Η συμφωνία κυβέρνησης δανειστών έκλεισε. Η ΝΔ είναι πιθανόν να κληθεί να την εφαρμόσει. Ποιο το νόημα να μην ψηφίζει λοιπόν τα μέτρα;
Βγήκε λευκός καπνός, αλλά τα μαντάτα ήταν μαύρα για τον ελληνικό λαό και κυρίως για τα λαϊκά στρώματα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έφερε συμφωνία λαιμητόμο και «τίμησε» την εργατική Πρωτομαγιά, υπογράφοντας πολύ σκληρά μέτρα. Χάνονται 1 έως 3 συντάξεις και μειώνεται το αφορολόγητο κάτω από τα 5.900 ευρώ, κάτι που σημαίνει απώλεια ενός μισθού για τους μισθωτούς. Έρχονται μέτρα 3,6 δις το 2019 και το 2020, δηλαδή τέταρτο Μνημόνιο, το χειρότερο όλων και χωρίς χρηματοδότηση. Εμείς πλάτη στην εξόντωση της κοινωνίας και της οικονομίας, δεν βάζουμε. Ξεκάθαρα λοιπόν: Καμία ανοχή, καμία συνενοχή.
Υπάρχει όμως και η δήλωση Μεϊμαράκη ότι "όποιος δεν τα ψηφίσει είναι τζάμπα μάγκας"...
Υπάρχει πράγματι η δήλωση Μεϊμαράκη, 19 Μαρτίου 2017, στην οποία ο πρώην Πρόεδρος της ΝΔ λέει: «Η χώρα είναι σε πολύ κρίσιμη καμπή και σε πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι για να ασχοληθούμε με την παραπολιτική και τα κουτσομπολιά. Συμπίπτουμε και θα προχωρήσουμε σε κοινή κατεύθυνση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την ψήφιση των μέτρων».
Σε αυτούς που λένε ότι δεν τα ψηφίζετε για να μη χρεωθείτε ίχνος από το πολιτικό κόστος τι απαντάτε; Διότι στην ουσία των μέτρων φαίνεται να συμφωνείτε…
Θα αστειεύεστε ότι συμφωνούμε. Είμαστε εναντίον της υπερφορολόγησης, της μείωσης συντάξεων, των υπέρογκων εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών, της ασφυξίας της ελληνικής οικονομίας.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το τέταρτο Μνημόνιο, πλήττει τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα και διαλύει τη μεσαία τάξη. Πολύ απλά γιατί κάνει τα πάντα προκειμένου να μείνει στην εξουσία, δίνοντας αντιπαροχή το μέλλον της νέας γενιάς. Στην ήδη πληγωμένη και φτωχότερη οικονομία, οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος προσθέτουν νέα μέτρα που δεν ζητούνταν όταν έκλεισε η πρώτη αξιολόγηση. Άρα, διαφωνούμε και στην ουσία και στην λογική των μέτρων. Και εδώ έχουν ευθύνη και οι δανειστές, που δέχτηκαν το συγκεκριμένο πακέτο το οποίο περιέχει νέους φόρους αλλά αφήνει απέξω τις αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις. Η δική μας πολιτική έχει στη βάση της τη μείωση της φορολογίας, τη μείωση των δαπανών του κράτους, την προσέλκυση επενδύσεων και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Έτσι ώστε να φτιάξουμε ένα σταθερό εποικοδόμημα μιας χώρας πέρα και έξω από τα Μνημόνια. Τί σχέση έχουν όλα αυτά με την «τζάμπα επανάσταση» της κυβέρνησης;
Σας επικρίνουν ότι επιμένετε στο αίτημα για εκλογές ενώ ουσιαστικά θα είναι βλαπτικές για τη χώρα στην παρούσα στιγμή;
Μας επικρίνουν αυτοί που συμμάχησαν και με τους πιο ακραίους για να πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά, την ώρα που η χώρα έβγαινε στο ξέφωτο. Μας επικρίνουν αυτοί που υφάρπαξαν την ψήφο του ελληνικού λαού, είπαν τα μεγαλύτερα ψέματα στο όνομά του και τώρα τον λεηλατούν. Μας επικρίνουν αυτοί που έχουν κάνει τον οπορτουνισμό επάγγελμα. Μας επικρίνουν αυτοί που έφεραν δύο Μνημόνια σε δύο χρόνια! Αλήθεια, υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι το 2017 τα πράγματα είναι καλύτερα από ότι το 2014; Η πολιτική αλλαγή έρχεται για να ενώσει και όχι να χωρίσει, γιατί για εμάς δεν υπάρχουν Έλληνες «δικοί μας» και «δικοί τους». Υπάρχουν Έλληνες που αγωνίζονται καθημερινά σκληρά για να τα βγάλουν πέρα. Για αυτό στην προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανείς. Εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυβέρνησή του θα επιλέξει τους άξιους και τους ικανούς, αυτούς που έχουν κοινωνική αναφορά και συναίσθηση των δυσκολιών που βιώνει η ελληνική κοινωνία.
Με όλες μας τις δυνάμεις θα παλέψουμε απέναντι στις «εύκολες λύσεις», στον λαϊκισμό και στο ψέμα. Ξέρετε, εύκολος δρόμος δεν υπάρχει. «Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή».
Η πολιτική αλλαγή είναι, λοιπόν, επιβεβλημένη ως αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας.
Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι μπορείτε να αλλάξετε το μείγμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής όταν καμία κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να πείσει τους δανειστές προς αυτή την κατεύθυνση;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αξιόπιστος, θα συζητήσει με τους εταίρους το μείγμα της πολιτικής που θα πιάνει τους στόχους, αλλά θα κρατά την κοινωνία όρθια. Και θα δίνει προοπτική στη χώρα. Κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση για την επιστροφή τμήματος του πλεονάσματος οριζόντια στην ελληνική κοινωνία - και αυτό τώρα, όχι το 2019. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20%, όλα τα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς, μείωση του Φ.Π.Α. στα αγροτικά προϊόντα από το 24% στο 13% και κατάργηση του φόρου στο κρασί. Σύνολο: 865 εκατ. Ευρώ, ήτοι το 0,5% του ΑΕΠ του 2017. Καλούμε τον κ. Τσίπρα να νομοθετήσει τώρα αυτά τα μέτρα που προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και να αφήσει τις υπεκφυγές. Σε κάθε περίπτωση το Μνημόνιο Τσίπρα δεν είναι οι «10 εντολές». Εμπεριέχουν ευελιξία που εμείς θα εκμεταλλευτούμε, ώστε οι στόχοι του να επιτυγχάνονται με λιγότερους φόρους και στήριξη των ασθενέστερων και της μεσαίας τάξης. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Το 2013 η κυβέρνηση Σαμαρά μείωσε το ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, μείωσε το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης. Αυτά τα έκανε μονομερώς, αποδεικνύοντας ότι η μείωση της φορολογίας είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για να ανασάνει η πραγματική οικονομία.