Βουλή των Ελλήνων 

Ερώτηση

 

Προς: Τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

 

Κοιν: Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

 

Θέμα: Σημαντικές καθυστερήσεις στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για το μεταναστευτικό ζήτημα

 

 

Καθημερινά η χώρα μας δοκιμάζεται προσπαθώντας να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις-προβλήματα που προκύπτουν στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα. Οι διαστάσεις του μεταναστευτικού προβλήματος είναι ποικίλες, με κύρια όμως αυτή των οικονομικών επιπτώσεων. Αν αναλογιστεί κανείς τη δεινή οικονομική θέση της χώρας αντιλαμβάνεται πως η οικονομική βοήθεια από την Ευρώπη είναι μονόδρομος επιβίωσης.

 

Σύμφωνα και με ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ευρωβουλευτής κα Ελίζα Βόζεμπεργκ, περίπου 509 εκατομμύρια ευρώ έχουν εγκριθεί για την Ελλάδα στο πλαίσιο του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας, προκειμένου να ενισχυθούν οι ικανότητες υποδοχής προσφύγων της χώρας.  Από τα ανωτέρω κονδύλια, περίπου 181 εκατομμύρια ευρώ έχουν εγκριθεί ως βοήθεια έκτακτης ανάγκης για δράσεις στην ηπειρωτική χώρα και στα ελληνικά νησιά, σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Επιπλέον, η Επιτροπή έχει αφιερώσει 14.7 εκατομμύρια ευρώ από τα Προγράμματα Υγείας (2014-2020), προκειμένου να υποστηρίξει δράσεις σχετικές με την υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων στην Ελλάδα. Τέλος, στις 16 Μαρτίου 2016 τέθηκε σε ισχύ το νέο ευρωπαϊκό μέσο υποστήριξης έκτακτης ανάγκης, για την κάλυψη των ανθρωπιστικών αναγκών της προσφυγικής κρίσης, στο πλαίσιο του οποίου έχουν δοθεί ήδη 83 εκατομμύρια ευρώ σε διεθνείς οργανισμούς, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες.

 

Η εικόνα όμως μέχρι στιγμής στην Ελλάδα είναι τελείως διαφορετική. Η διαδικασία απορρόφησης και  αξιοποίησης των παραπάνω κονδυλίων χωλαίνει ουσιαστικά.

 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε τι ενέργειες έχει προβεί η ελληνική κυβέρνηση για την αξιοποίηση των παραπάνω ευρωπαικών κονδυλίων;

- Τι ποσό έχει μέχρι σήμερα αξιοποιηθεί, από ποιους φορείς και σε τι δράσεις;

 

 Ο ερωτών Βουλευτής

 

Βασίλειος Κικίλιας