ΣυνεντεύξειςO Κυριάκος Μητσοτάκης λέει λιγότερα από όσα θα κάνει.

 Τι συμπεραίνετε από την απόφαση του πρωθυπουργού να θέσει σε ψηφοφορία στη Βουλή τα μέτρα για τους συνταξιούχους;

Ο κ. Τσίπρας ψάχνει τρόπο να αποδράσει και θέλει πάση θυσία να πάρει ως όμηρο ολόκληρη τη χώρα. Το έργο το έχουμε ξαναζήσει. Κατασκευάζει εχθρούς και διχάζει τον ελληνικό λαό, μήπως με αυτόν τον τρόπο διασωθεί. Πλεόνασμα ψευτολεονταρισμών και πολιτικού τυχοδιωκτισμού. Την ίδια στιγμή που έχει προκαλέσει “εγκεφαλικά” στους συνταξιούχους, με την περικοπή συντάξεων, επιδομάτων και ΕΚΑΣ, τους ρίχνει στάχτη στα μάτια. Ο κ. Τσίπρας έχει μονογράψει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα για 10 χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος, έχει δεσμευτεί για τέταρτο Μνημόνιο, χωρίς χρηματοδότηση. Ας αφήσει λοιπόν τα επικοινωνιακά παιχνίδια. Δεν θα μεταθέσει την αποτυχία της διαπραγμάτευσης και της πολιτικής του, στην Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Πιστεύετε ότι με τις παροχές στους συνταξιούχους και στους νησιώτες μπήκαμε σε προεκλογική τροχιά;

Βρισκόμαστε σε πορεία εκλογών και ο κ. Τσίπρας προετοιμάζει το έδαφος της πολιτικής του απόδρασης. Η διάρκεια αυτής της πορείας θα καθορίσει και το μέλλον. Είναι ξεκάθαρο ότι οι εκλογές που έρχονται, δεν αφορούν απλώς ακόμη μια εναλλαγή στην εξουσία. Είναι η τελευταία ευκαιρία της χώρας να προχωρήσει μπροστά. Αν το 2014 οι εκλογές ήταν πρόβλημα για την έξοδο της χώρας, τώρα αποτελούν τη μόνη λύση. Ο κ. Τσίπρας είναι ένας πολιτικός «νεόγερος», που κουβαλάει όλες τις παθογένειες της Μεταπολίτευσης. Μιλάει για εθνική κυριαρχία, τη στιγμή που έχει εκχωρήσει τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια στο υπερταμείο.

Ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι οι εκλογές  θα γίνουν στο 2019, αφού η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει είναι συμπαγής. Εσείς που επιμένετε για το αντίθετο, πώς θα μπορέσετε να προκαλέσετε προσφυγή στις κάλπες;

Ο κ. Τσίπρας ζει τις δικές του προσωπικές αυταπάτες. Από τη μία οι επαναστατικές κορώνες στην Αβάνα και από την άλλη οι φωτογραφίες με την Λαγκάρντ στην πατρίδα του Καπιταλισμού. Διακατέχεται από ιδεοληψία, αμοραλισμό και πολιτική διγλωσσία. Όταν από τη μία απειλείς στις Βρυξέλλες για εκλογές και από την άλλη στην Αθήνα λες «ουτε μια μέρα λιγότερο από το 2019», τότε όχι μόνο δε σε παίρνουν στα σοβαρά, αλλά σου φορτώνουν και τα πιο σκληρά μέτρα. Σε κάθε περίπτωση, τι σημασία έχει να διαθέτει κανείς συμπαγή πλειοψηφία στη Βουλή όταν είναι διαλυμένος στην κοινωνία; Αυτή ακριβώς η αναντιστοιχία θα οδηγήσει σε εκλογές. Οι Έλληνες θα τιμωρήσουν τους λαϊκιστές που τους υποσχέθηκαν πολλά για να τους αρπάξουν ακόμη περισσότερα.

