Συνεντεύξεις




 

    

  1. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων;
Για να αξιολογηθεί η πορεία της διαπραγμάτευσης θα έπρεπε να είχαμε κάποιες εξελίξεις. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι οι εταίροι μένουν σταθεροί στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, η δε κυβέρνηση κάθε πρωἰ σταθερά διαρρέει την αισιοδοξία της και κάθε βράδυ, εξίσου σταθερά, την μαζεύει. Σας θυμίζω: παράταση ζήτησε, παράταση δεν πήρε. Αξιολόγηση δεν ήθελε, σε αξιολόγηση υποβάλλεται. Τρόϊκα δεν δεχόταν, θεσμούς αποδέχεται. Εβαζε κόκκινες γραμμές για ασφαλιστικό-εργασιακά, και τα δύο βρίσκονται πάνω στο τραπέζι. Αυτό που αξιολογώ με βεβαιότητα είναι ότι η κυβέρνηση Τσἰπρα έπιασε πάτο αναξοπιστίας.
 
    2.     Πιστεύετε ότι η Ελλάδα έχει μέλλον εκτός ευρωζώνης;
Δηλαδή με ρωτάτε αν η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στη δεκαετία του ´90, με την οικονομία της στις παρυφές του κραχ του ᾽30; Με ρωτάτε αν μπορεί η οικονομία της Ελλαδας να βρεθεί έξω από το ενιαίο νόμισμα των 19 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ορθοποδήσει; Με ρωτάτε αν οι Ελληνες θα αποβληθούν από τα 337,5 εκατομμύρια ευρωπαίων που χρησιμοποιούν το ευρώ, αλλά η οικονομία τους θα κατορθώσει να επιβιώσει ως …μονοκαλλιέργεια; Νομίζω ότι δεν χρειάζονται άλλες απαντήσεις…
 
    3.      Πως κρίνετε τους χειρισμούς που έχει επιφυλάξει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση σε σχέση με τους εταίρους κι αν κρίνετε ικανή την ελληνική ομάδα να διαχειριστεί επαρκώς το ζήτημα αυτό.
Οι εταίροι έβαλαν κόκκινες γραμμές: δε θα παρακαμφθεί η διαδικασία αξιολόγησης του προηγούμενου προγράμματος, όπως κι αν βαφτίσετε την τρόικα. Και μετά την αξιολόγηση έρχεται η συμφωνία και μετά η χρηματοδότηση. Η ελληνική κυβέρνηση έβαλε κόκκινες γραμμές στο “πουθενά” μιλώντας για πολιτική συμφωνία. Πολιτική συμφωνία δεν υπάρχει για την ευρωζὠνη. Ετσι, η ελληνική ομάδα δεν μπήκε καν στο γήπεδο. Ειναι ακόμη στα αποδυτήρια και ασκείται στα …βαράκια.
 
    4.     Ως πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη πως κρίνετε τις ενέργειες της νέας ηγεσίας του υπουργείου;
Ποιες ενέργειες; Να κατεβάσουμε τους παράνομους μετανάστες να λιαστούν στην Ομόνοια; Και μετά, κατά τρόπο μαγικό, αυτοί να εξαφανίζονται, ώστε να γίνεται η Ελλάδα ένα τεράστιο ξέφραγο αμπέλι; Να περάσουμε νόμο που να βγάζει από τις φυλακές τους βαρυποινίτες χωρίς καμία αξιολόγηση πλήν της δεκαετίας; Να χαρίσουμε στον Ξηρό το “τρίς ισόβια και τα 25 χρόνια φυλακή” για εννέα δολοφονίες και σχεδόν να τον αντιμετωπίζουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ως λαϊκό αγωνιστή; Θα ήταν παράλογο αν δεν ανησυχούσα για την ασφάλεια της χώρας, για την ασφάλεια του πολίτη, με αντικειμενικά κριτήρια και όχι εκείνα της μικροπολιτικής αντιπολίτευση που δεν με αφορουν.
 
    5.     Πώς κρίνετε τη νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει την αποφυλάκιση, με περιοριστικούς όρους, κρατουμένων για υποθέσεις τρομοκρατίας, όπως ο Σάββας Ξηρός; 
Η αποφυλάκιση Ξηρού, η ασυλία των κουκουλοφόρων, η αποφυλάκιση των βαρυποινιτών, η περαιτέρω διάλυση του σωφρονιστικού συστήματος ήταν από τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ τις οποίες και έσπευσε να εφαρμόσει εντός των 100 ημερών. Το χειρότερο είναι ότι κάθε παρανομία σήμερα μένει ατιμώρητη, εν ονόματι της πρώτης φοράς αριστερά. ‘Οσοι δεν μας πίστεψαν προεκλογικά, ελπίζω ότι έχουν αντιληφθεί πως η κατάσταση έχει ξεφύγει. επικίνδυνα.
 
    6.     Πως κρίνετε τη μεταναστευτική πολιτική της νέας κυβέρνησης και τι επιπτώσεις βλέπετε να έχει ήδη στη χώρα μας και ιδιαίτερα στο κέντρο που είναι η Αθήνα;
Δυστυχώς η κ. αναπληρώτρια δεν πήρε τους παράνομους μετανάστες στο σπίτι της, όπως υποσχόταν. Δεν τους πήρε να τους φιλοξενήσει καν στο γραφείο της στο υπουργείο. Τους άφησε ανέστιους και πένητες να περιφέρονται σε μια Αθήνα που με τόσο κόπο, τόση προσπάθεια και τόσες θυσίες είχαμε καταφέρει να την απογκετοποιήσουμε. Τα αποτελέσματα θα τα δούμε σε λίγο όταν θα μετρήσουμε τις επιπτώσεις στον τουρισμό αλλά και στην καθημερινότητά μας. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε σήμερα στα νησιά και στα λιμάνια. Εσείς εδώ το ξέρετε καλά.
 
    7.     Πιστεύετε ότι εάν αυτή την στιγμή προκηρύσσονταν εκλογές η Ν.Δ. θα ήταν έτοιμη να διεκδικήσει ένα νικηφόρο αποτέλεσμα έχοντας ανοιχτά μέτωπα στο εσωτερικό της;
Γιατί να προκηρυχτούν εκλογές; Και μόνο που σας περνἀει αυτή η σκέψη αντιλαμβάνεστε ότι εσείς ο ίδιος θεωρείτε αποτυχημένη την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ των εκατό ημερών. Η κυβέρνηση έχει νωπή εντολή να κυβερνήσει. Αλλά κάθε τόσο βγαίνει ένας υπουργός ή και ο πρωθυπουργός και δηλώνει προτρεπτικά: “Πρέπει να κυβερνήσουμε”. Ποιός τους εμποδίζει; Ας κυβερνήσουν αυτοί και βλέπουμε εμείς τι θα κάνουμε μετά στο εσωτερικό μας. Δεν είναι ούτε το μείζον, ούτε το επείγον.
 
    8.     Ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να ηγηθεί σε μία νέα προσπάθεια για την παράταξή σας;
Δε νομίζω ότι διέκοψε, έστω για μια μέρα, την προσπάθειά του ώστε να χρειάζεται ηγηθεί μίας νέας. Θα έλεγα ότι η προσπάθεια όλων μας, αυτή τη στιγμή, πρέπει να είναι η σωτηρία της Ελλάδας. Ετσι κινείται ο Αντώνης Σαμαράς προς εταίρους, προς συμμάχους, προς φίλους στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Ετσι κινούμεθα κι εμείς, όταν η πατρίδα κινδυνεύει…