Συνεντεύξεις 

 

"Οχι χαριστικές διατάξεις στους διαπλεκόμενους"

 

 

 

Ο πρωθυπουργός είπε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ είναι “τζάμπα μάγκας” και η κυβέρνηση στο τέλος του 2017, θα πράξει ό,τι έπραξε και στο τέλος του 2016, Δηλαδή, τότε που θα φαίνεται ότι το πέτυχε. Δεν είναι σωστό αυτό;


Όλοι θυμούνται ότι στο Eurogroup στις 5/12/2016 ο κ. Τσίπρας με την υπογραφή του έκοψε μία έως τρεις συντάξεις, ενώ μειώνοντας το αφορολόγητο έκοψε ένα μισθό. Αν λοιπόν εννοεί ότι το 2017 θα το ξανακάνει, πράγμα σχεδόν βέβαιο με τις πολιτικές του, τότε δεν είναι ούτε «τζάμπα» γιατί μας έχει κοστίσει χρυσάφι, ούτε «μάγκας» γιατί αποδείχτηκε ότι είναι ο πιο βολικός διεκπεραιωτής των δανειστών.

Τα συσσίτια στα σχολεία, ή η μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν είναι κοινωνικά μέτρα; Γιατί δεν τα ψηφίζετε;

Δεν στηρίζουμε και δεν ψηφίζουμε την πολιτική απάτη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το μόνο σίγουρο είναι πως κόβουν μισθούς και συντάξεις και εξαθλιώνουν τους Έλληνες. Τα δήθεν αντίμετρά τους είναι για το 2019 με 5,5% πλεονάσματα. Κοινώς ανέφικτα! Αλλά δεν τους νοιάζει, γιατί όπως δηλώνουν υπουργοί και βουλευτές τους, «μέχρι το 2019, ποιος ζει ποιος πεθαίνει».

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε μέτρα που θα ανακουφίσουν την ελληνική κοινωνία, τώρα. Αν τολμούν ας τα φέρουν στη Βουλή.

Το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να επιστρέφεται στην κοινωνία σε συνεννόηση με τους δανειστές ή μονομερώς;

Το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να επιτυγχάνεται σε περιβάλλον ανάπτυξης και όχι ξεζουμίζοντας την οικονομία, όπως κάνει η παρούσα κυβέρνηση ως ο χειρότερος φορομπήχτης που γνώρισε ο τόπος. Την άδεια των δανειστών προκειμένου να μοιράσει πλεόνασμα, εκχώρησε ο κ. Τσακαλώτος με την υπογραφή του. Τα γραπτά μένουν. Αυτόν να ρωτήσετε.

Είναι "χουβαρντάς" ο κ. Μητσοτάκης; Το Μαξίμου τον κατηγορεί ότι ζητώντας τώρα να δοθεί το πρωτογενές πλεόνασμα, κάνει “εύκολη πλειοδοσία”. Ο υπουργός κ. Σκουρλέτης τον χαρακτήρισε ακόμη και “ακραίο λαϊκιστή”.

Παραδίδουμε στη χλεύη, την οργή και την αγανάκτηση του ελληνικού λαού αυτούς, που για να υφαρπάξουν την ψήφο, υποσχέθηκαν τα πάντα στους πάντες. Υποσχέθηκαν 12 δις παροχές για να πάρουν τελικά 12,5 δις μέτρα. Στην αρχή ονόμασαν την κοροϊδία Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης. Μετά Παράλληλο Πρόγραμμα. Και τώρα αντίμετρα.

 

Αν έχει κάτι να «προσάψει» κάποιος στον κ. Μητσοτάκη είναι ότι πολλές φορές λέει ακόμη λιγότερα από αυτά που τελικά θα κάνει. Ότι δεν ενδίδει στο λαϊκισμό και παραμένει δωρικός σε αυτά που υπόσχεται. Και αυτό, πρέπει να γνωρίζουν οι συμπολίτες μου, λέγεται αξιοπιστία και χτίζεται δύσκολα.

Σας ερωτώ ευθέως. Θέτετε θέμα επαναδιαπραγμάτευσης και αν ναι, ως προς τους στόχους ή ως προς τα μέτρα;

Η Νέα Δημοκρατία είναι ξεκάθαρη. Δεν ψηφίζουμε το 4ο μνημόνιο. Όταν γίνουμε κυβέρνηση, είναι δική μας υπόθεση το μίγμα πολιτικής που θα ακολουθήσουμε. Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε από την πρώτη μέρα τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, γιατί εμείς τις πιστεύουμε. Με όπλο την αξιοπιστία του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα διεκδικήσουμε από τους εταίρους, μέσα από συζήτηση, την αλλαγή των στόχων των υψηλών πλεονασμάτων.

Οι δανειστές δεν φταίνε για τα λάθη;

Έχουν μεγάλη ευθύνη, διότι συμφώνησαν σε ένα πρόγραμμα φορολογικής εξόντωσης που διαλύει τη μεσαία τάξη, χτυπάει τους αδύναμους και δεν δίνει καμία προοπτική.

