Συνεντεύξεις 

"Με ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ζούμε εποχές εθνικού διασυρμού"

Πιστεύετε πως το Plan b του κ. Καμμένου που παρουσίασε στην Ουάσιγκτον και το επακόλουθο άδειασμα από το Μαξίμου, αποτελεί προάγγελο εξελίξεων;
Κύριε Σιαδήμα ζούμε εποχές εθνικού διασυρμού. Παρατηρώ με λύπη μου, ότι κινδυνεύουμε να παραδοθούμε στη χλεύη, όταν στα σημαντικότερα θέματα της εξωτερικής πολιτικής ο κάθε υπουργός της κυβέρνησης δηλώνει “ό,τι θέλει”, εξυπηρετώντας μικροπολιτικούς στόχους. Είναι εμφανές ότι ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να ελέγξει τους υπουργούς του, κάτι που επιβεβαιώθηκε πλήρως στην επίσκεψη του κ. Καμμένου στην Ουάσιγκτον. Η ζημιά που γίνεται στα εθνικά συμφέροντα αλλά και στο κύρος της Πατρίδας είναι ανεπανόρθωτη.

 

Εάν η Συμφωνία των Πρεσπών πάει πιο πίσω μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στα Σκόπια και έρθει προς κύρωση στην επόμενη Βουλή και είστε κυβέρνηση τι θα κάνετε;

Ο Πρόεδρος κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει προς πάσα κατεύθυνση, ότι η Νέα Δημοκρατία, δε πρόκειται να κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εμείς υποστηρίζουμε την ένταξη των γειτόνων μας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα από μια νέα διαπραγμάτευση που πάνω από όλα θα θωρακίζει τα εθνικά μας συμφέροντα και θα δημιουργεί συνθήκες σταθερότητας στα Βαλκάνια.


Το ΔΝΤ προχώρησε σε βελτιωμένη αναθεώρηση των προβλέψεων για την ελληνική οικονομία. Τι απαντάτε;
Η ελληνική οικονομία είναι όμηρος της ανικανότητας και των ιδεοληψιών των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μιας κυβέρνησης που υπερφορολόγησε αγρίως τους πάντες, διέλυσε συνειδητά τη μεσαία τάξη, έβαλε λουκέτα σε χιλιάδες καταστήματα, εξόντωσε τους ελεύθερους επαγγελματίες. Μιας κυβέρνησης αδιόρθωτης που μίλαγε για “παράλληλο νόμισμα” “παράλληλα πρόγραμμα” “παράλληλο τραπεζικό σύστημα”. Μιας κυβέρνησης που δέσμευσε τη χώρα σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και υποθήκευσε τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια στο υπερταμείο. Μιας κυβέρνησης που ενώ πανηγυρίζει ότι μας έβγαλε από τα Μνημόνια, δε μπορεί να βγει και να δανειστεί στις αγορές.Γιατί πολύ απλά δεν υπήρχε καταστροφή που μπορούσε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ τα τριάμισι αυτά χρόνια και δεν την έκανε. Όσο μένει στην καρέκλα της εξουσίας, η οικονομία θα σέρνεται. Ο κ. Τσίπρας που εμφανίστηκε σαν «το νέο και άφθαρτο», αποκαλύφθηκε ως το «χειρότερο παλιό». Οι Έλληνες δεν τον εμπιστεύονται πλέον.

