Συνεντεύξεις 

"Οι κ. Τσίπρας-Καμμένος βιάζονται να συγκαλύψουν την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας"

 

Είχατε πει ότι η συζήτηση στην Βουλή δεν θα είναι το τέλος της υπόθεσης της πώλησης βλημάτων στην Σαουδική Αραβία. Ποια θα είναι η συνέχεια;

Αυτό δεν είναι το τέλος, δεν είναι καν η αρχή του τέλους· ίσως είναι το τέλος της αρχής, όπως έλεγε και ο Τσώρτσιλ. Ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως ρητά ορίζει το Σύνταγμα, είναι να ελέγχει τα πεπραγμένα της κυβέρνησης. Η Νέα Δημοκρατία έφερε στη Βουλή την υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία με σκοπό την πολιτική της διερεύνηση. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: έρευνα παντού, σε βάθος, ώστε να αποδοθούν ευθύνες, όπου αυτές υπάρχουν. Αυτό όμως που προκαλεί αίσθηση είναι η βιασύνη της κυβέρνησης να κλείσει άρον-άρον ένα μείζον πολιτικό θέμα. Κανένα έγγραφο, από όσα έχει παρουσιάσει και καταθέσει επίσημα στο Κοινοβούλιο, δεν δίνει πειστικές απαντήσεις. Μάλλον γεννά περισσότερα ερωτήματα. Είναι έγγραφα μη έγκυρα, με νομικούς όρους, που πρέπει να ερευνήσει ο ανακριτής. Για τα πρόσωπα που δεν είναι πολιτικά, ο έλεγχος διενεργείται στο επίπεδο της εισαγγελίας. Εγκαλούμε όμως πολιτικά την κυβερνητική πλειοψηφία που βιάζεται να συγκαλύψει μια υπόθεση, σα να μη τρέχει τίποτα. Θα επιμείνουμε ώστε αυτή η υπόθεση να φτάσει μέχρι τέλους.  

 

Εφόσον δεν έκλεισε η συμφωνία και δεν υπήρξε καταβολή χρημάτων δεν υπήρξε χρηματισμός πολιτικών προσώπων. 

Ακόμα και αν είναι έτσι κ. Γκουτζάνη, πράγμα το οποίο μένει να διερευνηθεί. Δηλαδή εάν κάποιος επιχειρεί να ανοίξει ένα σπίτι και εκείνη την ώρα χτυπήσει ο συναγερμός δυνατά, δεν έχει διαπράξει αδίκημα; Για αυτό επιμένουμε και θα επιμένουμε για να βγουν όλα στο φως.

 

Εάν αλλάξει η πλειοψηφία στην Βουλή θα πάτε την υπόθεση στο Ειδικό Δικαστήριο;

Όταν σύντομα αλλάξει η πλειοψηφία στη Βουλή, η νέα κυβέρνηση θα πράξει όλες  τις απαραίτητες ενέργειες για να αποδοθούν ευθύνες.  Γιατί πιστεύω βαθιά πως όλοι έχουμε κατανοήσει-και κυρίως η ελληνική κοινωνία- ότι δεν πρέπει να ξαναζήσουμε την πονεμένη ιστορία των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, των μεσαζόντων, των προμηθειών. Για αυτό το λόγο άλλωστε και, το 2011, ψηφίσαμε το νόμο που αποκλείει τους μεσάζοντες. Ο εύκολος δρόμος των μεσαζόντων δεν είναι στον πολιτικό χάρτη της ΝΔ. Θα ακολουθήσουμε τον ανηφορικό δρόμο της διαφάνειας και της αρετής.

 

Έννιά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν την ακύρωση της συμφωνία για ανθρωπιστικούς λόγους. Μάλιστα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε να σταματήσει η πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία Η δική σας θέση ποια είναι;

Πρόκειται για την επιτομή της υποκρισίας. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν πολύ για ηθική, αλλά οι πράξεις τους δεν συνάδουν με τα λόγια τους.O κ. Τσίπρας, τη Δευτέρα το απόγευμα στη Βουλή, υποστήριξε με πάθος τη συμφωνία. Το ίδιο και οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Την επόμενη το πρωί, στην Επιτροπή Εξοπλισμών, η κυβερνητική πλειοψηφία κατέθεσε πρόταση ακύρωσής της, για ανθρωπιστικούς λόγους. Τι άλλαξε λοιπόν μέσα σε λίγες ώρες; Εκδηλώθηκαν ανθρωπιστικοί λόγοι το πρωί της Τρίτης που δεν υπήρχαν το απόγευμα της Δευτέρας; Και κάτι ακόμα. Είναι το τρίτο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το συγκεκριμένο θέμα. Προφανώς και το γνώριζε η κυβέρνηση προτού ο κ. Καμμένος αποφασίσει να προχωρήσει στην συγκεκριμένη αγοραπωλησία. Όλοι οι ευρωβουλευτές της ΝΔ υπερψήφισαν το σύνολο του ψηφίσματος, στο οποίο αναφέρεται η παραίνεση προς το Συμβούλιο να δρομολογήσει πρωτοβουλίες για να επιβληθεί εμπάργκο της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία.

