Συνεντεύξεις 

"Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να αποδράσει από τις ευθύνες του"

 

Από την εμπειρία σας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, τι ακριβώς θα μπορούσε να έχει γίνει διαφορετικά στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών της προηγούμενης εβδομάδας;

 

Κυρία Παπακώστα, η διοίκηση σε ένα κρίσιμο Υπουργείο αιχμής, όπως το Δημόσιας Τάξης, κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Από την στιγμή που πριν από μια εβδομάδα θρηνήσαμε δεκάδες νεκρούς συμπολίτες μας -ακόμα συνεχίζεται το μακάβριο έργο της καταγραφής - τότε συμπεραίνει κανείς ότι όλα θα έπρεπε να έχουν γίνει διαφορετικά. Η πρόληψη, η προετοιμασία, η αντιμετώπιση, ο συντονισμός, τα εναλλακτικά σχέδια και βέβαια η εκκένωση και η μετακίνηση του πληθυσμού σε χώρους ασφαλούς συγκέντρωσης. 

 

Τελικά, ποιος ευθύνεται επιχειρησιακά για τα λάθη που έγιναν στο Μάτι;

 

Η Νέα Δημοκρατία δια του Προέδρου της κ. Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον Πρωθυπουργό, την Περιφερειάρχη, τον Υπουργό Εσωτερικών, τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής. Προκαλεί αλγεινή εντύπωση στην κοινωνία, ότι κανένας από αυτούς δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Αντίθετα, σπρώχνουν την διερεύνηση των αιτιών στο μέλλον, επιδιώκοντας ουσιαστικά τη συγκάλυψη. Με αυτόν τον τρόπο προσβλέπουν στη λήθη και την απόκρυψη των τραγικών ευθυνών τους. Κάνουν λάθος και τελικά προκαλούν την οργή. Οι ευθύνες πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος, να προσωποποιηθούν και να αποδοθεί Δικαιοσύνη.

 

Οι επικριτές του κόμματός σας θυμίζουν πως ούτε η ΝΔ είχε αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τα θύματα, τις καταστροφές και την ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού το 2007.

 

Συγκρίνουμε ανόμοιες καταστάσεις.

Το 2007 η φωτιά ήταν 100 φορές μεγαλύτερη σε ένταση και διήρκεσε 7 μέρες, ενώ τη μαύρη Δευτέρα στο Μάτι 6 ώρες.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε ήδη προκηρύξει εκλογές και άρα κρίθηκε από τον ελληνικό λαό.

Παρόλα αυτά, η τότε Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, με Πρόεδρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατέληξε σε πόρισμα για το τι έπρεπε να αλλάξει στον μηχανισμό πρόληψης και δασοπροστασίας. Και επειδή όλα κρίνονται στην πράξη, την τριετία 2012-2014 με Πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά και αρμόδιους Υπουργούς τον κ. Δένδια και εμένα, αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς οι προκλήσεις της αντιπυρικής περιόδου.

 

«Να μην βάλλεται ένας άνθρωπος, ο οποίος είναι μόνο 44 ετών», ζήτησε ο Χριστόφορος Βερναρδάκης. Εσείς είστε συνομήλικος του πρωθυπουργού, σε ποια ηλικία πιστεύετε ότι παύει κάποιος να είναι «ανήλικος» στην πολιτική;

 

Όταν η επικοινωνία δεν εδράζεται σε πραγματικές πολιτικές βάσεις, τότε γυρίζει μπούμερανγκ. Κανένας κύριος Βερναρδάκης δε μπορεί να διασώσει επικοινωνιακά τον Πρωθυπουργό, όταν εκείνος έχει αποτύχει στη διοίκηση και την άσκηση της πολιτικής. Προφανώς η ηλικία δεν έχει να κάνει με αυτό.

Όταν ένας πολιτικός κρύβεται πίσω από ψευδεπίγραφες δικαιολογίες, δεν αντέχει τη σκληρή κριτική και αποφεύγει τους πολίτες, τότε το «τέλος» είναι κοντά.

 

Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια καμπάνια «κατεδάφισης αυθαιρέτων». Ανεξαρτήτως των κινήτρων της, δεν πρέπει κάποια στιγμή να κατεδαφιστούν τα αυθαίρετα και να τηρείται πλέον η πολεοδομική νομοθεσία;

 

Ναι, να κατεδαφιστούν τα αυθαίρετα. Ναι, να τηρηθεί η πολεοδομική νομοθεσία. Όμως, λίγες μέρες μετά την εθνική τραγωδία στην Ανατολική Αττική, οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φέρνουν τροπολογία στάχτη στα μάτια του κόσμου.

Γιατί είναι οι ίδιοι που επί τρεισήμισι χρόνια εμπόδιζαν τις κατεδαφίσεις, ενώ υπάρχουν 1639 αμετάκλητες αποφάσεις στην Αττική που έχουν τελεσιδικήσει σε ανώτατο βαθμό. Δυστυχώς και πάλι συμπεριφέρονται με ερασιτεχνισμό, προχειρότητα, αλλά και υποκρισία. Τι και αν έχουμε δεκάδες νεκρούς, δείχνουν πως δεν κατάλαβαν τίποτα.

 

Πιστεύετε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα «αποδράσει» από την κατάσταση με εκλογές;

 

Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί εναγωνίως να αποδράσει από τις ευθύνες του.

Οι Έλληνες δεν θα συγχωρήσουν τα ψέματά του.