ΣυνεντεύξειςΌποιος αδυνατεί να κυβερνήσει, καταθέτει την εντολή

Τι θα σημαίνει για τη χώρα μια έξοδος από την συνθήκη Σένγκεν ή  παράταση αυτής της συζήτησης, όταν την άνοιξη κρίνονται πολλά για το πώς θα πάει ο τουρισμός το καλοκαίρι;

Σε μια χώρα δυσφημισμένη και σε κρίση για πάνω από 5 χρόνια, η έξοδος από τη Σένγκεν και οι οικονομικές, εμπορικές, τουριστικές επιπτώσεις αλλά και εκείνες που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια της χώρας, θα είναι δυσβάσταχτες.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατάφερε να γκρεμίσει σε χρόνο ρεκόρ την αξιοπιστία της χώρας, κινούμενη με ιδεοληψίες, λαϊκισμό και κουτοπονηριές.

Εμείς, κάνοντας υπεύθυνη αντιπολίτευση και με συναίσθηση της κρισιμότητας των στιγμών, θα στηρίξουμε εμπράκτως τη χώρα για να μείνει στη Σένγκεν. Με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, του Κυριάκου Μητσοτάκη και δικές μου ως αρμοδίου συντονιστή της Ν.Δ.

Θέλω εδώ να τονίσω ότι όσο και να με προβληματίζει η στάση και η συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης, άλλο τόσο και περισσότερο νιώθω υπερηφάνεια για την αυταπάρνηση και την ανθρωπιά με την οποία αντιμετωπίζουν το ζήτημα οι συμπατριώτες μας, ιδιαίτερα οι νησιώτες, που καταθέτουν καθημερινά αστείρευτο πλεόνασμα ψυχής.

Την διορία τριών μηνών την εννοούν, ή είναι ένας ακόμη μοχλός πίεσης, για να εξαναγκαστεί η κυβέρνηση να συναινέσει σε ακόμη πιο σκληρά μέτρα;  

Δεν θα ήθελα να περιμένουμε 3 μήνες για να το ανακαλύψουμε κα Κοραή. Φτάνει με τις πολιτικές του αριστερού ιδεαλισμού και της δήθεν υψηλής ανάλυσης χωρίς δράση, σχέδιο και στρατηγική. Η κυβέρνηση ανέλαβε υποχρεώσεις και δεσμεύτηκε να τις υλοποιήσει, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι την Ευρώπη δε την πιστεύουν ενδόμυχα.

Σήμερα, παραδέχονται ότι απέτυχαν και σπεύδουν να το αναθέσουν την ύστατη ώρα στον ελληνικό Στρατό. Θα τα ζήσουμε όλα με την πρώτη φορά Αριστερά από ό,τι φαίνεται.

Μόνο η κυβέρνηση φταίει για τις καθυστερήσεις; Ευθύνες και μάλιστα σοβαρές δεν έχει και η Ε.Ε.;

Το προσφυγικό/μεταναστευτικό είναι ζήτημα ευρωπαϊκό και διεθνές. Σε κανέναν δεν θα επιτρέψουμε να το μετατρέψει σε ελληνικό και να μας κουνάει το δάχτυλο.

Η Ευρώπη έχει ευθύνες, έχει και υποχρεώσεις. Έχουν υπάρξει καθυστερήσεις από πλευράς της. Άργησε να αντιδράσει και τώρα απειλείται ακόμα και η συνοχή της. Όμως αντιδρά και εμείς πρέπει να είμαστε εκεί, στην καρδιά των αποφάσεων και να τις επηρεάσουμε, αντί από απόσταση να πετάμε επικοινωνιακές ρετσέτες περί ελάσματος που θα γεμίσει την Ευρώπη με τζιχαντιστές, ανοιχτά σύνορα κλπ. Αυτά έκαναν ζημιά στη Χώρα και έδωσαν λαβή σε ανθέλληνες και ευρωσκεπτικιστές.

