ΆρθραΤο Φθινόπωρο θα παρθούν αναγκαστικά τα μέτρα των 11,5 δισ. της δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε να αποταμιευθεί η δόση των 31,5 δισ., που κατά κύριο λόγο θα πάει στην πραγματική οικονομία.

 Το Φθινόπωρο θα πραγματοποιηθούν και οι σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Ν. Κρήτη, προκειμένου το Ελληνικό Κράτος να επιβεβαιώσει την πιθανολογούμενη ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στις περιοχές αυτές.

Τα προβλήματα πολλά, η ελπίδα όμως ζωντανή!

Αυτή είναι η ανάπτυξη του Αντώνη Σαμαρά, αυτά τα ισοδύναμα του ενεργειακού μας πλούτου. Θα περάσουν όμως από χίλια κύματα…

Δικαιούμαι να μιλάω για την ΑΟΖ εντός κι εκτός του Κοινοβουλίου, όχι γιατί είμαι ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ή γιατί ανήκω στην επιτροπή των ειδικών του Μαξίμου για το θέμα (δεν ανήκω) ή έχω κάποιο ειδικό ρόλο ή μυστική γνώση (δεν έχω).

Δούλεψα, έψαξα, ταξίδεψα και έμαθα, όμως κυρίως: Έχω καλούς φίλους!

Το Σόλωνα Κασσίνη (Διευθυντής Ενέργειας του Υπουργείου Βιομηχανίας της Κύπρου), που στην παρουσίαση του βιβλίου που επιμελήθηκα για την ΑΟΖ με τους Ν. Λυγερό και Θ. Καρυώτη, εξήγησε με πατριωτικό σθένος, πως υλοποίησε βήμα-βήμα την Κυπριακή ΑΟΖ με τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα. Ο ίδιος λέει, πως το Νοέμβρη στην Ελλάδα θα έχουμε τα σεισμικά, χειροπιαστά αποτελέσματα. Να θυμίσω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη ολοκληρώσει το δεύτερο γύρο των αδειοδοτήσεων.

Καλούς φίλους, όπως ο Θεόδωρος Καρυώτης, που με επιμέλεια παρεμβαίνει, «μαζεύοντας» τους υπεραισιόδοξα λαϊκιστές («σε μερικούς μήνες οι έρευνες, όχι η εξόρυξη») και βάζοντας στη θέση τους, τους όψιμα απαισιόδοξους («δεν έχει σημασία τι λέει η Τουρκία, το όπλο μας είναι η Ευρωπαϊκή ΑΟΖ και το Διεθνές Δίκαιο»).

Καλούς φίλους και πατριώτες, όπως ο Νίκος Λυγερός, που «οργώνει» την Ελλάδα, για να μάθει και ο τελευταίος Έλληνας, πως σήμερα δυσκολευόμαστε, αύριο όμως υπάρχει άλλος δρόμος! Καλούς φίλους όπως ο Ηλίας Κωνοφάγος και άλλοι πολλοί.

Στην Ημερίδα που διοργάνωσα, νωρίς ακόμα, όταν λίγοι πίστευαν και πολλοί χλεύαζαν, μίλησαν οι παραπάνω και εξήγησαν απλά στους Έλληνες γιατί δικαιούνται να ελπίζουν. Απ’ την άλλη στο Συνέδριο του Economist για την Ενέργεια, όπου είχα την τιμή να είμαι ομιλητής, μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, ο εντεταλμένος Πρέσβης των ΗΠΑ για τα ενεργειακά στην Ευρώπη και άλλοι, έβαλαν στο τραπέζι τη γεωπολιτική, ανάβοντας πράσινο φως αλλά και βάζοντας ως προϋπόθεση την ειρήνη και την καλή γειτονία στην περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου.

Τις προάλλες ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ δήλωσε: «Στις μεγάλες δοκιμασίες βγαίνουν νικητές, όσοι δε φοβούνται την αλήθεια». Στην τραγική συγκυρία που περνάμε, η αλήθεια βρίσκεται στην ΑΟΖ, που είναι η ελπίδα του Έλληνα και των παιδιών του για ανάπτυξη και ευημερία. 

Ελεύθερος Τύπος 21/09/12