Βουλή των Ελλήνων 

Ερώτηση

 

Προς: Τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

 

Κοιν: Προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

 

Θέμα: Χιλιάδες περιπλανώμενοι πρόσφυγες στο Νομό Κιλκίς μετά την εκκένωση της Ειδομένης

 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα και καταγγελίες κατοίκων, μετά την εκκένωση του άτυπου καταυλισμού της Ειδομένης, χιλιάδες πρόσφυγες βρήκαν καταφύγιο σε διάφορα σημεία του Πολυκάστρου Κιλκίς.

 

Αρνούμενοι πολλοί από τους πρόσφυγες να μεταβούν στους νέους χώρους φιλοξενίας περιμετρικά της Θεσσαλονίκης, έχουν γεμίσει ασφυκτικά και στοιβάζονται στην περιοχή (βενζινάδικα, έξω από ξενοδοχεία) δημιουργώντας πρακτικά προβλήματα στους κατοίκους του Πολυκάστρου.

 

Επιπλέον, πολλοί αγρότες έχουν εντοπίσει πρόσφυγες να έχουν στήσει καταυλισμούς σε χωράφια και διάφορα άλλα σημεία, δίπλα στην Ειδομένη, προσβλέποντας είτε στο άνοιγμα των συνόρων, είτε στο να τους δοθεί η ευκαιρία να περάσουν παράνομα στην ΠΓΔΜ. Για άλλη μια φορά οι άνθρωποι αυτοί γίνονται θύματα της ελλιπούς ενημέρωσης και της γενικότερης ασάφειας που επικρατεί.

 

Η εικόνα αυτή έρχεται σε αντιπαράθεση με τα διθυραμβικά σχόλια και την έπαρση των προηγούμενων ημερών για την επιτυχή και αναίμακτη επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης. Η αποτελεσματικότητα της εν λόγω επιχείρησης ήδη έμπρακτα άρχισε να αμφισβητείται.

 

Ερωτάται ο Υπουργός:

 

- Πώς θα αντιμετωπίσουν οι Αρχές τους νέους άτυπους καταυλισμούς; Θα υπάρχει επιχείρηση εκκένωσής τους;

- Τι μέτρα έχει πάρει η Πολιτεία προκειμένου να προστατευτούν οι κάτοικοι των γύρω περιοχών από τη χαοτική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή;

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Βασίλης Κικίλιας