Ασκείτε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το προσφυγικό. Εσεις τι διαφορετικό θα κάνατε; Έχουν χαθεί χρήματα λόγω κακοδιαχείρισης όπως καταγγέλετε;
Το 2014 που είχα την ευθύνη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με αρμοδιότητες στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, κάναμε εμφανώς κάτι διαφορετικό και αποτελεσματικό. Φυλάξαμε τα θαλάσσια σύνορα, διαχωρίσαμε πρόσφυγες από παράνομους μετανάστες, λειτουργήσαμε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, εμπεδώσαμε το αίσθημα ασφάλειας στα νησιά και στις πόλεις από παραβατικές συμπεριφορές, στηρίξαμε τον τουρισμό. Και όλα αυτά παρά την ασφυκτική πίεση της Τουρκίας και τις μαζικές ροές μεταναστών. Αυτά θα πράξει και η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Κύριε Σιαδήμα, δεν καταγγέλλουμε εμείς.
Διαδοχικά τρεις γενικοί γραμματείς του Υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, (Οδυσσέας Βουδούρης, Βασίλης Παπαδόπουλος, Αναστάσιος Σαλτερής) παραιτήθηκαν, καταγγέλλοντας κακοδιοίκηση, υπερ-κοστολογήσεις και φωτογραφικές διαδικασίες στη διαχείριση των κονδυλίων.
Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ανδρέας Ηλιόπουλος, ο οποίος διαχειρίστηκε τις προσφυγικές ροές στα κέντρα υποδοχής στα νησιά και τον Έβρο, αποπέμφθηκε, γιατί κατήγγειλε αδιαφανείς διαδικασίες, κατασπατάληση κοινοτικών πόρων και ζήτησε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης. Ο OLAF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης) επιβεβαίωσε με επίσημη ανακοίνωση του τη διεξαγωγή έρευνας για τα κονδύλια σίτισης. Η εισαγγελία του Αρείου Πάγου, κ. Ξένη Δημητρίου προανήγγειλε επίσης έρευνα για τις καταγγελίες περί κακοδιαχείρισης.
Σε καιρούς που ο Έλληνας ασφυκτιά, είναι υποχρέωση μας, ως αξιωματική αντιπολίτευση να ελέγξουμε την κυβέρνηση και να εντοπίσουμε που διοχετεύτηκαν τα 1,6 δις ευρώ που πήραν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το μεταναστευτικό/προσφυγικό.


Οσον αφορά το νόμο Παρασκευόπουλου και τη νέα παράταση με αυστηρότερες όμως προβλέψεις πως τις σχολιάζετε;
Οι άνθρωποι είναι αδιόρθωτοι, εμμονικοί και επικίνδυνοι.
Από τις 27 Απριλίου του 2015 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ο νόμος Παρασκευόπουλου -ο πρώτος νόμος του κ. Τσίπρα- έχουν βγει από τις φυλακές, τρομοκράτες, έμποροι ναρκωτικών, βιαστές, εκατοντάδες καταδικασμένοι για ανθρωποκτονίες, που υποτροπίασαν ξανά και ξανά συνεχίζοντας την εγκληματική τους δράση και αφαιρώντας ανθρώπινες ζωές. Τι έχει να πει ο κ. Τσίπρας στις οικογένειες αυτών των ανθρώπων;
Τρεις υπουργοί άλλαξαν και ο νόμος παραμένει. Δε θα κουραστώ να το λέω: θα είναι ο πρώτος νόμος που θα καταργήσουμε. Η τάξη θα επανέλθει στις γειτονιές της Αθήνας και σε όλη τη χώρα. Οι Έλληνες θα ζουν ασφαλείς.

Κύριε Κικίλια τελικά ο Αντώνης Σαμαράς δίνει την γραμμή στη ΝΔ οπως υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη;
Ο Αντώνης Σαμαράς είναι στη πρώτη γραμμή της μάχης και η Νεα Δημοκρατία, ενωμένη όσο ποτέ. Προφανώς οι πολύ καλές σχέσεις που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους πρώην Προέδρους, ενοχλούν. Η προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να διχάσει την παράταξή μας, θα πέσει στο κενό.

Τα κόμματα που κινούνται στα δεξιά της ΝΔ μπορούν να σας δημιουργήσουν προβλήματα; Στις ευρωεκλογές μάλιστα η ψήφος είναι και πιο χαλαρή.
Οδεύουμε στις πιο κρίσιμες και καθοριστικές εκλογές της μεταπολίτευσης, μέσα σε ένα κλίμα πόλωσης, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ξεθάβει εμφυλιοπολεμικά συνθήματα και πρακτικές. Κατά συνέπεια δε θα υπάρξει χαλαρή ψήφος. Και πάντως η αμφίπλευρη διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας δεν αφήνει περιθώριο σε παλιούς ή νέους κομματικούς οργανισμούς.