Συνεντεύξεις 

"Ζούμε το τέλος του "Μαυρογιαλούρου"

 

Η κυβέρνηση σάς κατηγορεί ότι διαφωνείτε με τις προαναγγελθείσες 10.000 προσλήψεις στον Δημόσιο τομέα εξ αιτίας νεοφιλελεύθερων ιδεοληψιών. Δεν χρειάζονται κατά τη γνώμη σας προσλήψεις στο Δημόσιο;

Κύριε Μουρελάτο, ζούμε το τέλος του "Μαυρογιαλούρου".

Έχω τονίσει ότι τον κ. Τσίπρα αυτή τη στιγμή δεν τον ενδιαφέρει να κυβερνήσει, αλλά να στήσει ένα δικό του κομματικό καθεστώς εντός του κράτους, που θα αντέξει και μετά την αναπόφευκτη εκλογική του ήττα.

Δεν τον ενδιαφέρει το σύνολο του ελληνικού λαού. Τον ενδιαφέρει να «μπετονάρει» μόνο τη δική του εκλογική πελατεία.

Οι πολιτικές του επιλογές είναι χρεοκοπημένες και αποτελούν κακέκτυπο του "χθες". Ειδικά δε σε ό,τι αφορά 10.000 νέες προσλήψεις, έναντι των 10.000 κληρικών, που όμως θα συνεχίσουν να πληρώνονται από το Δημόσιο, η υποκρισία και ο εμπαιγμός περισσεύουν.

Το Δημόσιο χρειάζεται νοικοκύρεμα και μια δημιουργική επανεκκίνηση, με βασικούς άξονες τη μείωση της σπατάλης και της γραφειοκρατίας,  την ανακατανομή του ανθρώπινου δυναμικού με βάση τις πραγματικές ανάγκες, την αξιολόγηση και επιβράβευση των δημοσίων λειτουργών. Ένα κράτος ευέλικτο, αποτελεσματικό, αξιοκρατικό που θα σέβεται τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Εμείς εμπιστευόμαστε τις ικανότητες και τον πατριωτισμό και των δημοσιών υπαλλήλων.

 

  Το κόμμα σας έκανε λόγο για...συναλλαγή μεταξύ του πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου στο φόντο της κυοφορούμενης συμφωνίας Κράτους - Εκκλησίας. Αποτελεί αυτό αιχμή για τον κ. Ιερωνυμο; Εν τελεί η ΝΔ δεν γνώριζε τίποτε για τις διαβουλεύσεις Μαξίμου - Αρχιεπισκοπής;

  Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε καμία ενημέρωση. Η δήθεν συμφωνία κατέρρευσε μέσα σε 10 μέρες, για να αποδειχθεί από την πλευρά της κυβέρνησης ότι ήταν πρόχειρη και ανεφάρμοστη. Γιατί βασίζεται σε μια “οπορτουνιστική τακτική” και απόπειρα να εξαπατηθούν πάλι οι πολίτες. Άλλωστε, το επίμαχο ζήτημα της μισθοδοσίας απορρίφθηκε ομόφωνα από το σύνολο της ιεραρχίας.

Η Νέα Δημοκρατία συμφωνεί με την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, μια διαδικασία που ξεκίνησε το 2013 η κυβέρνηση Σαμαρά και τότε ο κ. Τσίπρας διαφωνούσε.

 

Κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι η Νέα Δημοκρατία υποδαυλίζει παρασκηνιακά τις καταλήψεις στα σχολεία για το Σκοπιανό. Τι απαντάτε;

Δεν πιστεύω στις καταλήψεις στα σχολεία ως μέσο διεκδίκησης και διαμαρτυρίας. Άλλωστε, αυτοί οι μαθητές, κατά πάσα πιθανότητα συμμετείχαν στα μεγάλα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό.

Είναι ανέντιμο και επικίνδυνο, ο ΣΥΡΙΖΑ να ταυτίζει τους μαθητές με την ακροδεξιά. Η παράταξη, δηλαδή, που χρησιμοποίησε τις καταλήψεις για να πάρει την εξουσία.

 

Η κυβέρνηση σάς κατηγορεί πως η εμμονή της Ν.Δ. στην ατζέντα της ασφαλείας πιστοποιεί την ακροδεξιά στροφή της. Τι απαντάτε; Το πρώτο καθήκον μιας Δημοκρατίας είναι να εξασφαλίζει την ασφάλεια και την τάξη σε μια κοινωνία που θέλει να αισθάνεται και να είναι ελεύθερη. H ασφάλεια κάθε πολίτη είναι δημόσιο αγαθό, ο Έλληνας φορολογούμενος πληρώνει για αυτό και δεν έχει σημασία εάν είναι δεξιός ή αριστερός. Όσοι βάζουν ιδεολογικό πρόσημο, απλώς προσπαθούν να καλύψουν την ανικανότητά τους.