Πώς σας ακούστηκε ο ισχυρισμός του κ. Τσίπρα ότι με το να ζητάτε συνεχώς εκλογές κινδυνεύετε να γίνετε γραφικοί και να την πατήσετε σαν τον βοσκό με τον λύκο;

Οι Έλληνες δεν είναι κοπάδι, όσο και αν ο κ. Τσίπρας έχει επενδύσει στα πιο ποταπά ένστικτα: στο μίσος, στον διχασμό και τον λαϊκισμό. Για την ιστορία, η παροιμία λέει για ένα βοσκό που έλεγε συνεχώς ψέματα στους συγχωριανούς του. Κάντε τους συνειρμούς σας. Αντίθετα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει έναν νέο πατριωτισμό που έρχεται να ενώσει τους Έλληνες, ξεπερνάει τα κομματικά όρια της Νέας Δημοκρατίας και έχει ως γνώμονα την επανάσταση της κοινής λογικής με φάρο την αλήθεια.
 
Λέγεται, πάντως, ότι ακόμη και οι πιστωτές δεν θέλουν την πολιτική αλλαγή που επαγγέλλεται η παράταξή σας επειδή μπορεί να υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά στο τέλος μια χαρά περνούν τα μέτρα που θέλουν να επιβάλουν. Εσείς τι πιστεύετε;

Η δύναμη της κάθε κυβέρνησης στην αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, δίνεται από το λαό και αφαιρείται από το λαό. Εμείς δεν θα είμαστε η συνέχεια μιας ατέρμονης πολιτικής που εγκλωβίζει τη χώρα ανάμεσα σε μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα και φοροεισπρακτικές πολιτικές.
Πέρυσι, τέτοια εποχή, πολλοί προεξοφλούσαν περίοδο μακράς πολιτικής ηγεμονίας του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα. Σήμερα, όλοι συνειδητοποιούν ότι η Νέα Δημοκρατία αποτελεί τη μόνη αξιόπιστη λύση.

Από την άλλη, ορισμένοι προεξοφλούν ότι θα σας ασκηθούν –αν δεν σας έχουν ήδη ασκηθεί - έντονες πιέσεις από το εξωτερικό, να βάλετε πλάτη στην κυβέρνηση. Έχουν βάση αυτά τα σενάρια;

Δεν πρόκειται να αποτελέσουμε το άλλοθι του κ. Τσίπρα, σε μια πολιτική που αναδιανέμει μόνο φτώχεια και δυστυχία. Σε κάθε περίπτωση, εμείς έχουμε καταθέσει το δικό μας εμπροσθοβαρές σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Και σίγουρα, δε μπορούμε να νομιμοποιήσουμε την πιο καταστροφική διετία στην σύγχρονη ιστορία της χώρας. Η Ελλάδα έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες και αξίζει καλύτερη μοίρα από αυτή που της έχει επιφυλάξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η ανάκαμψη της χώρας περνάει μέσα από την εκλογική και ιδεολογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.

Μήπως, όμως, δεν πρέπει να βιαστείτε, όπως έκανε το 2014 ο κ. Τσίπρας, αλλά να περιμένετε να ληφθούν όλα τα μέτρα από την παρούσα κυβέρνηση;

Είναι η ιστορία που μιλάει για το δρόμο της αρετής και το δρόμο της κακίας. Αυτό που λέτε θα ήταν ο εύκολος δρόμος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει όμως από την αρχή και ενσυνείδητα επιλέξει τον δύσκολο. Ο Πρόεδρος της ΝΔ μέχρι την ημέρα των εκλογών θα μπορούσε να λέει ό, τι θέλει. Αντιθέτως, λέει λιγότερα, από αυτά που τελικά θα κάνει. Αυτή είναι μια έντιμη αντίληψη που υπερβαίνει παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές. Για αυτό, όλοι οι Έλληνες, πλέον, έχουν ισχυρούς λόγους για να συστρατευθούν μαζί μας.
 
Η θέση σας για τη δεύτερη αξιολόγηση ποια ακριβώς είναι; Να κλείσει άμεσα ή να μείνει να τη διαπραγματευτεί η επόμενη κυβέρνηση;

Η πρώτη αξιολόγηση έκλεισε μετά από 15 μήνες με βαρύ τίμημα την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια, κόφτη μισθών και συντάξεων και 9,5 δις. μέτρα. Η δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να κλείσει το ταχύτερο δυνατό και με το καλύτερο τρόπο για τους πολίτες. Βλέπετε εσείς αυτό να γίνεται;

Θα ψηφίσετε, ενδεχομένως, ορισμένα από τα μέτρα που και εσείς θα παίρνατε αν είσαστε στα πράγματα;

