Συνεντεύξεις



Πληρώσαμε τους μαθητευόμενους μάγους. Ήρθε η ώρα για εθνική συνεννόηση.

Ήθελα να ξεκινήσουμε την συζήτηση μας από το μετεκλογικό τοπίο... Όπως φαίνεται από τις πρώτες δημοσκοπήσεις, κανένα κόμμα δεν θα έχει αυτοδυναμία. Εάν η ΝΔ είναι πρώτη, με ποιους πιστεύετε ότι πρέπει να συνεργαστεί;

Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για το πώς θα ψηφίσει ο πολίτης. Αλλά και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το πώς θα πολιτευθεί μετεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεχθούμε τις δημοσκοπήσεις τότε ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ πορεύονται ψήφο-ψήφο. Αλλά, στο πολιτικό πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο αστάθμητος παράγοντας. Η ΝΔ μπορεί να συνεργαστεί με όλα τα κόμματα που έχουν στόχο την σταθερή πολιτική πορεία της χώρας, στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, την ανάπτυξη, την ιδιωτική πρωτοβουλία και την ευημερία των Ελλήνων που, φυσικά, δεν είναι ο διορισμός τους στο Δημόσιο. Ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι πορεύεται με κυβερνητικό εταίρο μόνο τους ΑΝΕΛ και θέλει αυτοδυναμία. Δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα. «Δεν είναι για τα σοβαρά», όπως λέει και ο Καβάφης…

Μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού θα βλέπατε; Μια συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο με τον ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε να υπάρχει μια άνετη πλειοψηφία;

Εννοείτε συγκυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ; Αυτή τη στιγμή, δεν το βλέπω πιθανό. Θα διακινδυνεύσει ο κ. Τσίπρας να χάσει και τον… υπόλοιπο ΣΥΡΙΖΑ; Δύσκολο το βλέπω.

Εάν η ΝΔ είναι δεύτερη θα πρέπει να μετάσχει στο κυβερνητικό σχήμα, εάν φυσικά κληθεί;

Ο Πρόεδρος της ΝΔ λέει και επαναλαμβάνει ότι θα πράξει με γνώμονα το καλό του τόπου. Γιατί η ΝΔ σε όλες τις μεγάλες στιγμές της Πατρίδας μας έβαζε το εθνικό και κοινωνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό. Γιατί είμαστε η Παράταξη που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την κράτησε στην Ευρωζώνη με δυσβάσταχτο πολιτικό κόστος. Είμαστε, και θα συνεχίσουμε να είμαστε, η Παράταξη των μεγάλων εθνικών επιλογών. Θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε στο δρόμο που χάραξε ο ιδρυτής μας και Εθνάρχης, Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Σε κάθε περίπτωση, πιστεύετε ότι ο ηγέτης του πρώτου κόμματος, ανεξαρτήτως διαφοράς, θα πρέπει αυτοδίκαια να είναι πρωθυπουργός της κυβέρνησης συνεργασίας;

Σε κρίσιμες περιστάσεις αυτό που πρέπει να πρυτανεύει είναι το “εμείς” και όχι το “εγώ” των πολιτικών ηγετών. Και αυτή τη διαφορά πρέπει να την σταθμίσει ο πολίτης. Το λογαριασμό για τους μαθητευόμενους μάγους τον πληρώσαμε. Πειραματιστήκαμε με την «πρώτη φορά αριστερά».

Τώρα είναι η ώρα της εθνικής συνεννόησης, των συνεργασιών και των πολιτικών συναινέσεων για το καλό της χώρας.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είναι άνθρωπος της ουσίας και όχι της πολιτικής επίδειξης. Θα πράξει αυτό που θα σημαίνει τη σταθερή διακυβέρνηση της χώρας. Είναι ένας πολιτικός που έχει αποδείξει εμπράκτως ότι πιστεύει στη συλλογικότητα και τη συνένωση δυνάμεων. Είναι ο πολιτικός που χρειαζόμαστε για να σταθεροποιήσει την κατάσταση στη χώρα, εξασφαλίζοντας τη σταθερότητα και την ασφάλεια που έχουν ανάγκη οι Έλληνες.

