Συνεντεύξεις



Θα μακροημερεύσει αυτή η κυβέρνηση;

Το σημαντικό δεν είναι αν θα μακροημερεύσει αυτή η κυβέρνηση στην εξουσία.  Αλλά η όσο το δυνατόν ταχύτερη προώθηση μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη ο τόπος. Θέλω να είμαι ευθύς, μιλήσαμε για αναγκαία δημοσιονομικά μέτρα, τα  οποία έχει επωμιστεί ο ελληνικός λαός σηκώνοντας τεράστιο βάρος. 

Όμως επίσης, μιλήσαμε και για αποκρατικοποιήσεις, επενδύσεις και εισροή κεφαλαίων μέσα από την ανάπτυξη.  Πρέπει να καταλάβουμε πως δεν είναι δυνατόν ακόμα να κινούμαστε σε ρυθμούς μεταπολίτευσης... Επίσης, αναμένουμε τα αποτελέσματα των οργανισμών που δημιουργήθηκαν για τις αποκρατικοποιήσεις και την εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας. 

Γιατί τα χρήματα που θα εξοικονομούνταν από εκεί θα ελάφραιναν τα οικονομικά βάρη των πολιτών και θα χρησίμευαν για την πολυπόθητη κοινωνική αλληλεγγύη. Η κυβέρνηση δίνει μια μάχη με το χρόνο, η οποία βεβαίως δεν είναι εύκολη, την οποία όμως στηρίζει η πλειοψηφία των Ελλήνων βουλευτών.

Αν η Τρόικα επιμείνει στις πιέσεις, μπορεί να πάμε σε εκλογές;

Είναι καιρός να κατανοήσουν οι επικεφαλείς της τρόικας ότι η Ελλάδα δεν έχει μόνο υποχρεώσεις, έναντι των οποίων μάλιστα είμαστε πλέον συνεπείς, με τεράστιο κόστος για τον ελληνικό λαό. Περιθώρια για νέα μέτρα δεν υπάρχουν. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε εκλογές μέσα σε συνθήκες λαϊκής οργής και αγανάκτησης και θα ήταν βούτυρο στο ψωμί πολιτικών οπορτουνιστών και λαϊκιστών πάσης φύσεως. 

Περπατήσαμε μια μεγάλη και δύσκολη διαδρομή, έχει έρθει η ώρα να φύγουμε από τα μνημόνια και με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και με επιβεβαιωμένο πρωτογενές πλεόνασμα να ξαναγυρίσουμε στις αγορές. Να δημιουργήσουμε  ένα εθνικό σχέδιο με βάση αυτά τα οποία πραγματικά παράγει αυτή η χώρα, φέρνοντας έτσι όλα τα πολιτικά κόμματα προ των ευθυνών τους. 

Με αυτό τον τρόπο θα «ξεγυμνωθούν» και οι λαϊκιστές  που τάζουν ακόμα λαγούς με πετραχήλια και οι νεοφιλελεύθεροι που στο όνομα του μνημονίου προσπάθησαν να επιβάλουν τις πολιτικές τους.

Ανησυχείτε για την εκλογική επίδοση που θα έχει το κόμμα σας;

Αυτό που παρατηρώ είναι ότι ενώ η χώρα κάνει βήματα διεθνώς σε οικονομικό επίπεδο και αφήνει πίσω της τα χρόνια που μονάχα αρνητικές ειδήσεις και σχόλια συνόδευαν τις αναφορές για την Ελλάδα, οι καθημερινές δυσκολίες των πολιτών και οι αδιαμφισβήτητες θυσίες που έχουν υποστεί, τους καθιστούν περισσότερο ευάλωτους σε ακραίες και λαϊκίστικες φωνές. 

Παρόλα αυτά, δανειζόμαστε πλέον με 2% επιτόκιο, διαγράψαμε 130 δις χρέος, πιστεύω ότι την άνοιξη θα διεκδικήσουμε την επιμήκυνση της αποπληρωμής του υπόλοιπου χρέους, ένα ακόμα χαμηλότερο επιτόκιο και την έξοδό μας στις αγορές. Αν αυτά αντικατοπτριστούν στην πραγματική οικονομία με απαρχή την στήριξη των αδύναμων κοινωνικών ομάδων, τότε πραγματικά θα αρχίσει να διαφαίνεται ελπίδα για το λαό μας και άρα δεν φοβάμαι καμιά εκλογική επίδοση. 

Μην υποτιμάτε άλλωστε την κρίση των Ελλήνων. Απέναντι στη δύσκολη μάχη που δίνουμε η αξιωματική αντιπολίτευση για να κερδίσει τις όποιες εκλογές θα πρέπει να εξηγήσει στον κόσμο πού θα βρει τα λεφτά για όλες τις συντεχνιακές υποσχέσεις της, ποιον πολιτικό τσαμπουκά σχεδιάζει να βάλει στην Ευρώπη που εντός των πυλών βρίζει και εκτός εναγκαλίζει; 

Και ποια από τις διάφορες οικονομικές πολιτικές των χωρών της λατινικής Αμερικής που χρεοκόπησαν και μαστίζονται από εμφύλιους σπαραγμούς σκοπεύει να εφαρμόσει ως εναλλακτική λύση στη χώρα μας; Εμείς θέλουμε περισσότερη Ευρώπη με ενδυνάμωση των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, των θεσμών και των δεσμών των πολιτών της.

