Ζούμε ενδιαφέροντες καιρούς. Και είναι στο χέρι μας να τους κάνουμε συναρπαστικούς, φτάνει να δείξουμε με πράξεις ότι πάθαμε και μάθαμε. Ότι οι παθογένειες που μας έφεραν μέχρι εδώ, στο χείλος του γκρεμού, έγιναν ένα καλό μάθημα για την Ελλάδα που θέλει να αλλάξει, και δεν θα συνεχίσουν να μας συνοδεύουν στο μέλλον που έρχεται.
Να αλλάξουμε λοιπόν. Πώς θα αλλάξουμε όμως; Και με ποιούς; Και από πού θα ξεκινήσουμε, ώστε να μην περιοριζόμαστε σε διαπιστώσεις και λόγια;
Μια καλή αρχή θα ήταν να αλλάξουμε το Σύνταγμα. Το Σύνταγμα που αργήσαμε να αλλάξουμε. Και όσες φορές το επιχειρήσαμε στην μεταπολίτευση, οι Αναθεωρήσεις περιορίστηκαν σε τομείς και παρεμβάσεις που δεν επέφεραν κάποια ουσιαστική αλλαγή στην καθημερινότητα των πολιτών. Δεν άλλαξαν νοοτροπίες, ούτε και συμπεριφορές.
Αρκετές φορές, μιλώντας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, δίνουμε την αίσθηση στους πολίτες ότι είναι κάτι ξένο, απόμακρο και διαφορετικό. Κάτι «βαρύ», που δεν καταλαβαίνουν. Ένα θέμα με το οποίο θα ασχοληθούν οι δικηγόροι και οι λοιποί νομομαθείς.
Δεν είναι έτσι. Σε κάθε συντεταγμένη κοινωνία, το Σύνταγμα είναι εκείνο που ορίζει τους όρους του παιχνιδιού. Και από τη στιγμή που διαπιστώνουμε όλοι ότι πρέπει να αλλάξουν οι όροι του παιχνιδιού, ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον θλιβερά και μοιραία φαινόμενα, πρέπει να αλλάξουμε το Σύνταγμα.
Μια Αναθεώρηση «από τον λαό, με τον λαό, για τον λαό». Με επικαιροποιημένες προτεραιότητες, και σύμφωνα με την εθνική εμπειρία, που δείχνει τα δυνατά στοιχεία μας, όπως δείχνει και τις αδυναμίες μας.
Μια Αναθεώρηση που θα καταργήσει τα «άβατα» γύρω από το πολιτικό σύστημα, θα διακόψει την ατιμωρησία όσων δεν σεβάστηκαν τους πολίτες που τους εμπιστεύτηκαν με δικαίωμα υπογραφής για τις ζωές τους, θα φέρει την κοινωνία πιο κοντά στην πολιτική.
Μια Αναθεώρηση που δεν αποτελεί αντιγραφή των Συνταγμάτων άλλων χωρών, αλλά θα προσαρμόζει τη θετική διεθνή εμπειρία στις ιδιαιτερότητες της ελληνικής κοινωνίας, και θα είναι περισσότερο συμβατή με την εποχή που ζούμε.
Και ιστορικά να το δούμε, κάθε μεγάλη αλλαγή που έγινε στην Ελλάδα, πέρασε μέσα από μια Αναθεώρηση του Συντάγματος. Όσο πιο ρηξικέλευθη και γενναία είναι αυτή μάλιστα, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να χαράξει το μέλλον, αντί να σκοντάφτει στο παρόν επειδή κοιτάζει στο παρελθόν.
Η δική μου γενιά δεν σκοπεύει να αρκεστεί σε διαπιστώσεις και διαχείριση. Είμαστε αποφασισμένοι να τρέξουμε, μαζί με τους πολίτες. Και ξέρουμε ότι όσοι μείνουν πίσω είναι εκείνοι που δεν θέλουν, δεν μπορούν και δεν επιθυμούν να αλλάξει τίποτα σε αυτόν τον τόπο.