Συνεντεύξεις



 

"Δεν υπάρχει καθαρή έξοδος, όπως δεν υπήρξε Παράλληλο Πρόγραμμα. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενώσει και πάλι τους Έλληνες."

 

Κύριε Κικίλια, ο Πρωθυπουργός επιμένει ότι οι εκλογές θα γίνουν στον χρόνο τους, το φθινόπωρο του 2019. Η ΝΔ όμως βλέπει το 2018 ως εξαιρετικά πιθανό εκλογικό έτος.  Πώς οδηγείστε σε αυτή την εκτίμηση;

Με τις πολιτικές της, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδήγησε την Ελλάδα στη μιζέρια και τους Έλληνες στη φτωχοποίηση. Ως συνέπεια αυτών, εξαθλιώθηκε η μεσαία τάξη που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας, πυλώνα της Δημοκρατίας μας και τον καταλύτη στην υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Τσίπρας επιμένει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, αλλά ποιος παίρνει πλέον τοις μετρητοίς τα λόγια του; Δεν είμαι μάντης για να σας απαντήσω πότε θα γίνουν εκλογές.

Ως άνθρωπος όμως που κινείται μέσα στην κοινωνία, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών ζητά να φύγει αυτή η κυβέρνηση, διότι μετά από τρία χρόνια χειροτέρεψε ραγδαία τη ζωή τους, αλλά και γιατί αντιλαμβάνονται ότι με τους κ.κ. Τσίπρα και Καμμένο στην εξουσία, δεν υπάρχει ελπίδα, δεν υπάρχει μέλλον.

Η Ν.Δ. θα είναι ο νικητής των επόμενων εκλογών, η δική μας μάχη αφορά όλη την ελληνική κοινωνία. Η δική μας μάχη είναι ενάντια στη φτώχια και υπέρ της μείωσης της φορολογίας, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, της εκμετάλλευσης των τεράστιων δυνατοτήτων της Ελλάδας και των Ελλήνων.

 

Ως προς το Σκοπιανό, η Ν.Δ. θέτει ως προαπαιτούμενο για όποια περαιτέρω συζήτηση, την εναρμόνιση των θέσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Γιατί χρειάζεται αυτό; Δεν θα μπορούσε μια λύση να περάσει με ευρύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία;

Κύριε Ευγενίδη, έχετε καταλάβει ποια είναι ακριβώς η επίσημη θέση της κυβέρνησης; Δύσκολο, μιας και αυτή δεν υπάρχει... Όταν αυτή γίνει σαφής και συγκεκριμένη και εκφραστεί δια του Πρωθυπουργού, τότε εδώ είμαστε για να τοποθετηθούμε. Γιατί ως γνωστόν, την ευθύνη για την άσκηση εξωτερικής πολιτικής έχει η εκάστοτε κυβέρνηση.

Θέλω όμως να είμαι ξεκάθαρος: Χωρίς κοινή θέση της κυβέρνησης  δεν υπάρχει δεδηλωμένη και άρα δεν υπάρχει κυβέρνηση. Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να στηρίξει μικροπολιτικά παιχνίδια εις βάρος της χώρας και μάλιστα σε εθνικά θέματα.

Σε κάθε περίπτωση, η θέση μας είναι γνωστή, όπως καθορίστηκε από την κυβέρνηση Καραμανλή στο Βουκουρέστι.

 

Η κυβέρνηση επιχειρεί να μεταθέσει το πρόβλημα να καταδείξει ότι η ΝΔ αντιμετωπίζει θέμα ενότητας για το ζήτημα της ονομασίας της γείτονος. Είναι όντως συντεταγμένη η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή μπορεί να υπάρξουν διαφοροποιήσεις;

Η θέση της ΝΔ είναι η Εθνική Θέση και εκφράζεται από τον Πρόεδρό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τώρα, κάθε φορά που η κυβέρνηση βρίσκεται προ αδιεξόδου, ανακαλύπτει σενάρια επιστημονικής φαντασίας στην Αξιωματική Αντιπολίτευση. Οι κυβερνώντες έχουν πολλαπλώς πάρει την απάντησή τους. Ας μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια.

 

Η κυβέρνηση επιμένει ότι το 2018 θα είναι έτος παγίωσης της κανονικότητας και εξόδου από το Μνημόνιο. Είναι όντως ορατό ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Μπορεί να υπάρξει η λεγόμενη «καθαρή έξοδος»;

Δεν υπάρχει καθαρή έξοδος. Το 2018 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουμε 900 εκ. ευρώ πρόσθετες περικοπές, το ΕΚΑΣ να κόβεται, το επίδομα θέρμανσης να μειώνεται. Με άλλα λόγια, έχουν ψηφίσει και υλοποιήσει μια σειρά μέτρων που φτωχοποιούν περεταίρω τους αδύναμους.

Αλλά και υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ως το 2022 και 2,4% κατά μέσο όρο μέχρι το 2060.

