Συνεντεύξεις 

"Κανείς δε πιστεύει και δεν ακούει τον κ. Τσίπρα."

 

Ανησυχεί τη ΝΔ η παρουσία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ; Εκτιμάτε πως οι πιθανολογούμενες εξαγγελίες του μπορούν να φέρουν σε δύσκολη θέση το κόμμα σας, διαφοροποιώντας τους ισχύοντες πολιτικούς συσχετισμούς;

 

H Νέα Δημοκρατία ανησυχεί για την πορεία της χώρας. Η μέση ελληνική οικογένεια έχει υπερφορολογηθεί αγρίως και έχει εξαπατηθεί επανειλημμένως από τις ψεύτικες υποσχέσεις του κ. Τσίπρα. Είναι τόσο μεγάλη η ζημιά στην οικονομία που η λογική “Τσοβόλα δώστα όλα” εν έτη 2018, δεν πείθει κανέναν. 

Εννέα στους δέκα πολίτες δηλώνουν πως η λιτότητα θα συνεχιστεί, απόρροια των πολιτικών του κ. Τσίπρα. Κανείς δεν τον πιστεύει, κανείς δεν τον ακούει. 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ είναι σε πανικό και με την πλάτη στον τοίχο. Δυστυχώς για τη χώρα, το τελευταίο που της απομένει είναι η επιχείρηση διχασμού της κοινωνίας με εμφυλιοπολεμικά συνθήματα, η σπίλωση των πολιτικών αντιπάλων και οι σκηνοθετημένες διώξεις. Δεν ενδιαφέρεται για “συναινέσεις”. Επιδιώκει σταθερά το διχασμό. Δεν ενδιαφέρεται να κυβερνήσει. Πασχίζει να στήσει το δικό της καθεστώς. Δεν κυβερνάει στο όνομα «όλων των Ελλήνων» υπηρετώντας το συμφέρον της χώρας. Κυβερνάει μόνο για να «τακτοποιεί τους δικούς» της και να επιβάλει τις μειοψηφικές ιδεοληψίες της. 

 

Η κυβέρνηση σας κατηγορεί πως κινδυνολογείτε σε ό,τι αφορά στην προοπτική της Οικονομίας. Τελικώς, υπάρχει έξοδος από τα Μνημόνια; Δεν σας προβληματίζει ότι η άποψη της ΝΔ έρχεται σε αντίθεση με την προσέγγιση των περισσότερων εταίρων της χώρας;

 

Κύριε Μουρελάτε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει δεσμεύσει τη χώρα σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και 2,2 % μέχρι το 2060. Οι αγορές δε βλέπουν “επιστροφή στην κανονικότητα”. Αντιθέτως, βλέπουν αναταράξεις. Τα επιτόκια δανεισμού του δεκαετούς ομολόγου έχουν φτάσει στο 4.6%, νούμερο  απαγορευτικό για οποιαδήποτε προσπάθεια εξόδου στις αγορές. Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ, προειδοποίησε, ότι εάν δε γίνουν οι μεταρρυθμίσεις, οι αγορές θα αντιδράσουν επιθετικά, εξανεμίζοντας τα όποια σχέδια Τσίπρα για ακατάσχετη παροχολογία. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι μόνο το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κόστισε από 86 έως 200 δις εκ. ευρώ. Αυτούς τους πειραματισμούς πληρώνουμε ακόμα και τώρα. Με περικοπές μισθών και συντάξεων και με νέους φόρους. Ας μην πανηγυρίζει λοιπόν ο κ. Τσίπρας που έφερε τη χώρα από την αναπτυξιακή προοπτική του 2014 στο τέλμα του 2018. Τώρα, εάν κάποιοι καρεκλοκένταυροι των Βρυξελλών θέλουν να καλύψουν τη δική τους αποτυχία στην υλοποίηση του τρίτου προγράμματος, φτιασιδώνοντας την εικόνα της ελληνικής οικονομίας, δεν έχουν παρά να περπατήσουν στις γειτονιές της Αθήνας και στην περιφέρεια. Θα καταλάβουν καλά, το κατά πόσον έχουμε βγει από τα Μνημόνια. 

