ΆρθραΗ ανάπτυξη δεν είναι μια γενική, αόριστη και άγνωστη σε μας έννοια.

Κυρίως όμως δεν είναι μια κακή έννοια. Ακόμα και σήμερα που τείνει να γίνει καραμέλα στο στόμα όσων την αναφέρουν χωρίς να την συνδυάζουν με πράξεις. Μάλιστα όσο πιο άμεσα το αντιληφθούμε όλοι μας, τόσο πιο γρήγορα, θα φύγει η χώρα από τα δύσκολα μονοπάτια στα οποία έχει μπλέξει με τα λάθη και τις παραλείψεις του παρελθόντος. Ας δούμε τα πράγματα σοβαρά λοιπόν.

Μέχρι και ο τελευταίος πολίτης αντιλαμβάνεται σήμερα, πως οι εποχές της στείρας αντιπολίτευσης και του άκρατου λαϊκισμού περασμένων δεκαετιών δεν περνούν πια. Ακόμα και ο λαλίστατος, κατά καιρούς, κ. Τσίπρας ακολουθεί τον δρόμο της σιωπής στο συγκεκριμένο τομέα. Δεν μπορεί να κάνει και διαφορετικά άλλωστε, αφού βλέπει πως η έλλειψη σοβαρής πρότασης έχει αγκυλώσει το κόμμα του δημοσκοπικά. 

Από την άλλη, παρακολουθώντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Ανάπτυξης για τον προγραμματισμό του 2013, ακούσαμε ξεκάθαρα να μιλά για συγκεκριμένες ημερομηνίες και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Ο Αντώνης Σαμαράς γνωρίζοντας πως η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από την στροφή στην επιχειρηματικότητα και την ειλικρινή από-ενοχοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην χώρα μας, έχει στρέψει την κυβέρνηση του προς αυτή την κατεύθυνση. 

Παράλληλα λοιπόν, με ένα μικρό και ευέλικτο κράτος το οποίο είναι επιβεβλημένο όσο ποτέ, και η αύξηση της «υγιούς» ιδιωτικής πρωτοβουλίας είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία. Για να επιτευχθεί αυτό βέβαια απαιτείται κράτος φιλικό, κράτος συνεπές στις συναλλαγές του με τον πολίτη και αδέκαστο σε περιπτώσεις διαφθοράς. Οφείλει με διαδικασίες express να προτρέπει και να προσελκύει την επιχειρηματικότητα καθώς τα οφέλη θα είναι πολλαπλά με τις θέσεις εργασίας και τη βελτίωση υπηρεσιών μέσω του ανταγωνισμού να είναι μόνο κάποια από τα πολλά. Όλο αυτό βεβαίως μπορεί να μην είναι εύκολο, είναι όμως σίγουρα υλοποιήσιμο αρκεί να το πιστέψουμε και να το θέσουμε ως εθνικό στόχο. Το βασικότερο βέβαια είναι η ανάπτυξη να μη μένει στα λόγια. Για αυτόν το λόγο επιβάλλεται συγκεκριμένο εθνικό σχέδιο δράσης και πολύ συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Οι συνεχείς επαφές του Έλληνα Πρωθυπουργού με αρχηγούς κρατών και διεθνείς επιχειρηματικούς κολοσσούς, σε συνδυασμό με συγκεκριμένες και ορθολογικές παρεμβάσεις από πλευράς κυβέρνησης μπορούν να ξαναβάλουν σε τροχιά ανάπτυξης και ευημερίας την χώρα.

Οι πολίτες πλέον εισπράττουν τα θετικά μηνύματα που έρχονται από παντού για την Ελλάδα μας και βλέπουν πως οι θυσίες τους δεν πάνε και πάλι χαμένες. Αντιλαμβάνονται πως πλησιάζει η στιγμή που θα φτάσει και στην καθημερινότητά τους η περιβόητη ανάπτυξη και δεν αρκούνται απλά στο να ακούν κενά λόγια. Οι πολίτες πλέον διαβάζουν πίσω από τις λέξεις κι αυτό καλό θα είναι να μην το υποτιμά κανείς…