Συνεντεύξεις 

"Καιρός να σοβαρευτεί η κυβέρνηση"

 

Κύριε Κικίλια η χώρα μας ζει τον εφιάλτη του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Τι μπορεί να πράξει η κυβέρνηση για να αλλάξει η κατάσταση;

Πρωτίστως να σοβαρευτεί. Απαιτείται η μέγιστη σοβαρότητα για να αντιμετωπιστεί αυτή η λαίλαπα, διότι αυτή η «υπερήφανη» κυβέρνηση των ανοιχτών συνόρων, είναι η ίδια κυβέρνηση που δήλωνε δια στόματος της αρμόδιας υπουργού ότι οι μετανάστες εξαφανίζονται στην Ευρώπη ή ότι λιάζονται. Όφειλε λοιπόν αυτή η Κυβέρνηση να ήταν σοβαρή από την αρχή, όταν εμείς της παραδώσαμε κράτος με περιορισμένες μεταναστευτικές ροές. Όταν εμείς της παραδώσαμε οργανωμένες δομές που φρόντισε για λόγους ιδεοληψίας να διαλύσει. Η κατάσταση δεν αλλάζει με ιδεοληψίες και μεγάλα λόγια. Δεν μπορεί η Ελλάδα να μετατραπεί σε ένα απέραντο hotspot, σε μια αποθήκη ανθρώπινων ψυχών. Αρκετά.

 

Η κυβέρνηση έχει ανοίξει πολλά μέτωπα (Ασφαλιστικό-Μεταναστευτικό-Αξιολόγηση και κόντρα με τα ΜΜΕ). Αποτελεί τακτική ή συγκυρία;

Αποτελεί απλά πολύ απλά απειρία. Πως λέμε μαθητευόμενοι μάγοι; Κάπως έτσι. Είναι ατάλαντοι εντελώς, ανίκανοι προς διακυβέρνηση κι αυτό αποδεικνύεται δεκαπέντε μήνες τώρα. Ψάχνω να βρω κάτι σωστό, κάτι προς τη σωστή κατεύθυνση και απογοητεύομαι.

 

Κύριε Κικίλια είναι υπαρκτός ο κίνδυνος μιας defacto ελληνικής εξόδου από την Συνθήκη Σένγκεν;

Μα ήδη τα σύνορα είναι κλειστά κι αυτό δεν είναι και το καλύτερο που θα μπορούσε να μας τύχει. Ξέρετε αγωνιώ δεκαπέντε μήνες τώρα και ζω με τον φόβο να γκρεμιστούν όλα όσα έχουμε κτίσει με πολύ κόπο από το 1975 και μετά. Πέρυσι ζήσαμε τον εφιάλτη ενός grexit και τώρα ζούμε την αγωνία μιας εξόδου μας από την Συνθήκη Σένγκεν.

 

Χρειάζεται το πολιτικό μας σύστημα κύριε Κικίλια στη παρούσα φάση τη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς;

Ρωτάτε έναν κεντροδεξιό πολιτικό αν χρειάζεται ο τόπος μια συγκροτημένη κεντροαριστερά. Τι να σας πω, έναν αιώνα τώρα η πολιτική σύγκρουση παγκοσμίως είναι η διαπάλη αριστεράς-δεξιάς και των ιδεών τους. Αυτό που γνωρίζω πολύ καλά είναι η ανάγκη να γίνει η Νέα Δημοκρατία η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που τόσο χρειάζεται η χώρα μας για να πάει μπροστά, ανοίγοντας τις μεγάλες λεωφόρους της ελπίδας και της ανάπτυξης. Αυτό μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να το εγγυηθεί και φυσικά να το υλοποιήσει.

 

Η κυβέρνηση απαγόρευσε την μη είσοδο των ΜΜΕ σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών. Συμφωνείτε με την απόφαση αυτή;

Δεν συμφωνώ σε καμιά περίπτωση με τακτικές και κόλπα περιορισμού της δημοσιογραφικής κάλυψης γεγονότων που ενδιαφέρουν την κοινή γνώμη. Οι εικόνες αυτές για παράδειγμα της Ειδομένης ή του Σχιστού ή του Ελληνικού σίγουρα δεν αρμόζουν με τον πολιτισμό μας τον δυτικοευρωπαϊκό και μπορεί να ’ναι όνειδος και ευτελισμός μας, αλλά δυστυχώς είναι η πραγματικότητα και δεν είμαστε καθόλου περήφανοι. Αυτή την πραγματικότητα που αποτελεί ταυτόχρονα και ντροπή μας δεν μπορούμε βέβαια τεχνηέντως να την κρύβουμε απαγορεύοντας την είσοδο των ΜΜΕ. Απλά να σας θυμίσω ότι όταν είχα την ευθύνη του μεταναστευτικού στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, σε κανένα μέσο, ελληνικό ή ξένο, δεν απορρίψαμε αίτημα για ρεπορτάζ, ενώ πλειάδα ξένων αξιωματούχων, υπουργών, ευρωβουλευτών, βουλευτών, επισκέφθηκαν τις δομές που είχαμε μεριμνήσει να υπάρχουν. Πριν τις καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ…

 

Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ελέγχει όλες τις πτέρυγες του κόμματος; Προχωρά η ΝΔ ενωμένη στην διεκδίκηση της διακυβέρνησης;

Η Νέα Δημοκρατία υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ασκεί με σοβαρότητα και με αίσθημα ευθύνης το ρόλο που της ανέθεσε ο ελληνικός λαός πριν 6 μήνες, της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Δε ζητάμε εκλογές, δεν μπορούμε να τις προκαλέσουμε, αλλά ετοιμαζόμαστε για αυτές. Όχι με όρους κομματικών μηχανισμών αλλά με όρους κοινωνίας. Με σχέδιο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και που θα δίνει αξιόπιστες λύσεις στα προβλήματα, ώστε να είμαστε έτοιμοι όταν κληθούμε να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση του τόπου.

 

Η ΝΔ αν γίνει κυβέρνηση τι περισσότερο ή διαφορετικό θα έπραττε στην οικονομία από την κυβέρνηση Τσίπρα;

Όταν η Νέα Δημοκρατία παρέδιδε την διακυβέρνηση αυτού του τόπου τον Ιανουάριο του 2015 έμεναν κάτι λίγα μέτρα, ένα μέηλ Χαρδούβελη, να σας θυμίσω, για να βγούμε από τα μνημόνια. Θυμάστε τι έλεγε τότε ο Σύριζα και ο Τσίπρας. Επειδή οφείλουμε να μην έχουμε μνήμη ψαριού ας μνημονεύσουμε εν τάχει τι έκανε ο Σύριζα στην οικονομία ένα χρόνο τώρα. 

Έκλεισε τις Τράπεζες, έβαλε έλεγχο κεφαλαίων, χρέωσε με κάποια δις την ελληνική οικονομία, μίλησε για κουπόνια, κόντεψε να μας βγάλει από το ευρώ και την ΕΕ, κλείνει τις ελληνικές επιχειρήσεις. Όπως αντιλαμβάνεστε όλα εντελώς διαφορετικά από αυτά που έκανε η Νέα Δημοκρατία.  Εμείς δεν είμαστε κρατιστές, πιστεύουμε στην ιδιωτική πρωτοβουλία, στην ιδιωτική επιχειρηματικότητα, στις αγορές, στην ανάπτυξη στην ευημερία. Σ’ αυτά πάνω θα εργαστούμε για τις καλύτερες ημέρες που ονειρευόμαστε όλοι μας.