ΆρθραΤον καιρό της κρίσης ένα από τα καλά μαθήματα που πήρα περιστρέφεται γύρω από την εξής φράση: Να πιστεύεις στα έργα και όχι στα μεγάλα λόγια.

Η παραπάνω φράση βρίσκει απόλυτη εφαρμοφή στην ιστορία της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Εχουν περάσει δυο και κάτι χρόνια από τότε που ξεκίνησα να υπερασπίζομαι την αναγκαιότητα χάραξης και οριοθέτησής της. Συμμετοχή και διοργάνωση ημερίδων, συγγραφή άρθρων και η κορύφωση μέσα από το βιβλίο, που μου έκανε την τιμή να συμμετέχει μεταξύ άλλων ο κ. Σόλων Κασσίνης, Διευθυντής Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε αυτήν την διαδρομή συνάντησα πολλούς υποστηρικτές, αρνητές της, μετριοπαθείς, φανατικούς και λαϊκιστές. Και πλέον όλοι μιλούν για την αξία της και τη σημασία της ένταξης της χώρας στον ενεργειακό χάρτη.

Το ζήτημα της ενέργειας και της σημαίνουσας πολιτικής επιρροής, που θα έχει για δεκαετίες στην νοτιοανατολική Ευρώπη, πρώτος αντιλήφθηκε ο Κ. Καραμανλής και χάραξε μια γενναία ενεργειακή πολιτική.

Σε κάθε περίπτωση όλοι υπό το πρίσμα μιας Ελλάδα, που ψάχνει απεγνωσμένα τον δρόμο για την ανάπτυξη, θα έβλεπαν θετικά ο δρόμος αυτός να περνάει κάτω από τη θάλασσα και να βρίσκει τον πλούτο της, τους υδρογονάνθρακες.

Οι εποχές που κάποιοι διακύρρηταν μεγαλόσχημες προτάσεις για εσωτερική κατανάλωση, πέρασαν ανεπιστρεπτί.

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει θέσει στην πρώτη γραμμή των πολιτικών προτεραιοτήτων την ΑΟΖ. Κυρίως όμως έχει επίγνωση ότι υπάρχει αξιοποιήσιμος υποθαλάσσιος ορυκτός πλούτος εντός της ελληνικής επικρατείας και κυρίως μέσα στα όρια της ΑΟΖ.

Είναι προφανές πως εχουμε ανάγκη από επενδυτές σε ένα καθεστώς ιδιοκτησίας που δεν θα αμφισβητείται κυριαρχικά. Και αυτό μόνο με κυβέρνηση Σαμαρά μπορούμε να το πετύχουμε.

Η ώρα λοιπόν είναι τώρα.

Κανείς δεν περιμένει να μπουν σε μία μέρα χρήματα στο ταμείο του κράτους. Αν όμως δεν το κάνουμε δε θα το μάθουμε ποτέ. Και ενδεχομένως να το κάνουν άλλοι.

Ας επιλέξουμε για μια φορά εθνικά!

Ας επιλέξουμε κάποιον πατριώτη, ικάνό,τεχνοκράτη αλλά και οραματιστή.

Γιατί είναι ευκαιρία για την χώρα να μπορέσει να εκμεταλλευτεί τον πλούτο που παράγει, ώστε να μην πάνε χαμένες οι θυσίες των Ελλήνων Πολιτών. Ο Σόλων Κασσίνης το έκανε πράξη κάτω από την σκέπη τριών διαφορετικών Προέδρων. Εμείς;.

Έχω την πεποίθηση πως η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη είναι μέρος της λύσης. Εσείς;;

(Εφημερίδα Παραπολιτικά 16/02/13)