Επιπλέον μέτρα δηλαδή, που θα εξαφανίσουν τη μεσαία τάξη. Επαναλαμβάνω: «Καθαρή έξοδος» δεν υπάρχει! Όπως δεν υπήρξε «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», όπως δεν υπήρξε «Παράλληλο Πρόγραμμα».

Όπως όλα τα άλλα ψέματα που χρησιμοποίησε ο κ. Τσίπρας με μοναδικό σκοπό να υφαρπάξει τη ψήφο και να κρατήσει την καρέκλα της εξουσίας, εις βάρος του τόπου.

 

Η ΝΔ έχει ξεδιπλώσει αρκετές πτυχές του προγράμματός της. Πώς μπορεί να δημιουργηθεί μια δυναμική αυτοδυναμίας υπέρ του κόμματος, την ώρα που τόσοι πολίτες αντιμετωπίζουν το πολιτικό σύστημα με απάθεια και δυσπιστία;

Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δημιούργησαν μια κοινωνία, των λίγων πολύ πλουσίων - με τους οποίους βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία - και των πάμπολλων φτωχών στους οποίους δίνουν ψίχουλα ελεημοσύνης εν είδει επιδομάτων, ενώ από την άλλη τους φορολογούν αγρίως.

Εμείς θα ξαναφτιάξουμε τη μεσαία τάξη της χώρας. Και θα το κάνουμε βάζοντας ξανά την πολιτική στο επίκεντρο της κοινωνίας. Με μείωση των δαπανών, πάση θυσία μείωση της φορολογίας, με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στήριξη της νέας γενιάς. Της γενιάς των 360 ευρώ, που ο κ. Τσίπρας δημιούργησε.

Εμείς θα απελευθερώσουμε την υγιή επιχειρηματικότητα, θα στηρίξουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία, με στόχο να φτιάξουμε ένα σύγχρονο κράτος.

Θα ενώσουμε εκεί που ο κ. Τσίπρας και η παρέα του διχάζουν βαθιά. Οι Έλληνες θέλουν να ξανασταθούν στα πόδια τους, να νιώσουν υπερήφανοι και να πάρουν τις ζωές τους πίσω.

Μετά από 10 χρόνια κρίσης η υπευθυνότητα, η συνέπεια η σοβαρότητα και το όραμα θα επιβραβευθούν, απέναντι στη ψευτιά, τα διχαστικά διλήμματα, τη μιζέρια και το λαϊκισμό που ζούμε σήμερα.

 

Τονίζετε σε όλους τους τόνους πως υπάρχει ένα αυστηρό πλαίσιο δεσμεύσεων της χώρας και μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος. Η ΝΔ τι μπορεί να κάνει για να φέρει σε αυτό αλλαγές; Θα αρκέσει η αξιοπιστία μιας κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως το θέτει ο πρόεδρος της ΝΔ;

Είπα και το επαναλαμβάνω: Ας καταλάβουν οι εταίροι ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταθέσει ένα δομημένο πρόγραμμα, ώστε να πάει τη χώρα μπροστά. Στην κορωνίδα του προγράμματος, βρίσκεται η πάση θυσία μείωση των φόρων. Το έχουμε αποδείξει στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, επί κυβέρνησης Σαμαρά. Μειώσαμε το Φ.Π.Α. στην εστίαση από το 23% στο 13%, μειώσαμε το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%, μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές, πετυχαίνοντας παράλληλα να αυξήσουμε τα έσοδα.

Ούτε τότε συμφωνούσαν οι εταίροι μας. Θα τους αποδείξουμε και πάλι ότι και μπορούμε και θέλουμε και θα το κάνουμε. Οι ευκαιρίες, ξέρετε, πολλαπλασιάζονται καθώς τις αρπάζουμε.

 

Σας παρακολούθησα στο συνέδριο της ΝΔ να μιλάτε για «κατάργηση της επετηρίδας», αλλά και ενάντια στα «στεγανά» και την «καμαρίλα». Με ποιους όρους, όμως, πρέπει να γίνει η ανανέωση του κόμματος και του στελεχιακού δυναμικού; Και, δεν πρέπει να βρεθεί και ένα σημείο ισορροπίας με τα μεγαλύτερα ηλικιακά γαλάζια στελέχη;

Το όλον είναι κάτι περισσότερο από το άθροισμα των μερών του, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη. Το μπόλιασμα νέων και παραδοσιακών στελεχών έχει αποτελέσει ατμομηχανή της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης από την ίδρυσή της. Με την ίδια ισορροπία, πρέπει, τώρα, να πάμε ακόμα πιο γρήγορα.

Με σεβασμό και αξιοποίηση της γνώσης και της εμπειρίας, παράλληλα με την φρεσκάδα και τον δυναμισμό της νέας γενιάς.

Η δύναμη της Νέας Δημοκρατίας είναι η πλατιά κοινωνική της βάση. Από αυτήν γεννήθηκε, για αυτήν αγωνίζεται, σε αυτήν λογοδοτεί. Και γω από αυτήν τη βάση προέρχομαι. Και δεν το ξεχνώ.