Συνεντεύξεις-Ο Νίκος Δένδιας είπε ότι είστε καλό παιδί και δεν θα δυσκολέψετε τη ζωή των αστυνομικών. Είναι έτσι;

Η λέξη Υπουργός προέρχεται από το  ὑπό + ἔργον, δηλαδή αυτός που προσφέρει υπηρεσία, που συμβάλλει στο να υλοποιηθεί κάτι, ο υπηρέτης στην καθομιλουμένη μας, άρα ήρθα για να υπηρετήσω και να διευκολύνω το έργο των αστυνομικών και όχι να το δυσκολέψω. Τώρα αν για να υπηρετήσουμε όλοι μας τον κοινό στόχο ξεβολευτούμε αυτό είναι άλλη συζήτηση. Εγώ πάντως σ αυτούς στηρίζομαι και στην δική τους κυρίως αυταπάρνηση για την επίτευξη των κοινών στόχων που είναι η τήρηση της δημόσιας τάξης και η προστασία του πολίτη.

 -Τι σας είπε ο πρωθυπουργός όταν σας πρότεινε το υπουργείο;

Μου ανακοίνωσε το όνομα του υπουργείου και μου ευχήθηκε.

 

-Ποιές ειναι οι τρεις πιο σημαντικές προτεραιότητες σας;

Η εγκληματικότητα απ' όπου και αν προέρχεται, η προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη, η πάταξη της εμπορίας ανθρώπινων ψυχών που γεννά την λαθρομετανάστευση.

 

-Οι ένστολοι έχουν αδικηθεί περισσότερο από άλλους πολίτες;

Δεν πρόκειται για περισσότερη ή λιγότερη αδικία. Δυστυχώς και η καλύτερη μάνα ταίζει τα παιδια της με τις δυνατότητες που έχει. Δεν σημαινει οτι τα αδικεί. Δίνει ό,τι μπορεί περισσότερο.

 


-Στη “σκληρή γραμμή” απέναντι στη Χρυσή Αυγή και εσείς όπως ο πρόκάτοχος σας Νίκος Δένδιας;

Όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στον Νόμο. Ο Νόμος στην ισονομία μπορεί καποιες φορές να φαινεται σκληρός, αλλά είναι ο κυρίαρχος, στις δημοκρατίες επιβάλλεται πάντοτε.

 


-Σας προβληματίζει η ψήφος των αστυνομικών στη ΧΑ; Τι φταίει;

Η ψήφος των ελλήνων πολιτών αποτελεί κατά το Σύνταγμα  έκφραση λαικής κυριαρχίας  ελεύθερης και ανόθευτης και μάλιστα τελεί υπό την προστασία όλων των λειτουργών της Πολιτείας. Κυρίως όμως είναι μυστική και αυτό ας το υπογραμμίσουμε.

 -Πως θα αντιμετωπίσετε τους μετανάστες; Με επιχειρήσεις - σκούπα;

Πιστεύω πως πρωτίστως ευθύνονται οι έμποροι των ανθρώπινων ψυχών και στη συνέχεια αυτοί οι άνθρωποι-θύματα γίνονται παράνομοι και λαθρομετανάστες. Επομένως πρωτεύει η πρόληψη. Αυτός ο ευλογημένος τόπος δεν αποτελεί την δύστυχη γωνιά του πολιτισμένου κόσμου. Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που μας δίνει η Ευρωπαική Ενωση. Στόχος μας είναι να προλαμβάνουμε και όχι να τρέχουμε πίσω απο το πρόβλημα. Να είστε σίγουρη κ. Κοραή όμως πώς θα κάνουμε αυτό που πρέπει προς κάθε κατεύθυνση.

-Με τα στρατόπεδα φιλοξενίας μεταναστών τι θα κάνετε. Το πρόγραμμα Δένδια έμεινε στη μέση.

Τίποτα δεν μένει στη μέση. Ό,τι πετυχαίνει δεν αλλάζει, ό,τι επιδέχεται βελτίωση να' στε σίγουρη ότι θα το φροντίσουμε. Τίποτα χωρις σχεδιασμό και απολύτως τίποτα στην τύχη.

 -Τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να δείξει οτι πήρε το μήνυμα των ευρωεκλογών;

Να συνεχίσει να εργάζεται ώστε να απεγκλωβίσει απο τα προβλήματα τους Ελληνες πολίτες. Είναι εθνικός ο στόχος δεν είναι κομματικός.

 

-Γιάννης Στουρνάρας.

Πρόσφερε πάρα πολλά. Τον θεωρώ ικανότατο και πολύ επιτυχημένο. Εύχομαι να συνεχίσει να προσφέρει στην Ελλάδα ως Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος  

 


-Τι περιμένετε απο το νέο υπουργό Οικονομικών κ. Χαρδούβελη;

Τις γνώσεις του και την εμπειρία του στα οικονομικά. Δεν υπάρχουν μάγοι. Εργάτες με αυταπάρνηση χρειαζόμαστε. Κωπηλάτες χρειαζόμαστε να τραβήξουν το κουπί που απαιτεί το πλοίο που λέγεται ΕΛΛΑΣ και ταξιδεύει σ αγριους καιρούς.

