Άρθρα



Ενα παλιό σύνθημα που ξαναβγαίνει στην επιφάνεια είναι το «Ελλάς-Γαλλία συμμαχία».

Η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Ελλάδα ήταν κάτι παραπάνω από σημαντική. Σε όποια συνάντηση κι αν έκανε, από τις δηλώσεις του μετά την συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, μέχρι και την ομιλία του στους Γάλλους της Ελλάδας, οι αναφορές του στις σχέσεις των δυο χωρών ήταν θερμές.

Αν δει κανείς πέρα από τις βαρύγδουπες εκφράσεις για νεο κεφάλαιο στις ελληνογαλλικές σχέσεις, θα διαπιστώσει ότι τα πιο σημαντικά που ειπώθηκαν ήταν εκείνα για την ενέργεια και την ΑΟΖ.

Η αξία που δίνει η γαλλική κυβέρνηση στην διερεύνηση πλουτοπαραγωγικών πόρων αποδείχθηκε από την πρόθεσή της να μας δανείσει και να μας νοικιάσει φρεγάτες, για να τις χρησιμοποιήσουμε για το σκοπό αυτό.

Όταν ο Ολάντ, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο ανακήρυξης της ελληνικής ΑΟΖ, τόνισε ότι είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη η ύπαρξη κοιτασμάτων. «Είναι ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη η ύπαρξη υδρογονανθράκων. Εδώ θα επικρατήσει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.»

Ο Γάλλος Πρόεδρος απλά επιβεβαιώνει αυτό ακριβώς που προσπαθούμε πολλοί –και είναι τιμή μου που είμαι μέσα σε αυτούς- και καθημερινά να πούμε: Η ανακύρηξη και οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης είναι κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας, βασίζεται στο Δίκαιο της Θάλασσας και αποτελεί κοινή πρακτική για περισσότερες από 150 χώρες σε όλον τον κόσμο, όπως και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Γάλλος Πρόεδρος είναι οπαδός των Διεθνών Θεσμών αλλά και –ως Γάλλος- της εθνοκεντρικής σχολής σκέψης.

Έτσι ο «πατέρας» του πολιτικού ρεαλισμού της κυρίαρχης σχολής σκέψης στις διεθνείς σχέσεις και τις στρατηγικές σπουδές, Θουκυδίδης, ο δικός μας Θουκυδίδης, έχει τονίσει μεταξύ άλλων πως «Η κυριαρχία στη θάλασσα είναι τεράστιο πλεονέκτημα».

Και για όποιον δεν το αντιλαμβάνεται, θα ήθελα να δείτε τον χάρτη σε ένα χαρτονόμισμα των 10 ευρώ.

Εκεί κάτω δεξιά υπάρχουν κάποια μικρά νησιά που αποτελούν μέρος της ΑΟΖ της Γαλλίας.

Νησία που βρίσκονται σε άλλο ημισφαίριο, με μόνο 10 Γάλλους στρατιώτες πάνω σε αυτά.

Και οι Γάλλοι έδωσαν μάχη για να «μπουν» τα νησιά αυτά στο χαρτονόμισμα που κυκλοφορεί σε όλη την Ευρώπη.

Λέτε οι Γάλλοι να μην ξέρουν;