Τι πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστεί η απαξίωση του πολιτικού συστήματος;

Για να ξαναβρεθούμε σε ευθεία γραμμή οι πολίτες με τους πολιτικούς, πρέπει από τη μία να τιμωρηθούν όσοι έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι και να επιστραφούν τα κλεμμένα και από την άλλη να μάθουμε να δίνουμε σταυρό εμπιστοσύνης στις εκλογές στους άξιους, στους ικανούς αλλά και σε εκείνους που μέσα από την επαγγελματική τους πορεία και τη στάση ζωής το έχουν κερδίσει. 

Αν κάποιοι έμαθαν στον κόσμο ότι η ψήφος είναι προϊόν συναλλαγής και ρουσφετιού, χαίρομαι που αυτό κατέρρευσε ως χάρτινος πύργος. Παρουσιάζεται στον κόσμο η ευκαιρία να τους τιμωρήσει. Τέτοιοι υπάρχουν παντού, σε όλους τους πολιτικούς χώρους. Φυσικά υπήρχαν και υπάρχουν και στη Ν.Δ. Την πρωτοκαθεδρία βέβαια, την έχει το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80, το νέο ΠΑΣΟΚ βλ. ΣΥΡΙΖΑ, με την πρόθυμη συνδρομή βέβαια και της υπόλοιπης αριστεράς.

Αισθάνομαι πως οι πολιτικές πάνε πλέον με τα πρόσωπα και κανείς δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί πίσω από την τάδε ή τη δείνα σημαία.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το ΣΥΡΙΖΑ μπροστά. Ανακόπτεται αυτή η δυναμική;

Εγώ δεν βλέπω καμία δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία, ούτε αισθάνομαι ότι υπάρχει κάποιο ρεύμα εξουσίας στην σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση. Άλλωστε, οι  κατά καιρούς εκκλήσεις για επανάσταση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον κόσμο μάλλον έχουν πέσει στο κενό. Η όποια πρόσκαιρη δυσφορία καταγράφεται για την κυβέρνηση σε καμιά περίπτωση δεν προδικάζει ψήφο εμπιστοσύνης υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτοι οι δημοσκόποι το καταλαβαίνουν αυτό. Επικαλούμαι λοιπόν την εμπειρία τους, καθώς και την ανάγκη να δίνουμε στις δημοσκοπήσεις τη διάσταση του χρηστικού εργαλείου, που σε καμιά περίπτωση όμως δεν πρέπει να υποκαθιστούν την πολιτική, ή να καθορίζουν τις εξελίξεις.

Μήπως ο ανασχηματισμός – και τι είδους – θα βοηθούσε την εικόνα της Κυβέρνησης;

Ο ανασχηματισμός αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο του Πρωθυπουργού. Και αυτή δεν είναι μια τυπική διαπίστωση, αλλά μια πραγματικότητα. Όταν συζητείται από άλλους καθίσταται προϊόν μικροπολιτικής και εικασίας. Σε κάθε περίπτωση πιστεύω στη δυναμική και την αποτελεσματικότητα ανασχηματισμών ουσίας. Όχι προεκλογικών σόου.

Πώς σας φαίνετε η ιδέα να μετακινηθεί στην ΤτΕ ο Γιάννης Στουρνάρας;

Σας απάντησα ήδη.

Ποιον θα βλέπατε καταλληλότερο για Επίτροπο;

Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια βαθιά πολιτική παρουσία στις Βρυξέλλες, εκεί όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις για το κοινό μέλλον των ευρωπαϊκών λαών.

Πέρασαν οι εποχές που ο εκάστοτε Επίτροπος μιας χώρας μπορούσε να είναι ένας απλός τεχνοκράτης. 

Σήμερα, η Ελλάδα έχει ανάγκη να ακούγεται η φωνή της πιο δυνατά στα κέντρα όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις.

Και ας ξεπεράσουμε το ιστορικό σύμπλεγμα να στέκεται πολλές φορές η Κεντροδεξιά ενοχικά απέναντι στα στελέχη της. 

Το έχω πει και θα το λέω συνέχεια επειδή το πιστεύω ακράδαντα. Έχω μεγάλο σεβασμό, εκτίμηση, υπόληψη και πίστη για τον Νέστορα της πολιτικής και της διπλωματίας, πρέσβη Πέτρο Μολυβιάτη. Η διακριτή διαδρομή του, η ακεραιότητα, η καθαρότητα και οι αξίες του, αποτελούν ζητούμενο για την πολιτική ζωή, ειδικά στη φορτισμένη εποχή την οποία ζούμε.

Η εκλογή του θα μπορούσε μάλιστα να αποτελέσει το εφαλτήριο για την επανασυσπείρωση του συνόλου των δυνάμεων της κεντροδεξιάς. Δεν πιστεύω για παράδειγμα ότι ο Πάνος Καμμένος και ο Γιώργος Καρατζαφέρης ή ο Χρήστος Ζώης θα είχαν αντίρρηση για την υποψηφιότητά του.

Έχετε ενδιαφέρον να ασχοληθείτε ξανά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Η Αυτοδιοίκηση είναι ο πιο ανθρωποκεντρικός θεσμός τη πολιτείας μας με αδιαμεσολάβητη επαφή με τους πολίτες. Δεν νομίζω λοιπόν ότι το ενδιαφέρον και η προσφορά περιορίζονται στη διεκδίκηση ενός αξιώματος, μιας καρέκλας. Οι πολίτες που με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους στην Περιφέρεια Αττικής, όταν όλοι μας είχαν χαμένους από χέρι, να είναι βέβαιοι ότι θα με βρίσκουν πάντα δίπλα τους. Τους υπηρετώ πλέον και αγωνίζομαι απέναντι στα κακώς κείμενα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.