Δελτία ΤύπουΒ. Κικίλιας: «Θέλουμε να μαθαίνουμε στα παιδιά μας να μην «τσιμπάνε» στις παγίδες του Διαδικτύου»

Παρουσία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια και του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέα Λοβέρδου και των Υφυπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου και Γεώργιου Στύλιου, τέθηκε σήμερα για πρώτη φορά σε εφαρμογή στα σχολεία, από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ταξίαρχο Μανώλη Σφακιανάκη το πρόγραμμα Cyberkid, που αφορά την ασφαλή πλοήγηση των μαθητών στο διαδίκτυο.

 

Σε διαδραστική (interactive) τηλεδιάσκεψη με 600 σχολεία, τα περισσότερα στην Αττική, παρουσιάστηκε η εφαρμογή (application) του «Cyberkid», η οποία είναι διαθέσιμη για υπολογιστές, αλλά και smartphones, tablets, android και IOS. Το «CyberKid» είναι ένας διαδικτυακός τόπος, στον οποίο οι μαθητές μπορούν να ενημερώνονται για την ασφαλή πλοήγηση και τους κινδύνους του διαδικτύου, αλλά και να παίζουν διαδικτυακά παιχνίδια.

 

Η εφαρμογή αυτή δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να επικοινωνούν άμεσα και σε πραγματικό χρόνο (real time) σε περίπτωση κινδύνου ή απειλής με Αξιωματικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μέσω της χρήσης μίας καινοτόμου (touchscreen call) διαδικασίας «Cyber Alert», αλλά και μέσω αποστολής ηλεκτρονικού μηνύματος. Οι Αξιωματικοί θα διαχειρίζονται τον κίνδυνο ή την απειλή, η οποία προέρχεται μέσω διαδικτύου με σύγχρονες διαδικασίες και μέσα από ένα Σύγχρονο Κέντρο Διαχείρισης Διαδικτυακών Απειλών (CYBER ALERT), που θα έχει έδρα στην Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

 

Η ενημέρωση θα συνεχιστεί το προσεχές διάστημα σε όλα τα σχολεία της χώρας, κατά τον ίδιο τρόπο με σκοπό έως τον ερχόμενο Απρίλιο να έχουν ενημερωθεί όλοι οι μαθητές σε πανελλαδικό επίπεδο.

 

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλης Κικίλιας δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας και που όλοι μαζί καλωσορίζουμε μία καινοτόμο δράση, που σχεδιάστηκε από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και αφορά την ασφάλειά μας στο Διαδίκτυο.

 

Τι ξεκινά από σήμερα: Από σήμερα, με όχημα την τεχνολογία, όλοι οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ταυτόχρονα μία σειρά από παρουσιάσεις για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία δίνουμε σαφείς απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που αφορούν την ασφάλειά μας το Διαδίκτυο. Ερωτήματα που απασχολούν το παιδί, τον έφηβο, τον γονέα, το δάσκαλο και καθηγητή. 

 

Αυτή είναι η αποστολή του Ταξίαρχου Μανώλη Σφακιανάκη και της ομάδας του: Εξειδικευμένοι Αξιωματικοί είναι εδώ για να σας δείξουν πώς να αναγνωρίζετε, αλλά και να προστατεύεστε από τους κινδύνους του Internet. Αυτόν τον κόσμο, τον οποίο δεν μπορούμε πια να αγνοήσουμε. Οι ευκαιρίες για να μάθουμε, να επικοινωνήσουμε και να διασκεδάσουμε είναι πολλές. Όμως και οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι και σημαντικοί. Εμείς μέσα από αυτό την καινοτόμο δράση θωρακίζουμε μία διαδικασία, έτσι ώστε και διαδικτυακά να υπάρχει ένα screening, ένας ουσιαστικός έλεγχος, για την ασφάλεια των παιδιών μας, πάντοτε σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.

 

Και εδώ οφείλω να ευχαριστήσω την Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την πολύ σημαντική συνεργασία που είχαμε, από την αρχή αυτής της προσπάθειας. Είναι μία προσπάθεια, που στέφθηκε με επιτυχία, χάρη στη συνεχή προσπάθεια, την επιμονή και υπομονή όλων των στελεχών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

 

Τα ερωτήματα που καθημερινά μας έρχονται είναι πολλά και σίγουρα μέσα από την αμφίδρομη επικοινωνία μπορεί να δώσουμε απαντήσεις. Θέλουμε από τα παιδιά μας να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του διαδικτύου και να μάθουν να προστατεύονται. Θέλουμε από τα παιδιά μας να κατανοήσουν τι σημαίνει εικονική πραγματικότητα, σερφάρω στο  Internet, και πότε είναι ασφαλής μία τέτοια διαδικασία. Θέλουμε να μάθουν πότε κινδυνεύουν από παιδόφιλους και κακοποιά στοιχεία, από εκβιαστές, πότε να βάζουν όρια σε οποιαδήποτε μορφή διαδικτυακού εκφοβισμού. Μαθαίνουμε να μην «τσιμπάμε» στις παγίδες του Διαδικτύου.

 

Το διαδίκτυο είναι ένας υπέροχος κόσμος, είναι μια τεχνολογική πρόοδος και επίτευγμα,  το οποίο τα παιδιά μας δεν θα πρέπει να αγνοήσουν. Θέλουμε εμείς να είμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια των νέων ανθρώπων».

Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση είπε τα εξής: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ξεκινήσουμε το πρόγραμμα παρουσίασης του Cyberkid στα σχολεία. Εμείς θέλουμε όλα τα παιδιά να χρησιμοποιούν τα παιδιά με τρόπο ασφαλή για την σωματική τους και ψυχική τους ακεραιότητα. Για την διαδικασία της μόρφωσής τους, της παιδείας, της εκπαίδευσης, που παρά τις δυσκολίες προσπαθεί να παράσχει το ελληνικό κράτος. Αυτός ο τρόπος της ασφάλειας δεν είναι εύκολος να υπάρξει για το Υπουργείο μας. Να, όμως, που ένας ζωντανός  Υπουργός, ο κ. Κικίλιας και ο κ. Σφακιανάκης έχουν να σας πουν πολλά χρήσιμα. Σήμερα 600 σχολεία και μέχρι τον Απρίλιο σε όλα, όλοι οι μαθητές να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο μέσω του ιστοτόπου Cyberkid. Ευχαριστώ πάρα πολύ τον κ. Κικίλια και τον κ. Σφακιανάκη, που είναι σήμερα εδώ. Σας διαβεβαιώνω πως ό,τι έχουμε πει στην Βουλή έχουν γίνει πράξη. Οι εκπαιδευτικοί που εμπλέκονται σε αυτές τις  διαδικασίες τίθενται εκτός εκπαιδευτικού συστήματος».