Είναι εμφανές ότι το "σύστημα” -μέρος του οποίου είναι πλέον και ο κ. Τσίπρας- δεν έχει ακόμη κατανοήσει πως ψηφίζουν τα τελευταία χρόνια οι λαοί. Ποια είναι τα "θέλω”, ποιες οι "αγωνίες”, ποια είναι τα ζητούμενα, όσων βλέπουν το μέλλον τους να προδιαγράφεται ζοφερό.
Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες είναι σε βαθιά κρίση με οριζόντια αμφισβήτηση πολιτικής και πολιτικών. Όχι από επιλογή αλλά από αντίδραση σε ό,τι τους σπρώχνει προς το περιθώριο: Ανεργία, απώλεια εισοδήματος, γενικευμένο αίσθημα ανασφάλειας.
Απανωτές εκλογές και δημοψηφίσματα απέδειξαν περίτρανα ότι τα σχέδια επί χαρτού, συνήθως μένουν στη θεωρία, όταν δε λαμβάνουν υπόψιν τους την ιστορία και τα βιώματα των λαών.
Η πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων, δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση από την παραπάνω συνθήκη, πόσο μάλλον δε, όταν οι μνήμες είναι νωπές, από την όχι και τόσο ενδεδειγμένη παρέμβαση του διεθνούς παράγοντα, τις δύο τελευταίες δεκαετίες.
O γείτονές μας έδειξαν ότι προτιμούν να παραμείνουν ο "φτωχός” Βαλκάνιος συγγενής, αρκεί να διατηρήσουν την εθνική τους αξιοπρέπεια, όπως την αντιλαμβάνονται βέβαια οι ίδιοι, μετά από δεκαετίες προπαγάνδας, παραπληροφόρησης και διαποτισμένη από παραλήρημα εθνικιστικού αλυτρωτισμού.
Οι κύριοι Ζάεφ και Τσίπρας προχώρησαν στην επίλυση του ονοματολογικού, με μυστική διπλωματία και ενάντια στη βούληση της πλειοψηφίας των δύο λαών και τώρα θα δρέψουν τους καρπούς των πολιτικών τους αποφάσεων. Τα Σκόπια περνούν σε μία εποχή αστάθειας, σε ένα σπιράλ πολιτικής κρίσης που κανείς σήμερα που μιλάμε, δε μπορεί να προβλέψει που θα οδηγήσει.
Όσον αφορά την Αθήνα, οι κύριοι Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς έδωσαν προκαταβολικά μακεδονική γλώσσα, εθνότητα και ταυτότητα, αρνούμενοι την ιστορική πραγματικότητα και βλάπτοντας τα εθνικά μας συμφέροντα με τρόπο απαράδεκτο και προκλητικό. Η μόνη λύση είναι η άμεση προσφυγή στις κάλπες. Μια νωπή λαϊκή εντολή μπορεί να καθορίσει τον τρόπο χειρισμού αυτού του ύψιστου εθνικού θέματος, από μια νέα κυβέρνηση.
Το άνοιγμα του Σκοπιανού ήταν άκαιρο. Η συμφωνία των Πρεσπών κακή για την Ελλάδα. Γι’ αυτό και η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να την κυρώσει ούτε τώρα, ούτε στην επόμενη Βουλή. Την απόλυτη ευθύνη για αυτή τη Συμφωνία φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Θέλουμε να λυθεί το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων αλλά σε καμία περίπτωση ενισχύοντας τον αλυτρωτισμό της γειτονικής χώρας, μέσα από την παράδοση της γλώσσας και της ταυτότητάς μας.
Για αυτούς δε που επιφύλαξαν στην Ελλάδα μια λύση επιζήμια και κόντρα στα συμφέροντα και τη βούληση του ελληνικού λαού, για αυτούς που τελικά δεν έχουν την παραμικρή συναίσθηση ούτε πως επιζούν οι λαοί, ούτε πως γράφουν Ιστορία, οι εκλογές αργά ή γρήγορα θα έρθουν και η απάντηση θα είναι εκκωφαντική.