Συνεντεύξεις



 

Έχετε δηλώσει πως η χώρα μας «πληρώνει τον ερασιτεχνισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο προσφυγικό. Γιατί φτάσαμε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα; Επί κυβερνήσεως Σαμαρά η κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας  ήταν, φαινομενικά τουλάχιστον, ελεγχόμενη.

 

Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι ο πόλεμος στη Συρία δεν ξεκίνησε πριν  ενάμισι χρόνο. Γιατί λοιπόν αυτή η έξαρση; Γιατί ξαφνικά το προσφυγικό- μεταναστευτικό ζήτημα μετετράπη σε μείζον πρόβλημα με ανεξέλεγκτες διαστάσεις και πλήρη αδυναμία διαχείρισης από πλευρά ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;

Γιατί απλούστατα δεν είχαν την παραμικρή ιδέα πώς να το χειριστούν. Και εκτός αυτού είχαν και παντελή άγνοια κινδύνου των ενεργειών τους, πέφτοντας στην παγίδα των δικών τους πολιτικών, ιδιαίτερα δε αυτής των ανοιχτών συνόρων.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άνοιξε τα «ανύπαρκτά» (κατά δήλωση Τσίπρα) σύνορά μας, προσκαλώντας τους πρόσφυγες χωρίς κανένα φίλτρο, κανένα κριτήριο, καμία αξιολόγηση, «έκλεισε το μάτι» στους σύγχρονους λαθρέμπορους και στη συνέχεια αποποιήθηκε των ευθυνών της,  προχωρώντας σε αχαρακτήριστες δηλώσεις, όπως το ότι αυτοί εξαφανίζονται, λιάζονται και πολλά άλλα γλαφυρά.

Επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά, είχα την ευθύνη του χειρισμού του ζητήματος. Υπήρχαν και τότε ροές.  Οι αριθμοί δεν ήταν ανύπαρκτοι!  Με διαφορετική συχνότητα, αλλά υπήρχαν.

Υπήρχε όμως και σχεδιασμός! Με ελεγχόμενες διαδικασίες ταυτοποίησης, αλλά και κράτησης-επαναπροώθησης των παράνομων οικονομικών μεταναστών.  Τα προαναχωρησιακά κέντρα λειτουργούσαν σωστά, οι έλεγχοι ήταν σωστοί και συστηματικοί.  Τότε ακόμη υπήρχε αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας, που αποθάρρυνε τα κυκλωματα διακίνησης μεταναστών. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συντέλεσε αναμφισβήτητα στην επιδείνωση της κατάστασης.

 

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Εσωτερικών Ντε Μεζιέρ προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, από όλες τις πολιτικές παρατάξεις.

 

Το λιγότερο άστοχες και κυρίως προκλητικές.Δεν λαμβάνουν υπόψιν τις τεράστιες θυσίες και το περίσσευμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης που έχει επιδείξει ο ελληνικός λαός στο όνομα όλης της Ευρώπης. Όπως επίσης δεν συνυπολογίζουν την τεράστια ευθύνη της κυβέρνησης.

Δε νοείται  να πληρώσει ο ελληνικός λαός, που τόσο έχει ταλαιπωρηθεί και τόσο μεγαλόψυχα ανταπεξέλθει, για τις ευθύνες από τη μία πλευρά της κυβέρνησης και  από την άλλη την έλλειψη αλληλεγγύης από την πλευρά κάποιων ευρωπαϊκών χωρών.

Έχω πρόσφατα πραγματοποιήσει ταξίδι στη Γερμανία, όπου έχω συνομιλήσει με τον Αναπληρωτή Υπουργό της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας Dr. Helge Braun και τον Υφυπουργό Εσωτερικών Dr. Ole Schroder και εκτενώς  ενημερώσει  για τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας επί του θέματος, αλλά και για το τι απαιτείται να γίνει για να αποφευχθεί η αναρχία.

 

Έχετε διατελέσει Υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Ποια είναι η γνώμη σας για την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της πρωτεύουσας αυτή τη στιγμή;  Σας προβληματίζει; Σας ανησυχεί η ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών;

 