 

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή για την διαφθορά και τις offshore εταιρείες . Ποια είναι η γνώμη σας;

Καλοδεχούμενη η συζήτηση για τις offshore, όπως είπε και ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Λέτε να μας πει ο Πρωθυπουργός επιτέλους και για την offshore της Αυγής;

 

Πρόσφατα επισκεφθήκατε τις ΗΠΑ. Τι αποκομίσατε από την συνάντησή σας με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Cohen;

Συναντήθηκα, ως τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, στο State Department με τον υφυπουργό Εξωτερικών Jonathan Cohen και είναι γεγονός ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως πόλο σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Συζητήσαμε για θέματα Άμυνας, την προοπτική ενίσχυσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων & την επιβεβλημένη αναβάθμιση των F-16, που πρέπει να γίνει με διαφάνεια, αμοιβαία οφέλη για τις δύο χώρες & σεβασμό στα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Ιδιαίτερο ήταν και το ενδιαφέρον του κ. Cohen για τις συνέπειες της προσφυγικής κρίσης στη χώρα μας.  Για τη Νέα Δημοκρατία, η συνεργασία με τις ΗΠΑ είναι στρατηγική επιλογή, προϊόν αξιοπιστίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης και όχι τυχοδιωκτισμού και ανώφελου τακτικισμού.

                                                                                           

Ωστόσο συναντήσατε στον Λευκό Οίκο και τον ελληνοαμερικανό σύμβουλο του Προέδρου Trump για θέματα τεχνολογίας, Michael Kratsios..

Ομολογουμένως. Συνέλεξα σημαντικές πληροφορίες για τη έμφαση που δίνει η διακυβέρνηση Τραμπ στην έρευνα και την τεχνολογία, για τη θωράκιση των ΗΠΑ από κυβερνοεπιθέσεις αλλά και την πρωτοπορία της στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, του 3D printing και των drones. Η τεχνολογία βρίσκεται πλέον για τα καλά στην πρώτη γραμμή των θεμάτων της Άμυνας και της Ασφάλειας. Είναι ζητούμενο για τη χώρα μας να την αξιοποιήσει. 

 

Εκτιμάτε ότι θα κλείσει σύντομα η τρίτη αξιολόγηση;

Έπρεπε να έχει κλείσει τον Οκτώβριο.Όπως και τις προηγούμενες φορές η καθυστέρηση κοστίζει.  Και κάθε φορά στο τέλος,  η κυβέρνηση υπογράφει πολύ πιο βαριά μέτρα από αυτά που στην αρχή διαπραγματεύεται. Ο ελληνικός λαός, και ιδιαιτέρως η μεσαία τάξη, το έχει «πληρώσει» με την δυσβάσταχτη φορομπηχτική πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

 

Θεωρείτε θετική την διανομή του κοινωνικού μερίσματος για δεύτερη χρονιά από την κυβέρνηση;

Το υπερπλεόνασμα της κυβέρνησης είναι προϊόν υπερφορολόγησης και στάσης πληρωμών, όχι ανάπτυξης. Η μεσαία τάξη «διαλύεται συνειδητά» από τους κυβερνώντες που προσπαθούν να χειραγωγήσουν τη φτωχοποιημένη κοινωνία, δυστυχώς, μέσα από επιδόματα «ελεημοσύνης. Παρόλα αυτά δεν θα τιμωρήσουμε τους πολίτες για τα λάθη της κυβέρνησης.

 

 

Νομίζετε ότι θα πρέπει να ξεμπλοκαριστούν οι πλειστηριασμοί μετά τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας;

Ένα ακόμη ψέμα του κ. Τσίπρα που μέχρι πέρσι, διαλαλούσε: «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». Το ζητούμενο είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Αυτοί που εις βάρος των υπολοίπων πολιτών έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, χρεοκόπησαν τις επιχειρήσεις τους και σήμερα απαιτούν μια ανεκτική μεταχείριση από τις τράπεζες και το κράτος. Εμείς θέλουμε την καλύτερη δυνατή προστασία για την πρώτη κατοικία, εκείνους που αποδειγμένα δε μπορούν να πληρώσουν.  Θυμίζω πως η πρώτη κατοικία προστατεύτηκε από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.

 

Θεωρείτε θετική την επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν στην χώρα μας;

Εχουμε ζητήσει, μέσω του αρμόδιου τομεάρχη Εξωτερικών του κ. Κουμουτσάκου, αναλυτική ενημέρωση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της βουλής από τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Κοτζιά για την προετοιμασία, τη θεματολογία, και τις επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης από την επικείμενη επίσκεψη στη χώρα μας του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Κάθε επίσκεψη είναι καλοδεχούμενη. Όμως η γείτονα χώρα οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και το κοινοτικό κεκτημένο και βέβαια να μην προκαλεί με απαράδεκτες δηλώσεις, όπως αυτές του Τούρκου Αντιπροέδρου στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Θράκη.

 

Νομίζετε ότι θα εξαντλήσει την τετραετία η κυβέρνηση;

Δεν ξέρω πραγματικά εάν θα εξαντλήσει την τετραετία η κυβέρνηση, το σίγουρο είναι πως έχει εξαντλήσει την πραγματική οικονομία και εξοργίσει την κοινωνία. Οι κ. Τσίπρας-Καμμένος υφάρπαξαν τη ψήφο των Ελλήνων με ψέματα. Οι Έλληνες πολίτες περιμένουν, και όποτε και να γίνουν εκλογές, θα τους δώσουν ηχηρή απάντηση. Δυστυχώς για τη χώρα, θα αφήσουν πίσω φόρους, μνημόνια, κουτσουρεμένες συντάξεις και κυρίως, την τσακισμένη γενιά των 360 ευρώ.  Είναι πατριωτικό καθήκον, που διαπερνά οριζόντια την ελληνική κοινωνία, να επέλθει πολιτική αλλαγή, και η χώρα με σταθερά βήματα να βγει επιτέλους από την κρίση.