Εσείς έχετε μείνει στο Αιγάλεω όπως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Τζανακόπουλος;

Η ιστορία τιμάει τους συνεπείς και όχι τους «περαστικούς».

Κακώς πήγε και φωτογραφήθηκε στα χειρουργεία του νοσοκομείου της Ζακύνθου ο αν. υπουργός κ. Πολλάκης; Να παρέμειναν κλειστά τα χειρουργεία;

Σας αντιπαραβάλλω τη ζοφερή πραγματικότητα: Συμπολίτες μας πεθαίνουν επειδή δεν έφτασε ποτέ ασθενοφόρο, δεν λειτουργούν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας γιατί δεν υπάρχει προσωπικό, άνθρωποι στοιβάζονται για ώρες στις αίθουσες αναμονής για να εξεταστούν σε μια εφημερία. Είναι ήρωες και άξιοι συγχαρητηρίων γιατροί, νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, σε όλη τη χώρα, που κρατάνε όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αλλά όπως λέει και ο λαός μας, «μια φωτογραφία χίλιες λέξεις».

Τι νόημα έχει να ζητάτε εκλογές όταν αυτές πηγαίνουν ένα – ενάμισι χρόνο μετά;

Θα αστειεύεστε μάλλον. Αρκεί να διαβάσει κανείς τα νέα σκληρά μέτρα, το περιεχόμενο δηλαδή του 4ου Μνημονίου που φέρνουν οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος, για να καταλάβει ότι το αίτημα των εκλογών δικαιώνεται εκ των πραγμάτων.

Η αυτοδυναμία είναι μονόδρομος για τη ΝΔ;

Μονόδρομος είναι η συμπόρευση, οριζόντια, με όλη την ελληνική κοινωνία. Αυτή δίνει τις μεγάλες νίκες και απ’ αυτήν αντλούμε τη δύναμή μας.

Το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, ο κ. Λεβέντης θα μπορούσαν να είναι κυβερνητικοί εταίροι της ΝΔ ;

Έχουμε επανειλημμένως δηλώσει ότι μέχρι τις εκλογές, όποτε προκηρυχθούν, θα δώσουμε τη μάχη για να πείσουμε τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, πως και ξέρουμε και μπορούμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Μετά τις εκλογές, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, θα συζητήσουμε με όλους όσοι είναι συμβατοί με τις αρχές, τις αξίες και το πρόγραμμά μας.


"Ψεύτης" "αδαής", "αυτογελοιοποιείται" και άλλα πολλά, έχουν πει ο ένας για τον άλλον ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Είναι επίπεδο αυτό;

Το αντίθετο. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «κατηγορείται» ότι αρνείται να ρίξει το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου και αντιμάχεται αγοραίες εκφράσεις, καίτοι προκαλείται.
Είναι εύκολο, κυρία Κοραή, να ρίξεις το δηλητήριο του διχασμού και του μίσους στην ελληνική κοινωνία. Αυτό έκανε ο Αλέξης Τσίπρας τα τελευταία χρόνια.

 

Το δύσκολο είναι να ενώσεις μια ταλαιπωρημένη κοινωνία για έναν υψηλό σκοπό. Αξίζει όλοι μαζί να προσπαθήσουμε για τη χώρα μας, για τους Έλληνες, για τις επόμενες γενιές.

Ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι βουλευτές της ΝΔ συμφωνούν με την τροπολογία που φωτογραφίζει το πρόστιμο των 38 εκατ. για λαθρεμπόριο που βαρύνει την ΣΕΚΑΠ του κ. Σαββίδη. Υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις;

Η ΝΔ είναι αρραγής και ενωμένη και οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά στα όργανα του κόμματος. Τα υπόλοιπα είναι θεωρίες.

Ένας επιχειρηματίας δεν έχει το δικαίωμα να λέει ποιον θα ήθελε η δεν θα ήθελε για πρωθυπουργό;

Σημασία έχει ποιον θέλει ο ελληνικός λαός για Πρωθυπουργό.

Αν γίνει κυβέρνηση η ΝΔ, πώς θα αντιμετωπίσει τους διαπλεκόμενους επιχειρηματίες;

Όχι τροπολογίες, όχι χαριστικές διατάξεις, ναι στην ισονομία και την ισοπολιτεία. Είναι δέσμευσή μας και θα κριθούμε από αυτό.

Οι γαλλικές εκλογές έδειξαν αποτυχία των παραδοσιακών κομμάτων;

Δεν πιστεύω σε αφορισμούς και γενικεύσεις. Τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών πρέπει να κριθούν κατά περίπτωση και κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες που αυτές διεξήχθησαν.

Το "νέο αίμα" στα ψηφοδέλτια ή ευρύτερα στον κομματικό μηχανισμό δεν απειλεί τους “παλιούς”;

Κάθε άλλο. Τους μπολιάζει, τους συμπληρώνει, τους ενισχύει. Είναι άλλωστε ζητούμενο της κοινωνίας.