 

Προβληματίζεστε μήπως η άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να κυρώσει τη συμφωνία για το Σκοπιανό “σκοντάψει” σε διεθνείς πιέσεις;

 

Η Συμφωνία των Πρεσπών που υπέγραψαν οι Τσίπρας-Καμμένος-Κοτζιάς είναι επιβλαβής για τα εθνικά μας συμφέροντα, καθώς εκχωρεί τη Μακεδονική εθνότητα και τη Μακεδονική γλώσσα στο γειτονικό κράτος. 

Εμείς τέτοια συμφωνία, που φουντώνει τον αλυτρωτισμό και αφήνει ορθάνοιχτο παράθυρο για κάθε λογής διεκδικήσεις στο μέλλον, δεν κυρώνουμε. Κάθε χώρα διέπεται από ισχύ και συμφέρον. Ο πατριωτισμός μας και η εθνική μας συνείδηση, επιβάλλουν να το υπερασπιστούμε.

 

Αισιοδοξείτε ότι η αλλαγή σκυτάλης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα επιτύχει καλύτερα αποτελέσματα στον τομέα καταπολέμησης της ανομίας;

 

Το 2014 που είχα την πολιτική ευθύνη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τα αποτελέσματα ήταν μετρήσιμα στην τάξη, στην ασφάλεια του πολίτη, στην εξάρθρωση της τρομοκρατίας και στην αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού. Δυστυχώς, από τότε η κατάσταση έχει χειροτερεύσει ραγδαία. Στις γειτονιές της Αθήνας, οι πολίτες ζουν υπό το καθεστώς του φόβου και της αβεβαιότητας. Η ζωή τους και η περιουσία τους κινδυνεύουν. Αισθάνονται ότι είναι όμηροι της ανομίας και της αναρχίας. Φοβούνται να κυκλοφορήσουν ελεύθερα. 

Φύσει και θέσει δε πιστεύω στις προσωπικές επιθέσεις και αντεγκλήσεις για αυτό δε θα σχολιάσω την αλλαγή σκυτάλης, παρά μόνο θα ευχηθώ στις κυρίες Υπουργούς καλή επιτυχία. Επιτρέψτε μου όμως να πω, ότι δεν είναι ζήτημα προσώπων. 

Το βαθύ ιδεολογικοπολιτικό DNA του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξένο στην τάξη και την ασφάλεια και καλύπτει πολιτικά ακραίες συμπεριφορές ισχνών μειοψηφιών. Θυμίζω ότι η πρώτη νομοθετική πράξη του κ. Τσίπρα, ήταν ο νόμος Παρασκευόπουλου που “άνοιξε” τις φυλακές, αφήνοντας ελεύθερους ποινικούς και τρομοκράτες. Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στους ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ για την καταπολέμηση της ανομίας. Εχει όμως απεριόριστη εμπιστοσύνη και σεβασμό στους άνδρες και τις γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας, που δυστυχώς δεν αφήνεται να κάνει τη δουλειά της. Αντιθέτως, εμποδίζεται απροκάλυπτα, όπως στις περιπτώσεις του Ρουβίκωνα. Θα έρθουν καλύτερα αποτελέσματα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και οι πολίτες θα δουν διαφορά στην καθημερινότητά τους, όταν φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

Πως ακούσατε την αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη περί συμπερίληψης στο αυριανό κυβερνητικό σχήμα και εξωκοινοβουλευτικών ακόμη και “εξω – Νεοδημοκρατικών” στελεχών; Πως σκέφτεστε τον δικό σας ρόλο στο αυριανό κυβερνητικό σχήμα;

 

Είναι αποκλειστικό προνόμιο ενός αρχηγού και μετέπειτα Πρωθυπουργού να επιλέγει την σύνθεση του υπουργικού του συμβουλίου. Όπως ακούσατε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κυβερνήσει με τη γενιά του και ακόμα νεότερους. Αυτό δίνει μια προσδοκία ανανέωσης και φρεσκάδας που τόσο πολύ ζητάει ο κόσμος. Ένας κόσμος που έχει κουραστεί από το “παλιό” και το “φθαρμένο”.