Άρθρα



Ελλάδα πρωταγωνίστρια στην Άμυνα και στην Ασφάλεια

Οι χώρες διέπονται από ισχύ και συμφέρον. Στην άμυνα και την εξωτερική πολιτική δε χωρούν συναισθηματισμοί, κανείς δε μας αγαπά, ούτε μας μισεί.

 Το μέλλον της Ελλάδας, η εθνική της κυριαρχία και ακεραιότητα κρίνονται από το σχεδιασμό, τη στρατηγική και την αποφασιστικότητα που θα επιδείξουμε σήμερα.

Η ειρήνη και οι πόλεμοι ανά τους αιώνες, γίνονται για το νερό, την τροφή, την ενέργεια. Η τελευταία, σε συνδυασμό με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη κρατά το κλειδί των εξελίξεων για το αύριο. Με βάση τα παραπάνω, πρέπει να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί η στρατηγική του ΥΠΕΘΑ. Φιλοδοξούμε να είμαστε πρωταγωνιστές και όχι ουραγοί των εξελίξεων.

Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει η απαίτηση, το Υπουργείο Εθνικής Αμύνας να περάσει στον 21ο αιώνα. Αυτό σημαίνει ότι τίθεται πλέον ως επιβεβλημένη η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στην Άμυνα και την Ασφάλεια. Αναφέρομαι μεταξύ άλλων στην τεχνολογία 3D printing, τα UAVs και τη τεχνητή νοημοσύνη.

Άρα, οι αμυντικές βιομηχανίες που σήμερα είναι αποσαρθρωμένες, επιβάλλεται να μετατραπούν σε έναν ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης. Χρειάζονται συνέργειες και τολμηρές πρωτοβουλίες που συμπεριλαμβάνουν τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.

Η Νέα Δημοκρατία θα επιδιώξει διακομματική συμφωνία 15 ετών ώστε να μπορέσει επιτέλους να ολοκληρωθεί ο κύκλος των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Έτσι διασφαλίζονται η διαφάνεια και ο σεβασμός, μέχρι και το τελευταίο ευρώ των χρημάτων των Ελλήνων Φορολογουμένων.

Ο πατριωτισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ψυχής του Έλληνα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι συμπολίτες μας, σε όλες τις μετρήσεις, εμπιστεύονται τις Ένοπλες Δυνάμεις πιο πολύ από κάθε άλλο θεσμό της χώρας. Παρότι κάποιοι με τις συμπεριφορές τους, στο παρελθόν, τις έπληξαν καίρια. Είναι κάτι που δε θα επιτρέψουμε να ξανασυμβεί.

Στην κρίσιμη εποχή που ζούμε, όπου η γεωστρατηγική παίζει πρωτεύοντα ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, η Άμυνα και η Εξωτερική Πολιτική της Ελλάδας, είναι κομβικές. Το αύριο είναι σήμερα και δεν μπορεί να περιμένει.