Συνεντεύξεις 

Κύριε υπουργέ ακούμε τελευταία ότι η σύλληψη του Μαζιώτη συνέπεσε με την επιχείρηση ΘΗΣΕΑΣ που ήταν σε εξέλιξη. Τολμώ να δηλώσω πως αυτή την επιχείρηση δεν την έχουμε ξανακούσει. Περί τίνος πρόκειται και πως εμπλέκεται στη σύλληψη του καταζητούμενου.

Ακριβώς, η επιχείρηση ΘΗΣΕΑΣ είναι μια επιχείρηση που μόλις πρόσφατα έχει ξεκινήσει στις μεγάλες πόλεις της χώρας και αφορά την πάταξη κάθε μορφής παραβατικότητας. Πρόκειται για μια επιχείρηση που χωρίς επικοινωνιακές τυμπανοκρουσίες σαρώνει το κέντρο της Αθήνας και όχι μόνο, με την συνδρομή όλων των διευθύνσεων της Ελληνικής Αστυνομίας. Δεν αφορά μόνο την τρομοκρατία αλλά και το παραεμπόριο και τα ναρκωτικά και τους παράνομους μετανάστες και την πορνεία και κάθε μορφής εγκληματική πράξη. 800 -900 αστυνομικοί από διαφορετικές διευθύνσεις επιχειρούν συνεχώς. Μόλις προχθές βρήκαμε αποθήκη με λαθραία τσιγάρα σε μεγάλες ποσότητες στο κέντρο της Αθήνας. Όπως γνωρίζετε η εικόνα διεθνώς της χώρας μας είναι η εικόνα της πρωτεύουσας και από εδώ ακριβώς ξεκινήσαμε.

Την Τετάρτη η επιχείρηση σάρωνε την περιοχή του ιστορικού κέντρου. Γι αυτό και ο ειδικός φρουρός που ανήκει στη δύναμη τμήματος άλλης περιοχής βρισκότανε στο εν λόγω σημείο. Το ιστορικό κέντρο την Τετάρτη ήταν γεμάτο από αστυνομικούς που επιχειρούσαν. Όπως καταλαβαίνετε η συνδρομή του κάθε αστυνομικού σε κάθε γεγονός που αναφερόταν ήταν εκ των ων ουκ άνευ. Ο ειδικός φρουρός έσπευσε να συνδράμει στην τρέχουσα ανάγκη.

Σας βλέπουμε από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων σας να επισκέπτεσθε αστυνομικές διευθύνσεις και αστυνομικά τμήματα. Σε τι αποσκοπείτε;

Την ημέρα που παρέλαβα το υπουργείο από τον προκάτοχο μου δήλωσα πως θα επισκεφθώ κάθε αστυνομικό τμήμα της χώρας. Τηρώ την δέσμευσή μου. Πρωτίστως όμως καίγομαι να τους γνωρίσω όλους και όλες και κυρίως ν ακούσω τα όποια ζητήματα τους απασχολούν. Διακαώς επιθυμώ να έρθει ο αστυνομικός πιο κοντά με τον πολίτη ώστε η συνδρομή να είναι άμεση και αποτελεσματική. Αυτό προυποθέτει τον αστυνομικό στον δρόμο και όχι στα γραφεία.

 Στόχος, λοιπόν, της Ελληνικής Αστυνομίας για να την εμπιστεύεται ο πολίτης, είναι να μπορεί να τον συνδράμει σε οποιαδήποτε γωνιά της Ελληνικής επικράτειας σε λίγα λεπτά της ώρας, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα. Αυτό σημαίνει συγκεκριμένες οργανωτικές αλλαγές και προσανατολισμό στη δράση, ώστε η επάρκεια σ’ αυτόν τον τομέα όχι μόνο να είναι μόνιμη και αδιατάρακτη, αλλά και να βελτιώνεται συνεχώς.

Κύριε υπουργέ θέλω μια ειλικρινή απάντηση. Δεν σας προβληματίζει το γεγονός της ένοπλης συμπλοκής στο κατάμεστο από κόσμο και τουρίστες ιστορικό κέντρο της Αθήνας και μάλιστα μέρα μεσημέρι στο αποκορύφωμα της τουριστικής περιόδου;

Εύλογο το ερώτημα σας αλλά να ξεκαθαρίσουμε πως η διαχείριση μίας κρίσης ή ενός τέτοιου συμβάντος δεν γίνεται ποτέ σε κανονικές συνθήκες. Το ερώτημα για εμένα προσωπικά είναι αν επιτρέπεται στην αστυνομία να πάρει ακριβώς το αντίστροφο ρίσκο και ν αφήσει τον οπλισμένο και αδίστακτο Μαζιώτη που αδειάζει ένα γεμάτο περίστροφο αδιαφορώντας για τις ανθρώπινες ζωές, να διαφύγει;

Είναι απολύτως λογικό να υπάρχει σκεπτικισμός για το πόσο επικίνδυνο είναι να επιχειρείται μία ανάλογη σύλληψη ενός ένοπλου τρομοκράτη και μάλιστα κάτω από τις συνθήκες που αναφέρατε. Είναι λογικό να υπάρχει σκεπτικισμός για τις επιπτώσεις στην εικόνα της χώρας από την ανταλλαγή πυροβολισμών στην καρδιά της τουριστικής περιόδου. Θεωρώ όμως πως ακριβώς τα αντίθετα κρύβουν και τον παραλογισμό της τρομοκρατίας. Οι έλληνες αστυνομικοί είναι άρτια εκπαιδευμένοι να επιχειρούν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από το γεγονός πως με μία μόνο σφαίρα ακινητοποιήθηκε ο τρομοκράτης. Επίσης η εικόνα της χώρας είναι δυστυχώς χειρότερη με το να παραμένουν ασύλληπτοι οι όποιοι τρομοκράτες. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε, προς την σύλληψη όλων όσοι διαφεύγουν και η Ελληνική Αστυνομία νάστε σίγουροι, πως θα κάνει στο έπακρο και με επιτυχία το καθήκον της. Είναι θέμα εμπιστοσύνης και εγώ προσωπικά την εμπιστεύομαι απόλυτα.

Πιστεύετε ότι μετά την εξάρθρωση της 17Ν όπως έχει ειπωθεί έχουμε τελειώσει με την εγχώρια τρομοκρατία ή υπάρχουν και άλλοι ασύλληπτοι πυρήνες και αν αυτοί έχουν εντοπιστεί;

Η μάχη με την τρομοκρατία είναι διαρκής και επίπονη. Απαιτείται  συνεχής επαγρύπνηση και κυρίως μυστικότητα. Η Ελληνική Αστυνομία όμως όπως σας είπα είναι εδώ και θα είναι πανταχού παρούσα. Κύριο μέλημα μας είναι η ευταξία και η Προστασία του έλληνα πολίτη. Θα μου επιτρέψετε να μην προχωρήσω άλλο στην απάντησή μου και να περιορισθούμε σ αυτό ακριβώς δηλαδή στο ότι η Ελληνική Αστυνομία εργάζεται συνεχώς για την Δημόσια Τάξη και την Προστασία του Πολίτη με αυταπάρνηση και πιστή στον όρκο της. Προς επιβεβαίωση η αυτοθυσία του ειδικού φρουρού προχθές, των ελλήνων αστυνομικών της ΔΙΑΣ και κυρίως της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Ακόμη μια φορά θέλω να τους ευχαριστήσω για το λειτούργημα που επιτελούν.