στην Αλήθεια και όχι στις ψεύτικες υποσχέσεις.

Πολιτικά, γιατί έρχεται να ενώσει όλους τους Έλληνες και όχι να διχάσει.

Οικονομικά, γιατί αφορά σε ένα εμπροσθοβαρές μεταρρυθμιστικό πλάνο -πέρα από το Μνημόνιο- που δίνει οξυγόνο στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Επενδύσεις, αποκρατικοποιήσεις, μείωση κρατικών δαπανών, στοχευμένες παρεμβάσεις στο δημόσιο και αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, θα οδηγήσουν στη μείωση των φόρων, απελευθερώνοντας πόρους και τονώνοντας το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων πολιτών. Είναι προφανές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θέλει και μπορεί, εκεί που ο κ. Τσίπρας δε θέλει, δε μπορεί και απέτυχε.

 

 Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει;

 

Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ποτέ δε ξέρεις. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τα συμφέροντα της χώρας. Θυμίζω απλά, ότι η πρώτη αξιολόγηση διήρκεσε 15 μήνες και με ευθύνη της κυβέρνησης, έκλεισε με το χειρότερο σενάριο: υπερταμείο με εκχώρηση του δημόσιου πλούτου, κόφτη μισθών και συντάξεων και υπερφορολόγηση.

  

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το ΔΝΤ δεν έχουν ευθύνη που δεν έκλεισε μέχρι τώρα η αξιολόγηση;

 

Ευθύνη έχουν όσοι διακατέχονται από ιδεοληψίες, φανατισμό, και συμπεριφέρονται χωρίς να προσμετρούν τα πραγματικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας και του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος. Δε μπορεί όμως μια συμφωνία στόχων, να μεταφράζεται, με την ανοχή κάποιων, σε πρωτοφανή υπερφορολόγηση των Ελλήνων. «Η μετάφραση είναι η τέχνη της αποτυχίας», έλεγε ο Ουμπέρτο Έκο. Την ίδια στιγμή, οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι στον πάγο. Οι θυσίες του ελληνικού λαού τα τελευταία 7-8 χρόνια δε μπορεί να είναι χωρίς αντίκρυσμα. Σε κάθε περίπτωση, δικαιώματα σε ακραίους κύκλους του εξωτερικού δίνει η ανεύθυνη, ανερμάτιστη και ηττοπαθής τακτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

 

 Είτε έτσι, είτε αλλιώς, η κυβέρνηση τελικά «νομιμοποίησε» το βοήθημα στους συνταξιούχους. Γιατί να μην το δώσει και του χρόνου, όπως είπε ο υπουργός κ.Φλαμπουράρης, έστω και αν το ονόμασε 13η σύνταξη;

 

Η κυβέρνηση δεν τους έδωσε κανένα βοήθημα, πόσο μάλλον 13η σύνταξη. Αντιθέτως, μέχρι τώρα τους έχει κόψει την 12η και τη μισή από την 11η. Κατήργησε το ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους, κόβοντας άλλα 170 ευρώ το μήνα. Με τον δημοσιονομικό κόφτη, ετοιμάζεται να τους κόψει και την προσωπική διαφορά στις συντάξεις. Αποδεικνύεται ότι όσο ο κ. Τσίπρας έσκισε το Μνημόνιο, διέγραψε το χρέος και τα δάνεια των Ελλήνων από τις τράπεζες, κατήργησε τον ΕΝΦΙΑ και αύξησε στα 751 ευρώ τον βασικό μισθό, άλλο τόσο ο κ. Τσίπρας και ο κ. Φαλμπουράρης θα δώσουν και 13η σύνταξη.

Το μόνο σύνθημα του κ. Τσίπρα που έγινε πράξη, είναι το «Δεν πληρώνω» αφού με την φοροεισπρακτική πολιτική του, κανείς δεν έχει να πληρώσει.

 

 Οι εταίροι δανειστές πιέζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην επιμείνει στο θέμα των πρόωρων εκλογών;

Κανείς δε πιέζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λογοδοτεί μόνο στον ελληνικό λαό, από τον οποίο θυμίζω εκλέχτηκε- και δεν ορίστηκε, Πρόεδρος της ΝΔ.

 

 Ο Αλέξης Τσίπρας είναι το «καλό» ή το «κακό» παιδί των δανειστών; Αισθάνεστε ότι τον στηρίζουν ακόμη;  

 

Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Ο Αλέξης Τσίπρας, με τον τρόπο που πολιτεύτηκε ζημίωσε τη χώρα.Την έχει βάλει σε δυσμενή προεκλογική περίοδο, η διάρκεια της οποίας θα καθορίσει, το πόσο μεγάλη θα είναι η ζημιά. Αδιάφορο το αν και ποιοι τον στηρίζουν.

 

 Πώς θα μπορούσαν να προκληθούν εκλογές όταν η κυβέρνηση συνεργασίας δεν δείχνει να έχει διαρροές;

 

Η περιορισμένη κυβερνητική πλειοψηφία στη βουλή, είναι σε απόλυτη αναντιστοιχία με την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, στην οποία ο κ. Τσίπρας καταρρέει. Η ανάγκη πολιτικής αλλαγής, διαπερνά οριζόντια τους Έλληνες πολίτες και η ΝΔ είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή με συναίσθηση της εθνικής ευθύνης.

 

 Την Δευτέρα το πρωί είναι η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το κυπριακό. Ποια πρέπει να είναι η θέση της Ελλάδας κατά τη ΝΔ;

 

Στηρίζουμε τις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη για μια λύση λειτουργική και βιώσιμη. Μια λύση που πάνω από όλα θα έχει την αποδοχή του κυπριακού λαού, χωρίς στρατεύματα κατοχής και επεμβατικά δικαιώματα και με σεβασμό στις αποφάσεις του ΟΗΕ. Η Νέα Δημοκρατία θα τηρήσει στάση εθνικής ευθύνης, σεβόμενη την αρχή “Η Κύπρος διαπραγματεύεται και η Ελλάδα συμπαρίσταται¨.

 

 Ενας χρόνο από την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Προεδρία της ΝΔ. Τι έχει αλλάξει;

 

O Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η επιλογή-παρέμβαση της κοινωνίας μέσα στη ΝΔ. Ψηφίστηκε από 400.000 συμπολίτες μας, διασφάλισε την ενότητα της παράταξης και κατάφερε να αποκτήσει σύντομα ισχυρό προβάδισμα έναντι του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Έκανε την παράταξη ελκυστική, ξαναβάζοντάς την στο κέντρο του πολιτικού συστήματος, ως πυλώνα ρεαλιστικής ελπίδας και σοβαρής εναλλακτικής πολιτικής. Το κόμμα είναι ένας ζωντανός οργανισμός, κάτι που επιβεβαιώθηκε στο συνέδριο αξιών και αρχών. Η ΝΔ διαθέτει συγκεκριμένο αφήγημα και έχει ήδη διατυπώσει στη ΔΕΘ την οικονομική και πολιτική της πρόταση. Το Μητρώο Στελεχών κομίζει την ανανέωση, την αξιολόγηση, την αξιοκρατίαΌλα αυτά επιβεβαιώνουν την επιλογή της κοινωνίας στο πρόσωπό του Κυριάκου Μητσοτάκη και σηματοδοτούν το άνοιγμα της ΝΔ σε όλη την ελληνική κοινωνία.