ΣυνεντεύξειςΕκτός από κάποια χρήματα που υποσχέθηκε ο κ. Σγουρός, πώς αλλιώς μπορεί να βοηθήσει η πολιτεία την ΑΕΚ;

Θα ήθελα να θυμίσω ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σγουρός υπόσχεται χρήματα για το γήπεδο της ΑΕΚ. Το έχει ξανακάνει στο παρελθόν, ως Νομάρχης Αθηνών, το επανέλαβε και σήμερα ως Περιφερειάρχης. Ο κόσμος της ΑΕΚ πρέπει να γνωρίζει ότι τα χρήματα αυτά μπορούν να δοθούν στην ομάδα, μονάχα εφόσον ψηφίσει κάποιον καινούριο νόμο η Βουλή των Ελλήνων.

Προσωπικά, δεν μου αρέσουν οι υποσχέσεις. Προτιμώ τα έργα. Η παράταξή μας προφανώς και ψήφισε υπέρ, ώστε να προχωρήσει το θέμα του γηπέδου. Αναμένεται πλέον η συνέχεια. Όσο για το πώς μπορεί να βοηθήσει η Πολιτεία την ΑΕΚ, για να το κάνει θα πρέπει πρώτα να βοηθήσει ουσιαστικά, με ριζικές τομές, μεταρρυθμίσεις και αλλαγές τον ελληνικό αθλητισμό, επαγγελματικό και ερασιτεχνικό, κάτι που δυστυχώς δεν έχει συμβεί εδώ και πολλά χρόνια.

Ως πρώην μπασκεμπολίστας αλλά και ως βουλευτής, τι πιστεύετε για το μέλλον της ΑΕΚ;

Έχω ζήσει μεγάλες μπασκετικές στιγμές με την ΑΕΚ, και έχω δεθεί με τον κόσμο της, με μια ιδιαίτερη σχέση. Βεβαίως και στα τέσσερα χρόνια που αγωνίστηκα στην ομάδα, τα πήραμε όλα: Δυο Κύπελλα Ελλάδας, το Ευρωπαϊκό Κύπελλο, και το πρωτάθλημα μετά από 38 χρόνια.

Νομίζω όμως ότι ο κόσμος της ΑΕΚ δεν με αγάπησε τόσο και μόνο για τους τίτλους, αλλά για το πάθος, την αγάπη για την ομάδα, την ιδιαίτερη χημεία που είχα με την εξέδρα. Ήταν αξέχαστες στιγμές.

Όσο η ΑΕΚ θα έχει σταθερές διοικήσεις, προπονητές με φιλοσοφία, κορμό Ελλήνων παικτών και τον κόσμο στο πλευρό της, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.

Το γήπεδο το έχετε δει, πώς σας φάνηκε;

Είδα τη μακέτα και τα σχέδια, τα οποία ομολογουμένως είναι εντυπωσιακά.

Από το μπάσκετ της ΑΕΚ ακούτε σχόλια θετικά ή αρνητικά;

Δεν εννοώ να διαχωρίσω την ΑΕΚ, ανάλογα με τα τμήματα των ξεχωριστών αθλημάτων, ή σε επαγγελματική και ερασιτεχνική. Η ΑΕΚ είναι μια, ενιαία οντότητα».

Ποια είναι η γνώμη σας για τον κύριο Μελισσανίδη;

Ο κος Μελισσανίδης είναι ένας Έλληνας επιχειρηματίας, με μεγάλη οικονομική βάση, και ειλικρινή πρόθεση να βοηθήσει την ομάδα. Έχει και δυο ακόμη στοιχεία τα οποία μετρούν: Είναι ΑΕΚτζής, και ως Πόντιος ξέρει τι σημαίνουν οι χαμένες πατρίδες.

Πιστεύετε πως η πολιτεία από την πλευρά της θα στηρίξει το έργο της ΑΕΚ όσο πρέπει, γιατί πρόκειται να φτιαχτεί και ένα γήπεδο που στην Ευρώπη θα είναι από τα καλύτερα;

Πιστεύω πως η Πολιτεία θα κάνει αυτό που πρέπει. Όραμά μου όμως είναι, να πάψει κάποια στιγμή η «σοβιετικοποίηση» του ελληνικού αθλητισμού και οι ομάδες, τα σωματεία, να στέκονται στα δικά τους πόδια, αυτόνομα και με αυτάρκεια. Χρησιμοποιώντας σύγχρονα εργαλεία, όπως το αθλητικό μάρκετινγκ, την εξωστρέφεια και την κατάλληλη αξιοποίηση των πολλών, μεγάλων ευκαιριών που προκύπτουν.

Διαφορετικά, σε εποχές κρίσης όπως είναι και αυτή την οποία βιώνουμε σήμερα, οι πόροι από την Πολιτεία θα μειώνονται διαρκώς, και την ίδια καθοδική πορεία θα ακολουθεί συνολικά ο ελληνικός αθλητισμός, σε επίπεδο ποιότητας και δυνατοτήτων.

Τι συμβουλή θα δίνατε ως πιο παλιός, σε κάποιο παιδί που τώρα ξεκινά καριέρα στην ΑΕΚ;

Θα συμβούλευα όλα τα νέα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Να έχουν υπομονή, επιμονή, πάθος και πίστη. Δεν είναι ανάγκη να γίνουν όλοι πρωταθλητές.

Μέσα όμως από αυτή την πολύ όμορφη διαδρομή, θα γίνουν ακέραιοι άνθρωποι, με αξίες, αρχές και προσωπικότητα. Και φυσικά, θα βιώσουν χαρές που μόνο ο αθλητισμός προσφέρει».

Τι πιστεύετε γενικότερα πως λείπει από τον ελληνικό αθλητισμό;

Απουσιάζουν η οργάνωση, το όραμα, η στροφή προς το μοντέρνο αθλητικό μάρκετινγκ, η αξιοκρατία, η εκμετάλλευση τεράστιων ευκαιριών που προσφέρονται, ακόμη κι αυτή του αθλητικού τουρισμού

Παρόλα αυτά, με υπερηφάνεια ως προς τις ομάδες μας, τις εθνικές μας ομάδες και κυρίως τις Ελληνίδες αθλήτριες και τους Έλληνες αθλητές, έχω να πω ότι ο αθλητισμός είναι ίσως το μοναδικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, που μας προσφέρει χαρές, διακρίσεις, συγκινήσεις και επιτυχίες, που ενώνει τον κόσμο, μας βγάζει στους δρόμους ενωμένους και μας κάνει περήφανους.