Για παράδειγμα, πόσο ασφαλείς αισθάνονται οι γονείς στις γειτονιές του Κολωνού και των Σεπολίων να αφήσουν τα παιδιά τους να παίξουν στο δρόμο;  Ή μήπως είναι εμμονή να ζητάς να προστατευτούν οι ζωές φοιτητών και καθηγητών από τους μπαχαλάκηδες που έχουν μετατρέψει τα Πανεπιστήμια σε ορμητήρια;

Αυτοί που είχαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια την πολιτική ευθύνη να προφυλάσσουν τις ζωές και τις περιουσίες των συμπολιτών μας, επιεικώς απέτυχαν. Γνωρίζω από πρώτο χέρι πως οι γυναίκες και οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. όταν αφήνονται, κάνουν άριστα τη δουλειά τους. Με φιλότιμο, αυταπάρνηση και επαγγελματισμό. Τα στοιχεία που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας δείχνουν πως τα χαμηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας ήταν το 2014 όταν είχα την τιμή του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης. Έκτοτε, η κατάσταση έχει χειροτερέψει ραγδαία. 

Σε κάθε περίπτωση, έχουμε ήδη δεσμευτεί ότι από την πρώτη μέρα της νέας διακυβέρνησης η ασφάλεια και η ελευθερία των πολιτών αποτελούν βασική μας προτεραιότητα.

 

Η ΝΔ έχει την βούληση, αλλά και τα εργαλεία να ανατρέψει τα τετελεσμένα, που διαμορφώνει η Συμφωνία των Πρεσπών ή θα «πειθαρχήσει» τελικώς στις βουλές του διεθνούς παράγοντα;

  Οι κ. Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς έβαλαν την υπογραφή τους σε μια διεθνή συμφωνία που ζημιώνει τα εθνικά μας συμφέροντα.

Έδωσαν «μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα στα Σκόπια, ως μη όφειλαν, γιγαντώνοντας την ίδια στιγμή τον αλυτρωτισμό της γειτονικής χώρας. Η Νέα Δημοκρατία έκανε πρόταση μομφής στη Βουλή και, όπως διαβεβαίωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν πρόκειται να την ψηφίσει ούτε σε αυτή ούτε στην επόμενη Βουλή. 

Πιστεύω ακράδαντα ότι η θωράκιση της Ιστορίας μας, των παραδόσεών μας, όπως και της εθνικής ανεξαρτησίας και ακεραιότητάς μας, αποτελούν το νέο πατριωτισμό που διαπερνά οριζόντια την ελληνική κοινωνία. Αυτό είναι κάτι που οι κ. Τσίπρας και Καμμένος δε μπορούν ή δε θέλουν να καταλάβουν.

 

Εγκαλείτε την κυβέρνηση για σκανδαλολογία, όμως, και το κόμμα σας επιμένεις σε υποθέσεις, όπως η ΔΕΠΑ, το Θριάσιο και τα κοινοτικά κονδύλια για το Προσφυγικό. Ποια η διαφορά;

  Πάγια θέση μου είναι ότι όποιος έχει βάλει το δάχτυλο στο μέλι, πρέπει να υποστεί τις συνέπειες του νόμου. Στην περίπτωση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι εμφανές ότι γίνεται προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης, προκειμένου να πληγούν οι πολιτικοί  της αντίπαλοι προ των εκλογών.

Δεν το λέω εγώ. Το αποκαλύπτουν με σειρά δηλώσεών τους, μέλη του υπουργικού συμβουλίου, δημιουργώντας ένα νοσηρό προεκλογικό κλίμα. Από την άλλη, δεν θα πρέπει να υποτιμάται ότι Συνταγματικό δικαίωμα και υποχρέωση της αντιπολίτευσης είναι να ελέγχει τα πεπραγμένα της κυβέρνησης.

Δεν είμαστε όμως οι φυσικοί δικαστές. Το λόγο έχει η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.

 

Πως σχολιάζετε τις καταλήψεις;

Δεν πιστεύω στις καταλήψεις στα σχολεία ως μέσο διεκδίκησης και διαμαρτυρίας. Άλλωστε, αυτοί οι μαθητές, κατά πάσα πιθανότητα, συμμετείχαν στα μεγάλα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό. 

Είναι ανέντιμο και επικίνδυνο, ο ΣΥΡΙΖΑ να ταυτίζει τους μαθητές με την ακροδεξιά. Η παράταξη δηλαδή που χρησιμοποίησε τις καταλήψεις, για να πάρει την εξουσία.