Συνήθως πληθωριστικές πιέσεις παρατηρούνται σε οικονομίες που τρέχουν με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, κάτι που αυξάνει τη ζήτηση για προϊόντα, συνεπώς και τις τιμές για δεδομένη προσφορά. Λόγω δε των ρυθμών ανάπτυξης, δημιουργούνται θέσεις εργασίας, συνεπώς θα έπρεπε τα ποσοστά της ανεργίας να συμπιέζονται προς τα κάτω.
Αυτά σύμφωνα με τους νόμους της οικονομίας ή καλύτερα της πολιτικής οικονομίας.
Στην ελληνική όμως πραγματικότητα, οι νόμοι της οικονομίας δεν λειτουργούν ακριβώς έτσι. Στην ελληνική πραγματικότητα και για τρία περίπου χρόνια είχαμε έναν καταστροφικό συνδυασμό για την πορεία της χώρας: Τα ποσοστά ανεργίας ήταν ανάλογα των τιμών των προϊόντων. Με άλλα λόγια όσο αύξανε η ανεργία τόσο έπαιρναν και την άνοδο οι τιμές. Και το ανάποδο.
Σε κάθε περίπτωση είναι ενα από τα μεγάλα και κρίσιμα στοιχήματα αυτής της κυβέρνησης. Ετσι χωρίς θριαμβολογίες και τυμπανοκρουσίες και με το αίσθημα της ακρίβειας να παραμένει σε υψηλά επίπεδα λόγω της μείωσης του εισοδήματος και της αύξηση φόρων, η κυβέρνηση βάζει σιγά σιγά φρένο στον εκτροχιασμό των τιμών.
Κάτι βέβαια που για να εχει αντίκρυσμα αλλά και να γίνει αντιληπτό στην κοινωνία, έχει ως συνισταμένη την αύξηση του εισοδήματος. Είναι κοινός τόπος πως όταν η μείωση του εισοδήματος αγγίζει το 50%, η μειωση των τιμών στο επίπεδο του 0,5% δε μπορεί να έχει θεαματικά αποτελέσματα.
Είναι όμως μία καλή αρχή.
Η ολοκλήρωση της επιτυχίας αυτής της πολιτικής, θα έχει θετικές επιπτώσεις για την τσέπη του καταναλωτή αλλά και την βελτίωση του ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων. Αν και οι αριθμοί δε λένε πάντα την αλήθεια, εν τούτοις οφείλουμε να διαβάσουμε πίσω από αυτούς και να καταγράψουμε τα δεδομένα.
Με βάση λοιπόν με την έκθεση του Υπουργείου Ανάπτυξης παρατηρουμε τρία βασικά σημεία:
- Η θέση της Ελλάδος έναντι τόσο της Ευρωζώνης (ΕΕ-17) όσο και της ΕΕ-27 βελτιώνεταιςθεαματικά σχεδόν σε ολες τις κατηγορίες ιδιαίτερα κατά το 2ο εξάμηνο του 2012.
- Ο εγχώριος δείκτης τιμών στην κατηγορία της διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών εμφανίζει πτώση 0.6.%
- Χωρίς τις αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης που επέφεραν αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 1% ο ΓΔΤΚ θα ήταν αρητικός.
Οφείλουμε να πούμε την αλήθεια.
Είναι προφανές πως ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, έχει έσοδα στο δημόσιο ταμείο. Είναι επίσης προφανές πως τα έσοδα αυτά δεν ήταν τα αναμενόμενα.
Από την άλλη όμως είναι εξίσου σαφές πως η επανεξέτασή του και η μείωσή του προς τα κάτω θα αποτελέσει μία ουσιαστική παρέμβαση κοινωνικής ανακούφισης για χιλιάδες ελληνικές οικογένειες.
Είναι ένα μέτρο κοινωνικής συνοχής για τις ελληνικές οικογένειες που πρέπει να γίνει στέγη αξιοπρέπειας για κάθε σπίτι. Όσο για τη μείωση τιμών κανείς δε πρέπει να ισχυριστεί πως η ελληνική αγορά έχει γίνει φθηνότερη. Εξάλλου να για κυλήσει το χρήμα δε φτάνει μόνο να πέσουν οι τιμές. Απαιτείται παραγωγή πλούτου για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Έτσι θα έχουμε προοπτικές ανάπτυξης και ανάκαμψης.
Να το κάνουμε. Τιμής Ένεκεν για τον κόσμο που υποφέρει.
(www.paraskhnio.gr 09/02/13)