 -Είστε χειρουργός - ορθοπεδικός. Ζήσατε τη διάλυση του ΕΟΠΠΥ. Τί πλήρωσε ο Αδωνις Γεωργιάδης και βρέθηκε εκτός κυβέρνησης;

Πιστεύω πως πρόσφερε πολλά. Δεν πιστευω πως όποιος βρέθηκε εκτος Κυβέρνησης πλήρωσε κάτι. Είναι σκληρός ο αγώνας, θέλει πολύ κουπί. Όλοι χρειαζόμαστε αναπνοές, κανείς δεν περισσεύει και όλοι οι έλληνες είμαστε συνειδητοποιημένα ταγμένοι στον κοινό στόχο που δεν είναι άλλος από την ευημερία της πατρίδας μας.

 

-Ηρθε η ώρα να μην κάνουμε ότι μας λέει η τρόικα;

Ήρθε η ώρα να γίνουμε ένα σοβαρό κράτος του 21ου αιώνα και θα γίνουμε. Η γκρίνια δεν είναι εποικοδομητική, δεν είναι παραγωγική, ρίχνει το ηθικό, δεν σ αφήνει να εργαστείς αναπόσπαστος, χάνεις τον στόχο, διαβρώνει.

 -Η συνεχής παρουσία της στην Αθηνα δυσκολεύει τις προσπάθειες όπως είπε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βαγγέλης Βενιζέλος; Να ζητήσει η κυβερνηση να μην έρχεται;


Το ζητούμενο είναι να βγούμε από τα μνημόνια και τις δεσμεύσεις τους. Αυτός είναι ο στόχος όλων μας. Βγαίνοντας  απο τα μνημόνια θα φύγει και η Τρόικα αναγκαστικά.

 


-Ποιους ψηφοφόρους πρέπει να κερδίσετε; Από αυτό το 15% στα δεξιά σας που ψήφισε μικρά δεξιά κόμματας;

Δεν θεωρώ πως μας απασχολεί αυτό το ερώτημα. Θέλουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κάθε έλληνα ψηφοφόρου και να υπηρετήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το όραμα των Ελλήνων πολιτών που είναι η ευημερία του τόπου μας και οι καλύτερες μέρες που είναι μπροστά μας. Αν συμβεί αυτό, το ερώτημα σας δεν έχει πια υπόσταση. Αν δεν συμβεί τι σημασία έχουν οι ψήφοι;

 -Αυτή η βουλή μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας;

Πιστεύω ότι μπορεί. Οι ώρες δεν είναι κομματικές. Οι ώρες ανήκουν στην Ελλάδα όπως και οι κόποι και οι θυσίες όλων μας.

 -Αποκλείετε πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο;

Ναι τις αποκλείω. Δεν γίνεται να εκλογολογούμε κάθε μέρα, δεν έχουμε χρόνο. Τα μανίκια ειναι σηκωμένα και φοράμε φόρμες εργασίες.

 

-Πως αισθάνεστε που ξεκινάει η θητεία σας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη  με βιαιοπραγίες των ΜΑΤ κατά  των απολυμένων καθαριστριών;

Η βία απ΄ όπου και αν προέρχεται είναι καταδικαστέα. Γι' αυτό και όταν καταγγέλθηκε ότι αστυνομικός βιαιοπράγησε κατά πολίτη, διατάχθηκε ΕΔΕ και μπήκε με εντολή μου σε διαθεσιμότητα. Η επιβολή της Τάξης και του Νόμου όπως και η προστασία των δικαιωμάτων του Πολίτη, είναι εκ των ων ουκ άνευ σε κάθε περίπτωση κι αυτό οφείλουμε να το κατανοήσουμε πολύ καλά.

-Με τα ΜΑΤ θα αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τους διαδηλωτές; Δεν έχουν δικαίωμα να διαμαρτύρονται διεκδικώντας;

Η διαμαρτυρία είναι αναφαίρετο δικαίωμα του πολίτη και μάλιστα συνταγματικά κατοχυρωμένο κι αυτό δεν επιδέχεται ούτε εκπτώσεις ούτε αμφισβητήσεις. Η εφαρμογή του νόμου όμως όπως  και η εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων είναι υποχρέωση της εκτελεστικής εξουσίας κι αυτό επιβάλλει  η δημοκρατία. Η ελευθερία σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να οδηγεί στην αναρχία και στην κατάλυση της ευνομίας. Ο ρόλος των  Μονάδων Αποκατάστασης της Τάξης είναι σε κάθε περίπτωση η καταστολή των ταραχών, των παράνομων συγκεντρώσεων και των έκρυθμων καταστάσεων. Γι αυτό και πάμπολλες φορές έχουν κατηγορηθεί είτε για βία είτε ότι δεν επενέβησαν έγκαιρα με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν άνθρωποι ή νά έχουμε υλικές ζημιές. Δύσκολος ο ρόλος τους. Απαιτείται μια ισορροπία ανάμεσα στην έλλειψη και στην υπερβολή, απαιτείται η αριστοτελική μεσότητα κι εδώ όπως σε όλα τα πράγματα.