Βουλή των Ελλήνων



 

Προς

Κύριο Υπουργό Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Κύριο Υπουργό Οικονομικών
Κύριο Υπουργό Εθνικής Άμυνας

 

Θέμα: "Κατάθεση αναλυτικών στοιχείων για το κόστος και τις διαδικασίες κατασκευής των hot spot σε όλη την Ελλάδα και τις δαπάνες σίτισης"

 

 

Κύριοι Υπουργοί,

 

Είναι δεδομένο ότι γύρω από το μεταναστευτικό ζήτημα, έχει στηθεί ένας χορός εκατομμυρίων στον οποίο συμμετέχουν κατασκευαστικές εταιρείες, ΜΚΟ και εταιρείες που αναλαμβάνουν τις υπηρεσίες σίτισης.

Είναι δεδομένο ότι η διαχείριση των πόρων, ιδίως αυτών που έχουν διατεθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, επιβάλλουν διαγωνιστικές διαδικασίες με πλήρη και απόλυτη διαφάνεια.

Αυτή τη στιγμή, οι συνοπτικές διαδικασίες με τις οποίες δημιουργήθηκαν τα hot spot, αρχικά στα νησιά και ακολούθως σε όλη την Ελλάδα, έχουν δημιουργήσει πλήθος ερωτηματικών για το αν τηρήθηκαν όλες οι προϋποθέσεις που διέπουν μια διαφανή διαγωνιστική διαδικασία.

Σε αρκετά hot spot, όπως αυτό της Χίου, έγινε διαγωνισμός διάρκειας μιας ημέρας. Παρά το γεγονός ότι η έκταση είχε παραχωρηθεί από το Δήμο και ο εξοπλισμός και τα κοντέινερ που φιλοξενούνται οι πρόσφυγες διατέθηκαν από τα Ελληνικά Πετρέλαια, το έργο κατασκευής του hot spot είχε συνολικό κόστος 1.277.167 ευρώ.

Στο Hot spot της Κω παρουσιάστηκαν προβλήματα στα έργα της αποχέτευσης και της ύδρευσης.

Παράλληλα, ουδείς γνωρίζει το συνολικό κόστος της κατασκευής των hot spot ανά την Ελλάδα.

Είναι, όμως, βέβαιο ότι η κατασκευή τους επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό αφού η κυβέρνηση δεν προέβλεψε και δεν διεκδίκησε τη χρηματοδότησή τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με ευθύνη της κυβέρνησης οι δαπάνες κατασκευής και λειτουργίας των hot spot δεν εντάχθηκαν στο Εθνικό Πρόγραμμα Χρηματοδότησης από το Ταμείο Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤEA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2014-2020.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση έστειλε το λογαριασμό στους Έλληνες φορολογούμενους πολίτες και επιπλέον διεξήγαγε και τους διαγωνισμούς με συνοπτικές διαδικασίες που προκαλούν ερωτηματικά.

Το ίδιο ισχύει και για την επιλογή των εταιρειών που αναλαμβάνουν το έργο της σίτισης των προσφύγων και των παράτυπων μεταναστών. Ο τελευταίος διαγωνισμός συνιστά περισσότερο ένα φωτογραφικού τύπου διαγωνισμό, αφού προβλέπει ότι οι εταιρίες που θα πάρουν μέρος στο διαγωνισμό του Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να έχουν κύκλο εργασιών τα 3 τελευταία χρόνια (2013, 2014, 2015) ίσο η μεγαλύτερο από το 100% του συνολικού ετήσιου προϋπολογισμού των υπηρεσιών που θα αναλάβουν. Αυτό σημαίνει ότι εκ των πραγμάτων αποκλείονται οι μικρές τοπικές επιχειρήσεις που δεν έχουν τόσο μεγάλο κύκλο εργασιών.

Είναι σαφές ότι έχει έρθει η ώρα να υπάρξουν σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

 

Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί

  1. Ποιο είναι το συνολικό κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό από την κατασκευή των hot spot αλλά και των δαπανών σίτισης των προσφύγων και των παράτυπων μεταναστών.
  2. Σε ποιες εταιρείες ανατέθηκε η κατασκευή και τα συνοδά έργα σε κάθε ένα από τα hot spot που έχουν ήδη ολοκληρωθεί και λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα και με ποιο κόστος.
  3. Για ποιο λόγο η κυβέρνηση δεν ενέταξε το κόστος κατασκευής των hot spot και των λειτουργικών τους δαπανών αλλά και της σίτισης στο Εθνικό Πρόγραμμα Χρηματοδότησης από το Ταμείο Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤEA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2014-2020;
  4. Για ποιο λόγο άλλαξε η προκήρυξη του διαγωνισμού για το έργο της σίτισης προσφύγων και παράτυπων μεταναστών, απαιτώντας, πλέον, τη συμμετοχή εταιρειών με κύκλο εργασιών τα 3 τελευταία χρόνια (2013, 2014, 2015) ίσο η μεγαλύτερο από το 100% του συνολικού ετήσιου προϋπολογισμού των υπηρεσιών που θα αναλάβουν, αποκλείοντας έτσι τοπικές επιχειρήσεις;

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

 

Μάνος Κόνσολας-Βουλευτής Δωδεκανήσου

Βασίλης Κικίλιας-Βουλευτής Α΄ Αθηνών

Κώστας Κατσαφάδος-Βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων

Κώστας Αχ. Καραμανλής-Βουλευτής Σερρών