Συνεντεύξεις"Ας παραιτηθούν μια ώρα αρχύτερα"

 

Πιστεύετε πως η κυβέρνηση θα κλείσει τη συμφωνία ή θα οδηγηθούμε σε άλλες πολιτικές εξελίξεις;

Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, ίσως είναι και τα δύο ενδεχόμενα επικίνδυνα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει φτάσει σε σημείο να παρακαλάει για μια συμφωνία, που φέρνει νέα υπερφορολόγηση, καμία μείωση δαπανών και, κυρίως, χωρίς να απλουστεύει και να επιταχύνει τη διαδικασία των επενδύσεων που έχει ανάγκη η οικονομία μας.

 

Στο πλαίσιο αυτό βλέπετε εκλογές, δημοψήφισμα;

Δεν είμαι μάντης, δεν μου αρέσουν οι προβλέψεις. Από μία κυβέρνηση σαν κι αυτή, χωρίς σχέδιο και στρατηγική όλα μπορείς να τα περιμένεις. Η λογική προσέγγιση θα ήταν ότι η χώρα δεν αντέχει τρίτες εθνικές εκλογές σε διάστημα 15 μηνών. Όμως, το κόστος παραμονής τους στην εξουσία είναι πλέον μεγαλύτερο από αυτό των εκλογών. Ας παραιτηθούν μια ώρα αρχύτερα λοιπόν.

 

Αν ο κ. Τσίπρας επιλέξει τώρα να πάει σε εκλογές, η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να αναλάβει την «διαπραγματευτική προίκα» του ΣΥΡΙΖΑ, και να κλείσει την αξιολόγηση; Τι διαφορετικό θα κάνατε;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας σύγχρονος πολιτικός που λέει αλήθειες, όσο σκληρές και να είναι αυτές. Αυτή είναι και η βασική του διαφορά από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει στηρίξει την πολιτική του διαδρομή στην εξαπάτηση και το ψέμα. Ο λαός μας είναι πια ώριμος να ακούσει αυτές τις λυτρωτικές αλήθειες και να στηρίξει αυτούς που τις λένε. Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης κληθεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, θα εφαρμόσει χωρίς παρεκκλίσεις το σχέδιό του και θα κάνει επιτέλους τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η οικονομία μας. Και θα πετύχει, όπως πέτυχαν να βγουν από την κρίση όλες οι χώρες που οι ηγεσίες τους μίλησαν τη γλώσσα της αλήθειας. Θα τα καταφέρουμε μετά από την περιπέτεια στην οποία έβαλε τη χώρα ο κ. Τσίπρας και η ηγετική του ομάδα.

 

Με ποιες συμμαχίες; Το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ είναι πιθανοί εταίροι;

Οι κοινωνικές συμμαχίες που θα εκφραστούν μέσα από την κάλπη των επόμενων εθνικών εκλογών, θα είναι αυτές που θα «σπρώξουν» άλλες πολιτικές δυνάμεις κοντά στη Νέα Δημοκρατία. Ως τότε έχουμε υποχρέωση να δουλέψουμε σκληρά και να πείσουμε όλο και περισσότερους συμπολίτες μας να μας εμπιστευθούν. Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό.

 

Το στοίχημα του κ. Μητσοτάκη για «δημιουργική ανανέωση» και «διεύρυνση» έχει βρει πρόσφορο έδαφος στη ΝΔ ή υπάρχουν παραδοσιακοί μηχανισμοί που ανθίστανται;

Φυσικά και έχει βρει πρόσφορο έδαφος. Το καταλάβαμε και από το πρόσφατο Συνέδριό μας. Σας διαβεβαιώ όμως ότι αν υπάρξουν τέτοιοι μηχανισμοί που θα εμποδίσουν την ανανέωση της Παράταξης, θα συνθλιβούν. Όχι από τον Πρόεδρο ή τα στελέχη του κόμματος, αλλά από την ίδια την κοινωνία. Ξέρετε είχα την «τύχη» να αντιμετωπίσω τέτοιους μηχανισμούς, όταν πολύ νέος, στα 32 μου, ξεκινούσα την πολιτική μου σταδιοδρομία. Εκεί ένιωσα πραγματικά τι σημαίνει να σε έχουν απέναντι και να σε πετροβολούν. Στο τέλος όμως να ξέρετε ότι οι υγιείς δυνάμεις κερδίζουν πάντα την καμαρίλα.

 

Φαίνεται πως οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί.  Θεωρείτε πως η συμφωνία πλέον λειτουργεί και ασκείται επαρκής πίεση στην Τουρκία από την ΕΕ για τήρηση των δεσμεύσεών της; Αν ήσασταν εσείς αρμόδιος υπουργός, πείτε μου 3 πράγματα που θα κάνατε, άμεσα για να διορθώσετε την κατάσταση;

Οι μεταναστευτικές ροές μειώθηκαν κυρίως επειδή οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, μας απάντησαν στην άφρονα πολιτική των ανοιχτών συνόρων με το κλείσιμο των βορείων συνόρων μας. Ένα καίριο πλήγμα τόσο στην οικονομία μας, όσο και στην ασφάλεια της Πατρίδας μας. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω για την πίεση που ασκείται στους γείτονές μας, παρακολουθώ όμως ένα πολύ σκληρό παζάρι με την Ε.Ε. από μεριάς τους την ίδια στιγμή που η δική μας κυβέρνηση απλά παρακολουθεί τις εξελίξεις…

Τα τρία βασικά πράγματα για το προσφυγικό-μεταναστευτικό που δεν έχουν γίνει ακόμα είναι:

  • Ο άμεσος διαχωρισμός των προσφύγων από τους παράνομους οικονομικούς μετανάστες, με ιδιαίτερη μέριμνα σε ασθενείς ομάδες πληθυσμών (ασυνόδευτα παιδιά, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑΜΕΑ κ.α.)
  • Η λειτουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων κράτησης-επαναπροώθησης παράνομων μεταναστών
  • Η άσκηση πολιτικής στο δίπτυχο «Ασφάλεια για τους Έλληνες πολίτες, Ανθρωπιά για τους δυστυχείς αυτούς ανθρώπους».

 

Μέσα στις επόμενες ημέρες, η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσουμε το συνολικό μας πρόγραμμα για τη μεταναστευτική πολιτική και την εσωτερική ασφάλεια της χώρας, το οποίο θα είναι μία από τις μεγαλύτερες τομές και μεταρρυθμίσεις στην ελληνική δημόσια διοίκηση.

 

Παρόλα αυτά σας ανησυχεί η έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο;

Με ανησυχεί ιδιαίτερα. Όση εμπιστοσύνη και να έχω στις Ένοπλες Δυνάμεις μας, δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι είμαστε οικονομικά εξαντλημένοι σε μια περίοδο της Ιστορίας μας που δεν θα έπρεπε να εξαρτάται από άλλους το θέμα της εσωτερικής μας ασφάλειας. Και δεν σας κρύβω ότι ανησυχώ μήπως αυτή την αδυναμία μας, προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν οι γείτονές μας, επαναφέροντας στο τραπέζι τις διαχρονικές τους διεκδικήσεις στο Αιγαίο μέσω μιας κλιμάκωσης, ενός θερμού επεισοδίου. Και για ένα τέτοιο απευκταίο σενάριο, για μια τέτοια κρίση, δεν έχω απολύτως καμία εμπιστοσύνη στη σημερινή κυβέρνηση.