Σε αυτές τις εκλογές αναμετράται, κατά την γνώμη σας, το “νέο” με το “παλιό”, όπως επισημαίνει ο κ. Τσίπρας;

Αν ο κ. Τσίπρας δεν παρασυρόταν απο τους κειμενογράφους του, τους επικοινωνιολόγους του και τους κάθε λογής πολιτικούς προπονητές του, δεν θα χρησιμοποιούσε αυτή την αντίστιξη. Γιατί πιο παλιό από τον ΣΥΡΙΖΑ και από την λαϊκή δεξιά των ΑΝΕΛ, που δηλώνει ότι χωρίς αυτούς δεν κάνει κυβέρνηση, δεν μπορεί να υπάρξει. Ποιο κεφάλαιο της πολιτικής μεθόδου Μαυρογυαλούρου για την υφαρπαγή της ψήφου άφησε εκτός; Υποσχέσεις για αυξήσεις; Υποσχέσεις για διορισμούς; Υποσχέσεις για επιδόματα; Υποσχέσεις για μείωση φόρων; Υποσχέσεις για κατάργηση φόρων; Υποσχέσεις για βασικό μισθό; Πού είναι η κόκκινη γραμμή του κ. Τσίπρα ανάμεσα στο παλιό και το καινούριο; Οι παλαιοκομμουνιστές αποστάτες του ΚΚΕ με τις ιδεοληψίες τους που τον πλαισιώνουν είναι το καινούριο;

Ωστόσο πριν από λίγους μήνες η ΝΔ αποδοκιμάστηκε από το εκλογικό σώμα. Γιατί θα πρέπει αυτό να έχει αλλάξει;

Μάλλον θα υποτιμούσαμε το εκλογικό σώμα, αν έπρεπε να απαντήσω στο “γιατί να αλλάξει”. Αν οι επτά αγχώδεις, αγωνιώδεις, καταστροφικοί μήνες της πρώτη φορά αριστερής διακυβέρνησης, που μας χρέωνε διακόσια εκατομμύρια αύξηση του χρέους ημερησίως, αν η αλαζονική κομματική συμπεριφορά έναντι του πολίτη, αν η διάψευση κάθε υπόσχεσης, αν ο εκσυριζαϊσμός του κράτους, αν η ανάληψη εξειδικευμένων θέσεων από ειδικευμένους στον κομματισμό παράγοντες, δεν έδωσαν στους πολίτες τα δεδομένα που χρειάζονται για να αλλάξουν, τότε θα έπρεπε να σκεφτούμε ότι οι πολίτες προκρίνουν την αυτοκαταστροφή. Δεν το δέχομαι.

Το μεταναστευτικό είναι στην πρώτη γραμμή της προεκλογικής ατζέντας. Εσείς ως πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης, πιστεύετε ότι πράγματι η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της το πρόβλημα αυτό;

Είχα την ευθύνη αυτής της προσπάθειας στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και το Λιμενικό Σώμα. Ξέρετε, ο πόλεμος στη Συρία ξεκίνησε στα τέλη του 2011.

Πέρυσι όμως είχαμε καταρτίσει οργανωμένο σχέδιο, είχαμε πολύ μεγάλη απορρόφηση των κονδυλίων της Ε.Ε. και είχαμε μεριμνήσει για τους ταλαιπωρημένους αυτούς ανθρώπους. Έτσι, με σκληρή συλλογική προσπάθεια καταφέραμε και εκπέμψαμε σωστά την εικόνα ότι η Ελλάδα δεν είναι «ξέφραγο αμπέλι». Κάτι που μεταφραζόμενο σε αίσθημα ασφάλειας, έκανε 20 εκ. τουρίστες να μας επιλέξουν για τις διακοπές τους.

Δυστυχώς, το μοναδικό που δεν άλλαξε από τότε είναι η αυταπάρνηση των γυναικών και των ανδρών των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού.

Φέτος, αφού η απερχόμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φρόντισε να εκπέμψει σήμα ότι τα σύνορά μας «χαλάρωσαν», έκλεισε τα κέντρα κράτησης των μεταναστών, τους άφησε αβοήθητους να… λιάζονται στις πλατείες και είκαζε ότι… εξαφανίζονται. Δεν συνεργάστηκε με την Επιτροπή για μια από κοινού αντιμετώπιση, ούτε αξιοποίησε τους κοινοτικούς πόρους.

Ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, μας έχει προειδοποιήσει για τους τεράστιους κινδύνους και κατανοεί ως Έλληνας πολιτικός καλύτερα τα προβλήματα. Αν δεν τα αντιμετωπίσουμε εγκαίρως, οι «βόμβες» που θα σκάνε σε λίγο στην πόρτα της μεγάλης Πατρίδας μας, της Ευρώπης, θα είναι πολλαπλές, πολλές και επικίνδυνα ανεξέλεγκτες