Το πρόβλημα έλλειψης ασφάλειας στο εσωτερικό της χώρας, και αυτό φυσικά δεν περιορίζεται στο κέντρο της Αθήνας, με προβληματίζει ιδιαιτέρως. Αλλά ας μιλήσουμε λίγο για την Αθήνα, την πρωτεύουσά μας. Συνομιλώ καθημερινά με τους κατοίκους της και μου μεταφέρουν τις ανησυχίες τους, που αφορούν όχι μόνο στην εικόνα της πόλης, αλλά και στην συνεχή αίσθηση ότι κάτι απρόβλεπτο μπορεί να συμβεί. Πώς θα αισθανθούν ασφάλεια, όταν – κυριολεκτικά- δεν γνωρίζουν τι τους ξημερώνει; Πώς θα νιώσουν ασφαλείς όταν ένοπλοι αναρχικοί, γνωστοί «μπαχαλάκηδες» κάνουν άνω-κάτω τα Εξάρχεια; Πώς θα αισθανθούν ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι σε θέση να προστατεύσει αυτούς και τις περιουσίες τους, όταν ξυλοκοπείται Στρατηγός της ΕΛ.ΑΣ. στο κέντρο της πόλης; Θέλω να διευκρινίσω ότι το πρόβλημα δεν το έχει η Αστυνομία μας. Οι γυναίκες και οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. είναι άρτια εκπαιδευμένοι. Οι εντολές που έχουν από τους ιδεοληπτικούς κυβερνώντες είναι το πρόβλημα!

 

Ποιος ήταν ο αντίκτυπος της προσφυγικής κρίσης στον τουρισμό μας; Πιστεύετε πως υπήρξε βελτίωση της ελληνικής εικόνας, σε σχέση με την περσινή;

 

Το εύρος των ροών προσφύγων και μεταναστών το καλοκαίρι του 2015 είχε ξεπεράσει κατά πολύ κάθε προηγούμενο. Δεν προβλεπόταν ούτε το μαζικό ρεύμα μεταναστευτικών ροών, ούτε υπήρχαν οι ανάλογες υποδομές που θα το διαχειρίζονταν. Ο άμεσος αντίκτυπος φάνηκε στα νησιά μας, κυρίως σε αυτά του ΒΑ Αιγαίου, όπου η περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση βρέθηκαν αντιμέτωπες  με πραγματικές προκλήσεις, λόγω αδυναμίας συνεργασίας τους με την Πολιτεία. Τελευταίο και σημαντικότερο, το τεράστιο πλήγμα στον ξενοδοχειακό κλάδο, με μειώσεις προ κρατήσεων και προσελεύσεων της τάξης του 60%.  Καταστροφικοί αριθμοί αν αναλογιστείτε πως κάποια από τα πάσχοντα νησιά στηρίζονται αποκλειστικά στον τουρισμό. 

Η ελληνική κοινωνία έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, προσφέροντας ανιδιοτελή βοήθεια στους πρόσφυγες, αγνοώντας τις ξενοφοβικές φωνές και καθιστώντας τους αφανείς ήρωες των νησιών μας άξιους υποψηφίους για το Νόμπελ ειρήνης. Για πόσο ακόμη, όμως, θα φέρει στις πλάτες του ο απλός πολίτης τις ευθύνες που αναλογούνστο κράτος;

 

Ποια είναι τα πιθανά αποτελέσματα σε επίπεδο μεταναστευτικού, σε περίπτωση που η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας ναυαγήσει;

Η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό είναι εξαιρετικά δύσκολη και η εφαρμογή και η αξία της μένει να αποδειχθούν μέσα στο επόμενο διάστημα. Είναι κοινό μυστικό, πλέον, ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει ενστάσεις σε ό, τι αφορά την υλοποίηση της κατάργησης των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες, εάν δεν προχωρήσει πρώτα σε τροποποίηση της αντιτρομοκρατικής της νομοθεσίας.

Από τη στιγμή που οι ροές μεταναστών αποτελούν ξεκάθαρα το πιο δυνατό διαπραγματευτικό χαρτί της Τουρκίας, θα συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν ελέγχοντας τις ροές σε βάρος της Ελλάδος. Η τελική απόφαση θα υιοθετηθεί μετά την έκθεση προόδου της Επιτροπής μέσα στο μήνα. Και θέλω να ελπίζω ότι σε περίπτωση κατάρρευσής της, δεν θα αντιμετωπίσουμε ξανά την προ συμφωνίας μαζική εισροή.

 

Τι θεωρείτε το πιο σημαντικό δίδαγμα  που αυτή η προσφυγική κρίση ανέδειξε;

 Η προσφυγική κρίση έφερε στην επιφάνεια τις αδυναμίες των μελών της ευρωπαϊκής οικογένειας στη διαχείριση κρίσεων, την εξάρτηση τους από άλλες χώρες, την απουσία κοινής εξωτερικής πολιτικής και την ανάγκη επαναπροσδιορισμού των σχέσεων της με τις γειτονικές χώρες, στη βάση σταθερών και ξεκάθαρων αρχών.

Πέρα από κάθε πολιτική θέση και άποψη, παραμένουμε όλοι άνθρωποι και όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα με επίκεντρο τον άνθρωπο και την επιβίωσή του, αυτή μας η ιδιότητα ως άνθρωποι και η ευαισθησία που θα δείξουμε απέναντι στους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη, θέλω και ελπίζω πως στο τέλος θα μας αναδείξει νικητές μέσα σε αυτήν την κρίση αξιών που όλοι μας βιώνουμε.