Η Ε.Ε. ασκεί στην Τουρκία την ίδια πίεση με την Ελλάδα ώστε να τηρήσει τις δικές της δεσμεύσεις; Να εκταμιεύσει στα μέσα Φεβρουαρίου τα 3,3 δις που της υποσχέθηκε και που ο Ερντογάν τα ανεβάζει τώρα στα 5 δις τουλάχιστον;

Η Ε.Ε. φέρει εδώ σημαντική ευθύνη – και αυτό κατά τη γνώμη μου είναι και το κλειδί των εξελίξεων. Οι όποιες οικονομικές συμφωνίες με τρίτες χώρες, κυρίως την Τουρκία αλλά όχι μόνο, θα πρέπει να μπαίνουν πλέον υπό το πρίσμα της ανταποδοτικότητας στο προσφυγικό και αυτό να είναι μετρήσιμο.

Δεν έχουμε πρόβλημα με τη χρηματοδότηση της Τουρκίας και κανενός άλλου κράτους. Επιθυμούμε καλές σχέσεις με τους γείτονες μας και το δείχνουμε, αλλά χρειάζονται δύο για να χορέψει κάνεις ταγκό. Αυτό η Ευρώπη μπορεί να το επιβάλει. Αυτή πρέπει να είναι και η πίεσή μας.

Υπάρχει ευρύτερο πρόβλημα με τζιχαντιστές, στην Ελλάδα; Είμαστε πιθανός στόχος;

Δεν είμαστε στόχος, δεν θα ήθελα να γίνουμε. Η Ελλάδα είναι χώρα transit. Στόχος όμως είναι η Ευρώπη. Και η Ελλάδα είναι Ευρώπη. Οφείλουμε να φυλάσσουμε τα σύνορά μας, να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας και να διαφυλάξουμε το δυτικό τρόπο ζωής και σκέψης.

Η κυβέρνηση Τσίπρα μπορεί να αντέξει απέναντι στα κοινωνικά μέτωπα; Αποκλείετε πρόωρες  εκλογές; Η ΝΔ θα τις ζητούσε;

Δεν μπορούμε να καταφεύγουμε κάθε εξάμηνο στη λαϊκή ετυμηγορία. Ο λαός εξουσιοδότησε ποιοι θα κυβερνήσουν και ποιοι θα ελέγχουν τους κυβερνώντες. Η κυβέρνηση Τσίπρα οφείλει να εφαρμόσει ό,τι συμφώνησε και αυτά για τα οποία ψηφίστηκε.

Η οικουμενική ή άλλη κυβέρνηση συνεργασίας από αυτή τη Βουλή θα ήταν λύση, δεδομένου ότι εκλογές έγιναν μόλις πριν από πέντε μήνες;  

Το θέμα δεν είναι να γίνονται εκλογές κάθε φορά που ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να φέρει εις πέρας το πρόγραμμά του. Το θέμα είναι να πειστεί η κυβέρνηση αυτή να κυβερνήσει.

Η Νέα Δημοκρατία είναι ξεκάθαρη. Δεν θα βάλουμε πλάτη σε μια οικουμενική κυβέρνηση-όχημα του κ. Τσίπρα για την πολιτική του επιβίωση, την ώρα που η χώρα γονατίζει.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ ζημιώνει τη χώρα. Είναι τόσο κακός Πρωθυπουργός ο  Αλέξης Τσίπρας; Να φύγει;

Μόνο τα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ αρνούνται να δουν τη ζημιά που έχει κάνει μέσα σε ένα χρόνο στη χώρα η κυβέρνησή τους. Όσον αφορά τον Πρωθυπουργό, όποιος αδυνατεί να κυβερνήσει, καταθέτει την εντολή. Αυτό βέβαια, δεν διαγράφει τις ευθύνες του.

Πώς κρίνετε την κυβερνητική πολιτική γενικά;

Ιδεοληπτική, αναξιόπιστη, ανεπαρκή και επικίνδυνη.

Εξεταστική για το εξάμηνο Βαρουφάκη θα ζητήσει η ΝΔ;

Μην αμφιβάλλετε ότι όσοι ζημίωσαν τη χώρα κάποια στιγμή θα λογοδοτήσουν.