Δελτία Τύπου Δηλώσεις του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια: 

«Θα ήθελα εξαρχής  να συγχαρώ τον Αρχηγό, αλλά και το σύνολο των αρμόδιων υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για τον επαγγελματισμό και την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα, που επιβεβαιώθηκε για άλλη μία φορά.

Όπως γνωρίζετε η καταπολέμηση του φαινομένου της τρομοκρατίας είναι ένας διαρκής και επίπονος αγώνας, που έχει άμεση συνάρτηση με το αίσθημα ελευθερίας και ασφάλειας των πολιτών, την ποιότητα της δημοκρατίας, την ομαλότητα σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο και τη διεθνή εικόνα της χώρας.

Στις δηλώσεις μου, επί τη ευκαιρία των ανακοινώσεων για τη  σύλληψη του καταζητούμενου Νικόλαου Μαζιώτη, είχα επισημάνει ότι δεν χρειάζεται εφησυχασμός και απαιτείται επαγρύπνηση και σοβαρότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αρμόδιες υπηρεσίες ενέτειναν τις προσπάθειές τους στην περαιτέρω αναζήτηση συνεργών και συνεργατών του, ώστε να απομειώσουν πιθανούς κινδύνους για νέες τρομοκρατικές ενέργειες.

Επισημαίνω ότι οι έρευνες αυτές, διεξάγοντο υπό πλήρη μυστικότητα και για την πορεία τους είχε τακτική ενημέρωση ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς.

Οι προσπάθειες αυτές είχαν ως αποτέλεσμα να εντοπιστεί και να προσαχθεί άτομο την ώρα που έμπαινε σε γκαράζ, στο μισθωτήριο συμβόλαιο  του οποίου ταυτοποιήθηκαν  δακτυλικά αποτυπώματα του Νικολάου Μαζιώτη.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σε ιδιόχειρες σημειώσεις που βρέθηκαν στην κατοχή του προσαχθέντα υπήρχαν αναλυτικές αναφορές σε χώρους κατοικίας και εργασίας, καθώς και ευρύτερες πληροφορίες  για τα κάτωθι πρόσωπα:

  • Ευάγγελο Μαρινάκη, εφοπλιστή και πρόεδρο του Ολυμπιακού. Υπενθυμίζω ότι στο λιμάνι του Πειραιά είχε εκραγεί η βόμβα στα χέρια του Ξηρού και στις 14/10 εκδικάζεται η αίτηση για τον κατ΄ οίκον εγκλεισμό του Σάββα Ξηρού.
  • Θεόδωρο Φέσσα επιχειρηματία και προέδρου του Σ.Ε.Β. καθώς  και της συζύγου του Τσελέντη Μαρίας.
  • Τηλέφωνα της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, πρόεδρος της οποίας είναι ο Θεόδωρος Βενιάμης, εφοπλιστής.

Επίσης αναφορές για τη Νέα Δημοκρατία και για τις εταιρείες Capital, Siemens, Info quest με συγκεκριμένη αναφορά στις ημερομηνίες 3 Οκτωβρίου για πρόβα τζενεράλε και 4 Οκτωβρίου για το χτύπημα. Όπως γνωρίζετε αυτή την ημερομηνία είναι η επέτειος τη ίδρυσης της Νέας Δημοκρατίας και είναι προγραμματισμένη και συγκεκριμένη επετειακή εκδήλωση.

Όπως αντιλαμβάνεστε σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία κάποιοι  προγραμμάτιζαν συγκεκριμένα «χτυπήματα» με απώτερο στόχο την υπονόμευση των θεσμών και την οικονομική και κοινωνική μας συνοχή.

Η εθνική προσπάθεια για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση προϋποθέτει σε σημαντικό βαθμό την εμπέδωση κλίματος ασφάλειας, τόσο σε εγχώριο, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Η διασφάλισή του αποτελεί εθνικό χρέος και πρωταρχική κυβερνητική προτεραιότητα και στο πλαίσιο αυτό θα εντείνουμε ακόμα περισσότερο τις προσπάθειές μας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Δηλώσεις του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Δημήτρη Τσακνάκη:

«Στα πλαίσια των ερευνών που διεξάγει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία για τον εντοπισμό και σύλληψη της Πόλας Ρούπα, καθώς και ασύλληπτων μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατικός αγώνας», στο τελευταίο δεκαήμερο του μήνα Σεπτεμβρίου εντοπίστηκε γκαράζ - χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, στην περιοχή Βύρωνα Αττικής.

