Συνεντεύξεις 

Ετοιμαζόμαστε για εκλογές και θα τις κερδίσουμε

 

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και ειδικά στους κυρίους Τσίπρα και Μουζάλα ασκεί ο συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής και βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα με το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα. Από τη Θεσσαλονίκη στην οποία βρέθηκε τονίζει πως ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής απέτυχε, όπως και ο πρωθυπουργός. Ως πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης σημειώνει πως, όσο είχε την ευθύνη, «μέχρι το τέλος του 2014, με την αποτρεπτική πολιτική που εφαρμόσαμε και με τη σωστή φύλαξη των συνόρων μας, δεν είχαμε τέτοια προβλήματα» και προσθέτει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πριν ακόμη να εκλεγεί, είχε εκπέμψει σήμα στους σύγχρονους λαθρέμπορους ότι τα σύνορα της χώρας μας «άνοιξαν».
Αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις ο κ. Κικίλιας επισημαίνει πως «δεν ζητάμε εκλογές, δεν μπορούμε να τις προκαλέσουμε, αλλά ετοιμαζόμαστε για αυτές» και εκτιμά πως, αν γίνουν, η ΝΔ θα τις κερδίσει.

 

Τι κατάσταση συναντήσατε στην Ειδομένη που επισκεφθήκατε τις προηγούμενες ημέρες;


Ο υπουργός Πολιτισμού δήλωσε την περασμένη Τρίτη ότι η εικόνα της Ειδομένης αποτελεί τιμή για την Ελλάδα. Την ίδια ημέρα επισκέφθηκα τον καταυλισμό μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Λυπάμαι πολύ, αλλά εμείς ντρεπόμαστε για την εικόνα που αντικρίσαμε. Χιλιάδες ταλαιπωρημένοι άνθρωποι, πάρα πολλά παιδιά μέσα στις λάσπες, μέσα σε μία υγειονομική βόμβα, η οποία όχι μόνο δεν θα έπρεπε να υπάρχει, αλλά αποτελεί εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας.
Το άτυπο αυτό camp λειτουργεί με έναν κρατικό υπάλληλο, έναν γιατρό του ΚΕΕΛΠΝΟ. Το κράτος απουσιάζει επιδεικτικά, έχει εκχωρήσει τα πάντα σε ΜΚΟ, τη στιγμή που δεν υπάρχει μητρώο ούτε γίνεται έλεγχος σε αυτές, ώστε να γνωρίζει η πολιτεία ανά πάσα στιγμή ποια οργάνωση βρίσκεται πού, τι υπηρεσίες παρέχει και πώς.
Η Νέα Δημοκρατία καλωσορίζει τον εθελοντισμό και τις δράσεις του. Η Ελλάδα όμως δεν είναι χώρος! Είναι χώρα με εθνική κυριαρχία και ό,τι γίνεται επί του εδάφους της, πόσο μάλλον επί των συνόρων της, πρέπει να γίνεται συντονισμένα και με σχέδιο.
Η Ειδομένη έπρεπε να έχει ήδη κλείσει και αυτοί οι άνθρωποι να μεταφερθούν σε οργανωμένες δομές για σίτιση, φύλαξη, ασφάλεια και υγειονομική κάλυψη.

 

Τι θα έπρεπε να γίνει δεδομένων των κλειστών συνόρων και της απροθυμίας της Τουρκίας να συνεργαστεί; Γιατί επιρρίπτετε ευθύνες στην κυβέρνηση;