Δεν πρόκειται να μπούμε στην διαδικασία μιας τυχοδιωκτικής πολιτικής. Η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη για τον τρόπο που διαπραγματεύεται και για τα αποτελέσματα αυτής της διαπραγμάτευσης.
Εμείς, έχουμε ένα διαφορετικό μίγμα πολιτικής.
Στην οικονομία μιλάμε για μειώσεις φορολογίας, προσέλκυση επενδύσεων και αποκρατικοποιήσεις.
Στο κράτος για λιγότερες δαπάνες, επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, αποτελεσματικό δημόσιο τομέα.
Στην κοινωνία δίνουμε έμφαση στη δημόσια τάξη και στην ασφάλεια, στην αριστεία στην εκπαίδευση και την απελευθέρωσή της από τα δεσμά του κρατισμού.
Όλα αυτά, μαζί με την ομπρέλα μια στιβαρής, εθνικής εξωτερικής πολιτικής.

Η κυβέρνηση σάς κατηγορεί ότι συντάσσεστε με το ΔΝΤ και ότι είστε οι «πρόθυμοι» που «δεν θα σας παραδώσει τη χώρα». Τι αντιλέγετε;

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρέπει να σκέπτεται δύο φορές όταν εκστομίζει τη λέξη “πρόθυμοι” για την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Ο κ. Τσίπρας έβαλε την υπογραφή του στο 3ο μνημόνιο, στο 3ο μνημόνιο plus και τώρα ετοιμάζεται να καθαρογράψει το 4ο μνημόνιο. Η επερχόμενη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στις πολιτικές προϋποθέσεις της νίκης του, τον Ιανουάριο του 2015. Έλεγε πως θα έρθει σε ρήξη με την κ. Μέρκελ, και τελικά με τα ψέματά του κατέληξε να έρθει σε ρήξη με την κοινωνία. Είναι η ώρα να φύγει.

Ο βασικός εκλογικός στόχος της ΝΔ είναι η αυτοδυναμία;

Βασικός εκλογικός στόχος είναι να ενώσουμε όλους τους Έλληνες. Εργαζόμαστε για τη μέγιστη κοινωνική συμμαχία.
Για μια Ελλάδα που οι νέοι άνθρωποι θα ελπίσουν και πάλι ότι μπορούν να εκπληρώσουν τα όνειρά τους.
Για μια Ελλάδα που η γενιά των πατεράδων και των παππούδων μας θα είναι περήφανοι για τη πατρίδα που μας παραδίδουν.
Το έχουμε ξανακάνει στο παρελθόν, θα το ξανακάνουμε και τώρα. Αρκεί να αποδεχτούμε, ότι η Αλήθεια και η πολιτική που την υπηρετεί είναι η νέα Ελπίδα.
 
Αν δεν την πετύχετε, εν τέλει και ο σχηματισμός κυβέρνησης εξαρτάται από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσατε να συνεργαστείτε μαζί του;

Σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να συνεργαστούμε με τον εμμονικό και αδιόρθωτα ιδεοληπτικό ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα.

Κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό των νέων καθηκόντων σας θα λέγατε, ότι βρήκατε τα πατήματά σας στο ρόλο του εκπροσώπου Τύπου;   

Ο ρόλος τους εκπροσώπου είναι ταυτόχρονα πομπός και δέκτης των μηνυμάτων της κοινωνίας. Αυτό είναι το μέλημά μας και όχι να μπούμε σε ένα πινγκ-πονγκ ανακοινώσεων με την κυβέρνηση. Στόχος μας είναι να επικοινωνήσουμε στη κοινωνία τη Συμφωνία Αλήθειας και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της. Να φτάσουμε σε κάθε σπίτι, σε κάθε οικογένεια.

Πόσο άλλαξε η καθημερινότητά σας;

Είναι μια δουλειά που απαιτεί συναίσθηση της ευθύνης. Χρειάζεται συνεχώς ενημέρωση, επαφή με τους δημοσιογράφους, συνέπεια και υπομονή από όλες τις πλευρές.
Παρόλα αυτά, δεν απεμπολώ την επαφή με τον κόσμο, τους πολίτες, που είναι, αν μου επιτρέπετε, και μια μορφή πρωτόλειας, αλλά αυθεντικής ενημέρωσης.