Ακολούθησε έρευνα και μέσα βρέθηκαν: σχάρα αυτοκινήτου, μεταλλικά μέρη που στερεώνουν την σχάρα, καθώς και κλειδιά από το Nissan Sunny που είχε κλαπεί στις 3 προς 4 Απριλίου του 2014 και χρησιμοποιήθηκε για την έκρηξη στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η σχάρα και τα υπόλοιπα αντικείμενα αναγνωρίστηκαν από τον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου και αποδόθηκαν σε αυτόν.

Επίσης, από την έρευνα προέκυψε ότι στο μισθωτήριο συμβόλαιο που καταρτίστηκε μεταξύ ενός Έλληνα πολίτη και του ιδιοκτήτη του γκαράζ, βρέθηκαν αποτυπώματα του Νίκου Μαζιώτη. Το πρόσωπο αυτό είναι υπαρκτό, πλην όμως ουδέποτε έχει δηλώσει απώλεια αστυνομικής ταυτότητας. Είχαμε δηλαδή υφαρπαγή στοιχείων ταυτότητας του Έλληνα πολίτη.

Το συγκεκριμένο μέρος επιτηρήθηκε από αστυνομικούς και χθες βραδινές ώρες, πλησίασε στο σημείο άτομο, ηλικίας 25 έως 30 ετών περίπου, με σκοπό να εισέλθει μέσα. Έγινε προσπάθεια και ακινητοποιήθηκε, αφού προέβαλε σθεναρή αντίσταση και στην κατοχή του βρέθηκαν, αφενός μεν ηλεκτρονικό σύστημα ανοίγματος του γκαράζ καθώς και χειροκίνητο (κλειδιά). Επίσης το άτομο έφερε ταξιδιωτικό σάκο μαζί του, σακίδιο πλάτης στο οποίο υπήρχαν διάφορα αντικείμενα, μπουφάν, γυαλιά, τζόκεϊ, καθώς και ένα μπλόκ με ιδιόχειρες σημειώσεις.

Η ανάγνωση του μπλόκ δείχνει, στόχους επιχειρηματίες. Όπως είπε ο κ. Υπουργός, του κυρίου Μαρινάκη, του κυρίου Φέσσα, τηλέφωνα της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών - Πρόεδρος της οποίας είναι ο κύριος Βενιάμης, αναφορές στη Νέα Δημοκρατία, απόκομμα της Εφημερίδας των Συντακτών, με τίτλο «Ενώ τα κοροΐδα πληρώνουν, οι εφοπλιστές σαλπάρουν». Σημείωση με τίτλο «24 καράβια στον Πειραιά κανένα με ελληνική σημαία» και ένα πρόχειρο σχεδιάγραμμα του λιμανιού του Πειραιά.

Κι αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι υπάρχουν σημειώσεις που μιλάνε για 01/10, 02/10 του 2014, κατοπτεύσεις σε σημεία, τα ανωτέρω σημεία δηλαδή, γραφεία εφοπλιστών, εταιρειών του κυρίου Μαρινάκη, των κεντρικών γραφείων Capital, της εταιρείας Info Quest.

Αλλά αυτό που ήταν το πλέον σημαντικό στις σημειώσεις ανέφερε, στις 03/10 πρόβα τζενεράλε και 04/10 τάπερ, ποδήλατα, λουκάνικα - εννοώντας δηλαδή εκρηκτική ύλη, που σήμαινε ότι θα είχαμε ένα χτύπημα στις 4 του μηνός.

Επίσης, υπάρχει ένα καταγεγραμμένο δρομολόγιο από την αρχή της λεωφόρου Αμφιθέας και προς το γκαράζ, χρονομετρημένο 16 λεπτά - εκεί που είναι και τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς να συγκεκριμενοποιεί το στόχο.

Το άτομο αυτό συνελήφθη και κατηγορείται, για αντίσταση, απείθεια, ψευδή ανώμοτη κατάθεση, διακεκριμένη κλοπή – δηλαδή τη κλοπή του αυτοκινήτου Nissan πάνω στο οποίο τοποθετήθηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός, επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού - εννοούμε την επικίνδυνη  σωματική βλάβη που υπέστη ο υπάλληλος security της Τράπεζας της Ελλάδος, ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, έκρηξη από κοινού, κατοχή από κοινού και κατασκευή από κοινού εκρηκτικών μηχανισμών.»