Απροθυμία συνεργασίας από την Τουρκία είχαμε πάντα στο προσφυγικό-μεταναστευτικό. Όμως μέχρι το τέλος του 2014, με την αποτρεπτική πολιτική που εφαρμόσαμε και με τη σωστή φύλαξη των συνόρων μας, δεν είχαμε τέτοια προβλήματα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πριν ακόμη να εκλεγεί, είχε εκπέμψει σήμα στους σύγχρονους λαθρέμπορους ότι τα σύνορα της χώρας μας «άνοιξαν». Ακολουθώντας την πάγια τακτική της άφησε το πρόβλημα να διογκωθεί και τώρα τρέχει πίσω από τις εξελίξεις, αντί να τις διαμορφώνει. Είναι ενδεικτικό ότι ενημερώνεται σε… δημοσιογραφικό επίπεδο για τις αποφάσεις της Ε.Ε. Και τις περισσότερες φορές χάνεται στη μετάφραση των αποφάσεων που μας αφορούν.
Όσον αφορά την Τουρκία, το μόνο που έχω να σχολιάσω είναι ότι και στο συγκεκριμένο θέμα έχει σχέδιο και στρατηγική προώθησης των εθνικών θεμάτων της. Σε αντίθεση με την κυβέρνηση της χώρας μας, που σε ακόμη μία περίπτωση πέφτει θύμα των αριστερίστικων ιδεοληψιών της.

 

Η αναφορά του κ. Μουζάλα στα Σκόπια ως «Μακεδονία» προκάλεσε αντιδράσεις και κυβερνητικούς τριγμούς. Πώς είδατε τις εξελίξεις και τους χειρισμούς του πρωθυπουργού;


Έχουμε σειρά τραγικών δηλώσεων από κυβερνητικούς αξιωματούχους το τελευταίο διάστημα. Δεν είναι προσωπικό το θέμα, είναι εθνικό. Ο κ. Μουζάλας έχει θεσμική θέση και σε μία κρίσιμη καμπή για τη χώρα δεν μπορεί να λέει τέτοια πράγματα. Μπορεί να είναι καλός επιστήμονας, είναι σίγουρα πολύ καλύτερος της προκατόχου του Τ. Χριστοδουλοπούλου. Αυτό όμως δεν τον κάνει επιτυχημένο στη δύσκολη αποστολή που του ανετέθη τους τελευταίους έξι μήνες. Απεδείχθη ότι δεν έχει επαρκείς διοικητικές ικανότητες, αν και δεν έχει όλο το βάρος της ευθύνης για την κατάσταση στο μεταναστευτικό στη χώρα μας. Ο Τσίπρας το έχει!
Όσον αφορά τον κ. Τσίπρα, τίποτε δεν μας εκπλήσσει όσον αφορά τους χειρισμούς του. Τεχνάσματα φθηνής αριστερίστικης προπαγάνδας και η μπάλα στην εξέδρα!
Έχει αναρωτηθεί όμως πώς ο κυβερνητικός εταίρος του και υπουργός Εθνικής Άμυνας, που έχει συντονιστικό ρόλο στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον αρμόδιο υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής; Ή απλά δεν τον νοιάζει; Πολύ φοβάμαι το δεύτερο…

 

Εκτιμάτε πως η κυβέρνηση θα περάσει τα μέτρα για την πρώτη αξιολόγηση ή θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις; Βλέπουμε πως ο κ. Μητσοτάκης θέλει, αλλά δεν ζητά εκλογές…


Η Νέα Δημοκρατία υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ασκεί με σοβαρότητα και με αίσθημα εθνικής ευθύνης το ρόλο που της ανέθεσε ο ελληνικός λαός πριν από έξι μήνες, αυτόν της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν ζητάμε εκλογές, δεν μπορούμε να τις προκαλέσουμε, αλλά ετοιμαζόμαστε για αυτές. Όχι με όρους κομματικών μηχανισμών αλλά με όρους κοινωνίας. Με σχέδιο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και που θα δίνει αξιόπιστες λύσεις στα προβλήματα, ώστε να είμαστε έτοιμοι, όταν κληθούμε να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση του τόπου.
Αν τώρα η κυβέρνηση καταλάβει το αδιέξοδο που η ίδια δημιουργεί και παραδεχτεί ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει, ας παραδώσει την εντολή, ας αναζητήσουμε λύση από την παρούσα Βουλή, όπως ορίζει το σύνταγμα, και αν δεν καταφέρουμε να βρούμε λύση, ας οδηγηθούμε σε εκλογές.
Είμαι βέβαιος ότι σε αυτήν την περίπτωση η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα.

 

Η ΝΔ πορεύεται προς το 10ο συνέδριό της. Τι πρέπει να αλλάξει στο κόμμα;


Τα πάντα.